Řeckého premiéra čeká tvrdá bitva s politickými trafikanty

Šéf konzervativně pravicové řecké strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis dokázal v tvrdé bitvě porazit doposud vládnoucí levicovou formaci SYRIZA. Teď ho čeká neméně těžký zápas o vykořenění starých neblahých zvyků z jeho vlastní partaje.

Myslí si to sloupkař řeckého deníku Kathimerini Alexis Papachelas.

Čtěte také

Pro nového šéfa řeckého kabinetu to nebude lehký úkol. Zatím byl však natolik odvážný, že určité klíčové vládní posty obsadil lidmi mimo tradiční kádry Nové Demokracie. Hlavním kritériem výběru přitom byla kvalifikace pro budoucí práci.

Tento krok vyvolal řadu stížností od tradičních potížistů. Zejména těch, kteří podle komentáře v dobách opozičního působení Nové demokracie místo tvrdé práce posedávali po kavárnách nebo objížděli obchodní veletrhy a věnovali se intrikám na stranických konferencích.

Tito lidé mají na rozdíl od dobrovolníků a řady místních funkcionářů tendenci vnímat nástup Nové demokracie k moci ne jako šanci na změnu země k lepšímu, ale spíše jako příležitost dostat se k zaměstnání ve veřejném sektoru.

Podobné nastavení mysli je ale častou záležitostí, která se naneštěstí týká všech politických stran, podotýká Papachelas. Bohužel Řecko za tento přístup platí vysokou daň. V konečném součtu je to daňový poplatník, kdo podporuje nekompetentního manažera nemocnice nebo zbytečnou dopravní agenturu.

Zvyk je železná košile

Pravda je nicméně taková, že jen velmi málo úspěšných podnikatelů by chtělo opustit soukromý sektor za málo placenou pozici ve státních službách. A k tomu ještě na sebe přijmout právní a jiná rizika, která sebou veřejné angažmá nese.

Čtěte také

To ale nemůže být omluva udržovat při životě postoj, který vnímá stát jako zdroj vhodný k drancování. Je to přitom postoj, který doposud vládnoucí SYRIZA vedená Alexisem Tsiprasem pozdvihla na úroveň nevídanou od silně levicových let, dodává řecký komentátor.

Je možné očekávat velký tlak, který se už například ukázal v úvahách o zřízení sídla řeckého premiéra v druhém největším řeckém městě Soluni. Z opozičních lavic konzervativní politici tento záměr kritizovali, snad se k němu teď v době své vlády nepřikloní, píše Papachelas.

V jeho pohledu by se jednalo o zbytečné výdaje. Na druhou stranu argumenty proti najímání státních úředníků prostřednictvím otevřených výběrových řízení podle něj nemají přílišnou váhu.

Úsilí o vytvoření registru pro vhodné kandidáty na poslance pak ukázalo, jak obtížné je obnovit politickou třídu v tak uzavřené společnosti, jakou je Řecko. Neúspěšní kandidáti teď očekávají, že dostanou práci ve státním sektoru, protože se cítí „zrazeni“.

Existuje jen velmi malá šance, že se Řecko někdy přiblíží stavu, kdy by se mohlo nazývat „Dánskem jihu“. Přesto stojí za to usilovat o model veřejné správy, který bude inspirován nejméně 30–40 procenty Dánska a zbytek ponechá v rukou řeckých návyků, kterých je tak těžké se zbavit, uzavírá komentátor řeckého deníku Kathimeriny Alexis Papachelas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.