Rakušan páchá rituální sebevraždu. Volba Mlejnka do čela tajné služby je třešničkou na dortu míní poslanec Jiří Mašek (ANO)

Otevřeným dopisem o možném vyvolání hlasování o nedůvěře, dává předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) šéf hnutí ANO Andrej Babiš možnost situaci čestně vyřešit, tvrdí poslanec z bezpečnostního výboru Jiří Mašek (ANO). Situace kolem nového šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace je podle hosta Dvaceti minut radiožurnálu jen třešničkou na dortu. „Pochybení pana Rakušana vidím víc,“ říká.

Před dvěma měsíci jste v souvislosti s úvahami o odvolání vlády řekl, že chcete, aby tato vláda obstála v předsednictví a že odvolání během něj by nebylo dobré. Znamená to, že jste změnil názor?

Během těch dvou měsíců přišla třešnička na dortu se jmenováním pana Mlejnka. Mě to trošku připadá, že pan ministr Rakušan už páchá postupnou plíživou rituální sebevraždu. Já to prostě nechápu. Do bezpečnostní služby mohl přivést někoho jiného – sám řekl, že měl v úvaze více variant kvalitních lidí. Pokud kvalita a historie těch ostatních byla ještě horší než kvalita pana Mlejnka, tak to je podle mě velice špatné.

Čtěte také

Pokud opravdu navrhnete hlasování o nedůvěře, tak opozice má 92 hlasů, což k vyslovení nedůvěry nestačí. Jednáte s některými koaličními poslanci, jestli by vás podpořili?

Já osobně ne, ale jsem přesvědčen, že jiní kolegové jednají.

A myslíte si, že máte šanci přesvědčit dalších devět poslanců?

Nejsem si úplně jistý, ale myslím si, že někteří poslanci současné koalice se už musí cítit velmi trapně. Sleduji to v diskuzích na sociálních sítích, kde i někteří skalní voliči pětikoalice s tím mají problém. Věřím, že si to mezi sebou uvědomí i členové vlády. Pořád mají šanci zareagovat. Naším cílem rozhodně není dělat České republice ostudu v době předsednictví, ale současná vláda si musí uvědomit, že tu ostudu dělají oni.

Naším cílem rozhodně není dělat České republice ostudu v době předsednictví, ale současná vláda si musí uvědomit, že tu ostudu dělají oni.
Jiří Mašek

Šéf tajné služby samozřejmě musí projít bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné. Není to právě ten mechanismus, který by měl posoudit všechna rizika? Neměli by politici v této chvíli být spíše zdrženliví?

Zdrženlivost neprojevil pan ministr Rakušan. A je velmi pravděpodobné, že pan Mlejnek nemusí prověrku získat.

Z čeho soudíte, že prověrku nedostane?

Pokud se ukáže, že informace o podnikání pana Mlejnka jsou pravdivé, o účasti ve firmě Techniserv, kde část vedení byla pravomocně odsouzena kvůli korupci, podnikání jeho manželky s odsouzeným detektivem,…

Opakovaně citujete informace z různých médií. To jim tak bezmezně věříte?

Čtěte také

Jestliže se ty informace opakují, nedochází k jejich korekci a nikdo se proti nim neodvolává – ani pan ministr Rakušan, ani pan Mlejnek. Všichni se ty věci snaží eventuálně jen nějak kostrbatě vysvětlovat ve svůj prospěch. Neslyšel jsem tam více informací o tom, že by to nebyla pravda.

Ptám se proto, že z velké části jde o média, která se dlouhodobě věnují předsedovi vašeho hnutí Andreji Babišovi a ten stále mluví o kampani, že se těm médiím nedá věřit a vy je teď berete za bernou minci. Není to dvojí metr?

Předseda Babiš se těm médiím brání – vysvětluje, argumentuje. Tady ale žádná obrana není, nevnímám, že by ministr Rakušan napadal média za nějaké nepravdy.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio