Realisté chtějí vybudovat novou společnost, říká Robejšek. Děsivé, oponuje Farský

7. srpen 2017

Už za dva a půl měsíce půjdou lidé k parlamentním volbám. Přestože je léto v plném proudu, politici objíždějí nejrůznější akce, vedou kontaktní kampaň a také se věnují zveřejňování informací voličům. Dvě ze stran tak učiní v pondělí. Realisté Petra Robejška oznámí novou posilu svého týmu před volbami a Starostové a nezávislí představí svůj předvolební program. Bude to ale voliče během letních prázdnin zajímat?

Podle Petra Robejška určitě ano, stávající politické strany totiž s voliči vůbec nekomunikovaly. Realisté to chtějí začít dělat jinak, a proto přicházejí s intenzivní kontaktní kampaní. S tou přitom plánují pokračovat nejen do voleb, ale i po nich.

Realisté se v posledních týdnech prezentují billboardy se slogany typu „Pro mámu“ nebo „Pro tátu“. Je právě toto ukázkou onoho jiného přístupu? „Chceme tím zaujmout voliče, aby se více zajímali o to, co Realisté nabízejí. Chceme tím provokovat otázky, na které nabízíme odpovědi na jiných kanálech, například na webových stránkách. A navíc přijde další fáze naší kampaně,“ podotýká.

Nemění ale politický marketing a jednoduchá komunikace podstatu politiky, tedy názorové sřety a volební programy? „Dnes jsou důležité osobnosti, jejich věrohodnost a způsob, jakým politická strana pracuje. Chceme v komunikaci s voličem vytvořit novou společnost. Víme, co a proč chceme, ale máme připravené i konkrétní kroky, jak to udělat,“ tvrdí Robejšek.

Zkušení starostové do parlamentu

„Nežijeme v revolučním období, děsím se představ, že je třeba vytvářet nějakou novou společnost. Naše země prožívá velmi dobré období, samozřejmě by mohlo být lepší, je ale třeba postupovat evolučně. A ne se na základě pravolevého dělení pohybovat ode zdi ke zdi,“ nesouhlasí volební lídr Starostů a nezávislých Jan Farský.

Podle něho jsou zkušenosti starostů z komunální politiky přenositelné i na celostátní úroveň.


Chceme lidi zapojit do rozhodování. Dobré věci vznikají zespoda, protože tak mají kořeny. Nelze je implantovat seshora.Jan Farský

„Když jsem přišel se zveřejňováním smluv, bylo mi odpovědí, že to nejde. Že si to představuju jako starosta malého města. Pak ale začal zveřejňovat Liberecký kraj, a nakonec se to podařilo prosadit,“ popisuje někdejší starosta Semil.

Starostové budou svůj definitivní program teprve schvalovat, což je podle Farského způsobeno rozpadem koalice s KDU-ČSL. Hnutí proto dnes zveřejní jen návrh programu, o kterém se bude dále debatovat. Definitivně by měl být schválen 24. srpna.

Spustit audio