Razítka jsou nadřazována kvalitní pomoci potřebným, říká aktivista o Klinice

4. duben 2016

Pražské kulturní centrum Klinika dříve nebo později skončí, tedy aspoň na stávajícím místě na pražském Žižkově. Vládní dislokační komise rozhodla budovu převést na ministerstvo práce a sociálních věcí, a zastupitelstvo hlavního města Prahy se jí vzdalo.

Proč hodila Praha 3 i zastupitelstvo Kliniku přes palubu? Potřebuje metropole takové kulturní centrum nebo ne? Co bude s Klinikou dál?

„Klinika je unikátní, a liší od ostatních typů neziskových zařízení,“ uvedl v pořadu Pro a proti Jan Trnka (Strana zelených) a člen petičního výboru ve věci Kliniky.

Podle něj například v případě pomoci lidem na útěku byla právě Klinika první a dlouhodobě jediná, která byla schopna pomoc organizovat, zařídit sklady, dostat pomoc k lidem, ať už v Chorvatsku, Srbsku, v Makedonii nebo Řecku.

Ostatní neziskové organizace kvůli byrokratickým pravidlům nebo způsobu financování prostě zareagovat nemohly, tvrdí aktivista.

„Já si myslím, že když je potřeba pomoc, tak je potřeba pomoci, a pokud je tu entita, která je schopná pomoc zařídit, kvalitně a efektivně, jako to udělala Klinika, tak to tak má být,“ upozornil Trnka.


Trnka: „Přijde mi podivné, že člen Občanské demokratické strany tady nadřazuje byrokratická pravidla a razítka nad efektivní, zdola jdoucí občanskou pomoc lidem. Myslím, že otcové této deklarovaně liberálně konzervativní strany se musí obracet ve svých postelích.“

Místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) souhlasí, že pomoc potřebným je mravní výsadou Evropy.


Bellu: „Buď v českém státě fungujeme podle v nějakém právním řádu a souladu mezi námi, a o tom je také právě demokracie, že jeden respektuje toho druhého, a ne že já sám si tady vytvořím svá pravidla, a dle toho budu vytvářet pomoc, dobro, či jiné záležitosti.“

„Na druhou stranu pomoc jako taková musí být dělána v souladu s řádem České republiky,“ dodal.

Politik je přesvědčen, že pokud chce někdo pomáhat, potřebuje mít všechny úřední náležitosti v pořádku.

Například pokud se Klinika rozhodla ubytovávat některé osoby ve svém objektu, tak musí respektovat existenci ohlašovací povinnosti, připomněl místostarosta.

„Pokud se tedy bavíme o ubytovávání uprchlíků nebo některých dalších lidí, tak jakékoli další zařízení jako hotely, hostely mají také tuto povinnost,“ vytýkal neúřední postupy provozovatelům Kliniky Alexander Bellu.

autoři: luv , oci
Spustit audio