Referendum v Súdánu bylo podle pozorovatelů věrohodné

17. leden 2011

Pozorovatelé Evropské unie hodnotí súdánské referendum jako mírové a věrohodné. Hlasování skončilo před dvěma dny. Podle předběžných výsledků byla drtivá většina obyvatel jižního Súdánu pro jeho odtržení od muslimského severu. Oficiální výsledky budou oznámeny počátkem února.

Agentura Reuters cituje amerického exprezidenta Jimmyho Cartera, vedoucího mise zahraničních pozorovatelů v jižním Súdánu, podle něhož je oddělení jižního Súdánu ‚prakticky jisté‘.

Očekávané osamostatnění jihu s metropolí Džuba připraví Súdán o třetinu území a téměř čtvrtinu obyvatelstva. Zbývá ještě vyřešit některé otevřené otázky, týkající se například ropné oblasti Abyei na pomezí mezi severem a jihem.

Vypsání referenda bylo výsledkem mírové dohody z roku 2005, která ukončila občanskou válku mezi muslimským severem a křesťanským a animistickým jihem země.

Afrikanistu Vladimíra Klímu překvapila, jak řekl na Rádiu Česko, vysoká účast na referendu. „Je vidět, že lidé měli zájem se nějak vyslovit, a myslím si, že to rozhodnutí takovéhoto všelidového hlasování bude závazné pro chartúmskou vládu.“

Pokud budou předběžné výsledky referenda oficiálně potvrzeny a k rozdělení země skutečně dojde, bude podle něj ze všeho nejdůležitější předejít lokálním konfliktům.

„Protože rozdělení Súdánu znamená také rozdělení ropného bohatství, a jak známo, naleziště jsou blízko té budoucí státní hranice mezi severem a jihem Súdánu,“ připomněl afrikanista Klíma.

autoři: tpa , mta
Spustit audio