Referendum, které se nekonalo. Rozdělení Československa bylo stranické rozhodnutí

24. listopad 2017

Byla to zrada, nebo ne? Proč se o rozdělení Československa nekonalo referendum, a navíc o něm rozhodli jen politici dvou politických stran? Přesně tak se před čtvrtstoletím ptala řada lidí. A téma je žhavé dodnes.

Ještě v červenci 1992 přitom většina lidí očekávala, že referendum bude. Pak se ale ukázalo, že se do něj vítězům voleb moc nechce. „Vůdčí politici nechtěli, aby se jim do rozhodování občané pletli,” říká Michael Žantovský, tehdejší velvyslanec v USA.

Nejčastějším argumentem architektů rozdělení bylo, že je referendum zbytečné - že by se federace rozpadla tak jako tak. Herec a tehdejší ministr Hnutí za demokratické Slovensko Milan Kňažko vzpomíná: „Hledali jsme správnou cestu. Podstatné je, že jsme zachovali vztahy, ne administrativní nebo právní organizaci. Neplačme tedy na hrobě, ve kterém nikdo neleží.”

Rozdělení bylo stranickým rozhodnutím ODS a HZDS

Ať si dnes o rozdělení Československa a referendu myslí kdokoliv cokoliv, důležité je si uvědomit, že federaci nerozdělili občané nebo nějací politici. Domluvili to pouze zástupci dvou politických stran. Zdůrazňuje to i komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

„Stále opakuji, že šlo o stranická jednání dvou stran, které vyhrály ve volbách. Jak ODS, tak HZDS měly dostatečnou autoritu, aby republiku rozdělily,” upozorňuje.

V parlamentu návrh referenda nezazněl

Pro historiky je zajímavé srovnání s Rakouskem-Uherskem. Ani tehdy se poddaných jeho císařské milosti nikdo neptal, jestli chtějí žít v Československu. Říká to spisovatel a bývalý vlivný ODS Milan Uhde.


Návrh referenda v parlamentu nikdy vysloven nebyl. Mluvilo se o něm v kuloárech, ale právníci říkali: Československo nevzniklo na bázi referenda, proč by tedy mělo referendum provázet jeho rozdělení?MILAN UHDE

„Návrh referenda v parlamentu nikdy vysloven nebyl. Mluvilo se o něm v kuloárech, ale právníci říkali: Československo nevzniklo na bázi referenda, proč by tedy mělo referendum provázet jeho rozdělení?”

V Česku se zatím konalo jediné referendum: v roce 2003 o vstupu do Evropské unie. Pro bylo tehdy 77 procent voličů.

autor: lsm
Spustit audio