Referendum o podmínkách brexitu je možné, připustil zástupce britské vlády

8. červen 2018

Státní tajemník britského ministerstva zahraničí Alan Duncan připustil možnost vyhlášení referenda o konečné dohodě o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Prohlásil, že plebiscit „je možný“, ale prý si nemyslí, že k jeho konání skutečně dojde, všímá si britský deník Independent.

Vysoce postavený zástupce britské diplomacie možnost konání referenda připustil v průběhu své návštěvy Berlína. Podle něj by ale občané Spojeného království nedostali možnost zvrátit rozhodnutí o odchodu země z Unie. Brexit byl odhlasovaný těsným výsledkem v referendu v červnu 2016.

Britové by nicméně mohli podruhé hlasovat alespoň o samotné dohodě, kterou Londýn domluví se zbývajícími sedmadvaceti unijními státy. „Na výběr by dostali mezi dvěma možnostmi. Buď jestli souhlasí s vyjednanými podmínkami, nebo jestli je odmítají. Tedy zdali odejít s nabízenou dohodou, nebo odejít bez jakékoliv dohody,“ vysvětlil Duncan.

Mayová odmítá

Vláda premiérky Theresy Mayové opakování referenda o odchodu ostrovní monarchie z Unie opakovaně odmítla. V důsledku přehlasování v horní komoře britského parlamentu ale připustila, že by letos v říjnu mohli poslanci rozhodovat alespoň o konečném znění ujednání o podmínkách odluky. Státní tajemník ministerstva zahraničí tento postoj vlády Jejího Veličenstva potvrdil.

Duncan označil za „pohádky“ jakékoliv zprávy, že by se snad v referendu mohlo znovu hlasovat o samotném brexitu. „Vyjádřil jsem se v Berlíně jasně. Rozhodně opouštíme Evropskou unii, ale chceme nejlepší možnou hospodářskou a bezpečnostní spolupráci s evropským blokem,“ dodal muž, který je zároveň členem britské Dolní sněmovny.

Jak přitom Independent upozorňuje, Alan Duncan se v době kampaně před referendem o brexitu významně angažoval na straně zastánců pokračování svazku Velké Británie s Evropskou unií.

Průchod vzteku

Vloni při návštěvě Spojených států prohlásil, že k brexitu došlo, protože „dělníci byli pobouření představou přistěhovalectví, což je rozhněvalo a svému vzteku následně dali průchod“. V té době také Duncan pronesl věštecká slova, že brexit může Velkou Británii „velmi poškodit“ kvůli nedostatku pracovních sil.

Po druhém referendu, ve kterém by se měli voliči vyjádřit ke konečné dohodě s Unií, volá britská strana Liberálních demokratů. Jeho pořádání nevylučují ani labouristé. Raději by ale chtěli nové volby, uzavírá s odvoláním na zdroje z okolí Jeremyho Corbyna britský deník Independent.

autor: thk
Spustit audio

Související