Recept na úspěch nejen ve vědě? Sladit pracovní a soukromý život!

26. červenec 2016

Práce ve vědeckém výzkumu neznamená vždy jen možnost plně se věnovat výhradně vědě. Často se přidávají soukromé aspekty jako péče o stárnoucí rodiče nebo rodinu. Jak lze plnohodnotně sladit obě tyto roviny, vysvětlila Martina Rašticová z Ústavu práva a humanitních věd Mendelovy univerzity v Brně.

„Mým oborem zkoumání je slaďování pracovního a soukromého života jak u manažerských pozic, tak ve vědecké oblasti,“ uvedla v Magazínu Leonardo badatelka.

Za poslední desetiletí se odehrálo v jejím oboru hodně změn. V dřívějších dekádách museli pracovníci, především díky technologickému zázemí, docházet do laboratoří a ústavů. „Dnes jsme se posunuli o hodně dál.“

„V posledních letech nám řada technologií a technických vymožeností nabízí skloubit práci a rodinu například tím, že si můžeme vybrat místo výkonu práce, když se domluvíme se zaměstnavatelem.“

A tak řada vědců pracuje, píše články a recenze z domova, z hotelu nebo v letadle. „Velkou výhodou jsou také upravené pracovní doby,“ dodala Rašticová.


„Flexibilní pracovní doba je něco, co se naši zaměstnavatelé učí teprve nastavovat. V oblasti zkrácených pracovních úvazků je ale akademická sféra poměrně vepředu,“ konstatovala odbornice.

Zaměstnavatelé se teprve učí, jak slaďovat pracovní a soukromý život. „I proto se snažíme v našich výzkumech podtrhovat výhody, které to zaměstnavatelům přinese.“

Ze studií vyplývá, že zapojení žen, handicapovaných a lidí různého věku umožní zefektivnit výzkumný tým a přinést řadu inovací, zajímavých nápadu a postupů.

„Pro zaměstnavatele je velmi výhodné a důležité, aby se pokoušeli udržet kreativní lidský potenciál právě tím, že nastaví flexibilní možnosti slaďování pracovního a soukromého života.“

A nedostatek žen je v akademické oblasti citelný, soudí odbornice. „V české vědě jsou zastoupeny ženy pouze ve 27 %..“

„To je poměrně alarmující číslo i vzhledem k tomu, že mezi posluchači programů magisterského studia je asi 54 % žen. Profesorek pak je necelých 15 % a 25 % docentů ze všech akademických pracovníků tvoří ženy,“ upozornila na genderovou propast ve vědě Martina Rašticová.

Spustit audio