Ředitel Ligy otevřených mužů k otcovské dovolené: Muži si tuto podporu od státu zaslouží

24. únor 2017

Sněmovna schválila novou dávku ze systému nemocenského pojištění. V prvních šesti týdnech po porodu si otcové budou moci vzít týden pracovního volna a stát jim ho zaplatí. Z nemocenského pojištění budou dostávat 70 % vyměřovacího základu svého výdělku, to je u muže s průměrnou mzdou zhruba 3,5 tisíce korun za týden. Zákon vznikl z iniciativy ministerstva práce a sociálních věcí, které se inspirovalo v zemích Evropské unie.

Hosty Českého rozhlasu Plus jsou poslankyně za hnutí ANO Radka Maxová, předsedkyně Výboru pro sociální politiku, a ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára.


Podpora rodin by se v České republice měla ubírat úplně jiným směrem, než jak to nyní nastiňuje ministerstvo práce a sociálních věcí.Radka Maxová

Maxová považuje otcovskou dovolenou za zbytečnou. „I když jsem příznivcem podpory pro rodinnou politiku a rodiny jako takové, tak si myslím, že tím způsobem, jak to dělá ministerstvo práce, je to poměrně nešťastné. Do nemocenské bohužel začíná zasahovat jinými dávkami, které chystá, což je dlouhodobé ošetřovné a vyšší podpora lidí při dlouhodobé neschopnosti,” říká.


Nejdelší otcovskou dovolenou na světě, celých 53 týdnů, si mohou vzít otcové v Jižní Koreji a Japonsku. První zemí, která zavedla otcovskou dovolenou, se stalo v roce 1974 Švédsko. (zdroj: ČTK)

Poslankyně si myslí, že otcové už nyní mají dvě nebo tři možnosti, jak zůstat po porodu s partnerkou doma. „Jednak je to možnost práce z domova, pokud je to v rámci jejich zaměstnání možné, zadruhé je to ošetřování člena rodiny, které se na tyto účely běžně používá. V neposlední řadě, což nepovažuji za plně šťastné, je výběr dovolené. Ve většině případů se termín narození potomka dá očekávat,” vyjmenovává Maxová.

Zasloužená dávka

„Nejde jen o symbolické gesto, ale o praktický krok s pozitivními dopady na rodinu i na společnost. Časné zapojení mužů do péče o děti zvyšuje šance, že se rodiče budou i později o tuto péči dělit a podporuje spravedlivé rozložení domácích prací mezi partnery. To znamená, že my se díváme na novou dávku optikou rovných příležitostí žen a mužů,” vysvětluje Martin Jára.


Délka otcovské dovolené by měla být ještě větší, minimálně dva týdny. Bylo by dobré více podporovat muže v tom, aby chodili na standardní rodičovskou dovolenou.Martin Jára

Dávka tak podle ředitele Ligy otevřených mužů není nadbytečná, spíše naopak. „Jde o opožděný krok. Dlouhodobě jsme tohle opatření prosazovali, zjišťovali jsme si argumenty a máme výzkumy na to, že 9 z 10 rodičů toto opatření podporuje. Víme také, že 50 % mužů si vybírá dovolenou, mnozí si také vybírají, asi tak 20 %, neplacenou dovolenou. Prostě si myslíme, že si muži tuhle podporu od státu zaslouží,” říká.

Poslechněte si reportáž a celý rozhovor o otcovské dovolené ze záznamu.
autoři: rkr , vis
Spustit audio