Recesisté v trenýrkách se s kávou v ruce fotí u Hradu. Trapné, říká Ovčáček

23. září 2015

Vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě bude nejspíš stát místo šéfa prezidentovy ochranky, zapůsobilo ale i jako inspirace. Někteří lidé je nosí přes oblečení a s kávou v ruce se fotí na hradním nádvoří. Trenýrky se objevují i v oknech.

Focení se v červených trenýrkách v areálu Pražského hradu vymyslel vysokoškolský pedagog a překladatel Petr Jan Vinš.

Českému rozhlasu řekl, že ho rozčílila hlavně slova mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který k sobotní akci skupiny Ztohoven uvedl, že se pražská kavárna fašizuje.

Vinš tak vyzývá lidi, aby se fotili i s kávou. Červené spodní prádlo visí třeba i před pražskou Balbínovou poetickou hospůdkou.

Recesisté nakupují červené trenýrky. Hrad jejich akce nejen na sociálních sítích označil za trapné

„I diskuse, kterou vyvolá každá taková věc, je sama o sobě zajímavá, dobrá, a myslím si, že i prospěšná. Nemělo by nám být jedno, co se kolem nás děje. Celý den jsem přemýšlel o tom, že ti chudáci za to můžou dostat dva roky, takže pro mě bylo dobré se za ně trošku postavit,“ vysvětluje recesista Jiří Hrdina.

Miloš Zeman se zatím vyjádřil jen krátce k vyměnění prezidentské standarty. „Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta,“ prohlásil v úterý.

Recesisté nakupují červené trenýrky. Hrad jejich akce nejen na sociálních sítích označil za trapné

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes dodal, že akce s červenými trenýrkami jsou podle něj trapné.

„Velká část veřejnosti je značně rozhořčena. Je to spíše záležitost sociálních sítí a takzvané pražské kavárny, která chce provokovat. Myslím si, že to je spíše trapné.“

V reakci na výměnu standarty za trenýrky chce kancelář prezidenta zvýšit na Pražském hradě bezpečnost. Zvažuje například instalaci bezpečnostních rámů.

autoři: sib , hla
Spustit audio