Reakce politiků na naše prohlášení je hysterická, tvrdí biskup Malý

28. duben 2010

Stanovisko biskupa Václava Malého, které se objevilo na internetových stránkách České biskupské konference, vyvolalo vzrušené reakce. Podle některých politiků totiž Malý nepřijatelně zasáhl do volební kampaně. Biskup tato nařčení ale odmítá.

Proti slovům, že neúnosné zadlužovaní je hlavní téma letošních voleb a že se dá předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany, se dnes ohradil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Své stanovisko vyjádřil i v dopise, který poslal novému předsedovi biskupské konference Dominiku Dukovi.

Biskup Václav Malý ale připomněl, že se nejedná o prohlášení České biskupské konference, ale rady Iustitia et pax. Od prohlášení se ostatně předseda České biskupské konference Jan Graubner distancoval. Podle něj jde o soukromý názor.

„Při České biskupské konferenci existuje rada Spravedlnost a mír (Iustitia et pax, pozn. redakce), jejímž posláním je sledovat stav lidských práv a zároveň také sociální situaci. Já jako předseda této rady jsem podepsal prohlášení, které vyšlo 27. dubna s názvem Koho volit. Tudíž je to názor rady Iustitia et pax a já ručím za autenticitu tohoto dokumentu,“ řekl biskup Malý.

Zadlužování státu

Diskuze se podle něj dostala na úplně jinou rovinu proti původnímu úmyslu prohlášení. To mělo podle Malého upozornit na fakt, že se stát ocitá ve stále větším zadlužení a že místo opatřeních proti němu se dávají jen líbivé sliby.

„Není to podpora menších stran, protože my se zásadně nevyjadřujeme k tomu, koho volit. Pokládáme voliče za dospělé, odpovědné občany,“ zdůraznil Malý.

„Reakce je neadekvátní, emotivní, až hysterická. Naprosto nepřiměřená. Velmi mě překvapilo, jakou pozornost toto prohlášení vyvolalo,“ dodal.

Zatímco prezidentský vicekancléř Petr Hájek podobně jako Paroubek řekl, že Malý nepřijatelně zasáhl do předvolební kampaně, ODS a KDU-ČSL naopak reakci ČSSD odsoudili.

autoři: ak , bum
Spustit audio

Více z pořadu