Region Gemer na Slovensku střeží směsici kulturních vlivů a památek. Takzvaná Gotická cesta poodhaluje jeho kouzlo v obrazech

Historický region Gemer na jihovýchodě Slovenska byl po staletí křižovatkou slovenské, maďarské, židovské a německé kultury. Dřív bohatá hornická oblast o svůj věhlas postupně přišla. Teď láká návštěvníky znovu na magickou kombinaci divoké přírody, průmyslových a středověkých památek. Kouzlo Gemeru můžete podle průvodce Petra nejlépe poznat prohlídkou gotických kostelů vyzdobených italskými freskami ze 14. století. Je jich celkem 12 a společně tvoří takzvanou Gotickou cestu.

Překrásné vyřezávané dveře kostela v Ochtiné zdobí hornické znaky. Vstupuji právě ve chvíli, kdy farář Martin Dudáš provází návštěvníky.

„V druhé polovině 14. století byl kostelík vymalovaný těmito úžasnými středověkými malbami.“

Barevný život Ježíšův

Zdi jsou hustě pokryté od podlahy po klenutý strop. Převládá modrá, odstíny žluté a červená. Farář vysvětluje, že jde o výjevy z Ježíšova života.

„Po pravé straně vidíme ve štítě Marii na návštěvě u Alžběty. Za oltářem máme útěk do Egypta. Jidášův polibek. Ježíš v předpeklí. Málokde se vyskytuje. Tady vidíme tlamu šelmy,“ popisuje Martin Dudáš.

Malíře, který tu vytvořil své životní a velmi osobité dílo, vědci nazývají Mistrem ochtinského presbyteria.

Čtěte také

„O autorovi těchto fresek toho bohužel mnoho nevíme. Neznáme ani jeho jméno, nevíme ani přesně odkud přišel. I tyto fresky jsou malované takzvanou italskou školou, tedy na mokrou omítku,“ přiznává farář.

Příběhy na zdi

Fresky nemají kostel jenom vyzdobit, ale pomáhali místním také pochopit výklad faráře.

„Lidé nerozuměli mši v latině. Čemu ale rozuměli, to byly obrázky. Byla to taková bible pro chudé. Někdy se i mně stane, že v kázání poukážu na nějakou fresku.“

Martin Dudáš vypráví příběh kostela. Mluví o hornictví na Gemeru, o turecké okupaci, vztazích s Budapeští i německé reformaci v 16. století, během které byly malby přetřené na bílo. Díky tomu se zachovaly. Dodnes nejsou odkryté všechny. Farář zdůrazňuje, že fresky v Ochtiné jsou starší než ty v Sixtinské kapli v Apoštolském paláci ve Vatikánu.

O několik kilometrů dál ve Štítníku stojí majestátní trojloďová bazilika, jakou by člověk očekával spíš ve velkém středověkém městě.

Pomoc se záchranou

Provází mě Peter Palgut ze sdružení Gotická cesta, které pomáhá se záchranou a propagací zdejšího dědictví. Nad námi zdobí vysokou klenbu drobné gotické vzory a místy jsou odhalené překvapivé obrazy.

„Z 15. století tu máme odkrytého sv. Bartoloměje. V Arménii ho zaživa stáhli z kůže. Na svém rameni si na tyči nese vlastní kůži a v pravé ruce nese nůž. Takové výjevy jsou samozřejmě součástí bible, ale vidět je explicitně v kostele, je možná trochu zvláštní. Námět Jonáše a velryby, který se do gotického oblouku snažil malíř vtěsnat a využít každý centimetr čtvereční, který měl k dispozici, a je to až taková bizarní malba.“

Čtěte také

Pestré barvy uvnitř gemerských kostelů nejsou náhodné: „Tím, že se tu těžila železná ruda, zlato, stříbro a měď. Tak právě při těžbě rudy se podařilo jako vedlejší produkt dolovat i pigmenty, kterými se tyto fresky malovaly,“ říká Peter.

A pokračuje: „Na Gemeru se potkaly zvláštní okolnosti, že sem dorazila technologie fresek i s návrhy, bylo tu velké bohatství a zároveň jsme u krasových planin Národního parku Slovenský kras, pod vápencovými horami, odkud se dal těžit vápenec a zpracovat do vápenných omítek.“ 

Vracejí se i Slováci

Gemer, historický region s městy jako Rožňava, nabízí hory, jeskyně, industriální památky nebo právě gotické kostely. Dříve opomíjený kraj v posledních letech objevují i Slováci.

„Lidé, kteří přijedou na Gemer, musí být trošku otrlejšími turisty. Nemohou očekávat standardy rozvinutého regionu, musí si ten region spíš zasloužit. Je to takový kus Slovenska, který si vyžaduje dobrodružného ducha,“ upozorňuje Peter Palgut.

Pro svůj celoevropský význam takzvaná Gotická cesta nedávno získala známku Evropského dědictví.

autoři: Ladislav Novák , aka
Spustit audio

Související