Regionální chování neandrtálců

20. srpen 2013

Kultura evropských neandrtálců byla komplexnější, než jsme zatím předpokládali. Naznačuje to výzkum jejich kamenných pěstních klínů.

Karen Ruebensová ze Southamptonské univerzity prozkoumala design více než 1300 kamenných nástrojů, které pocházejí z neandrtálských nalezišť v pěti evropských zemích: Francii, Německu, Belgii, Velké Británii a Nizozemsku. Výsledky její studie přinesly nové důkazy o tom, že před 115 000 až 35 000 lety vedle sebe existovaly dvě různé tradice ve výrobě pěstních klínů. První z nich se vyskytovala v jihozápadní Francii a Velké Británii. Pěstní klíny, které vyráběli zdejší neandrtálci, jsou symetrické a mají trojúhelníkovitý až srdcovitý tvar. Nástroje, které pocházejí z oblasti Německa, mají odlišný tomu asymetrický tvar.

Mezi oběma kulturami jsou ostré hranice, které ukazují na nezávislý vývoj výroby pěstních klínů. Nebyly však od sebe izolovány a stýkaly se v oblasti dnešní Belgie a Nizozemska. Ta zřejmě byla jakýmsi myšlenkovým tavicím kotlíkem, v němž si migrující skupiny neandrtálců z východu a západu předávaly své znalosti.

Zdroj: ScienceDaily, Journal of Human Evolution

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio