Rakušan: Krize jen tak neskončí. Za ubytování Ukrajinců nabídneme finanční pomoc

Válka na Ukrajině vyhání z domovů miliony lidí, sta tisíce z nich míří i do České republiky. Ministerstvo vnitra už vydalo více než 142 tisíc speciálních víz, na cizineckou policii se přihlásilo přes 81 tisíc lidí a podle odhadů ukrajinských utečenců v Česku může být i přes dvě stě tisíc. Celou situaci probírali hejtmani s vládou. „Rezervy tady nějaké ještě jsou, ale musíme je aktivně tvořit,“ přibližuje ministr vnitra z hnutí STAN Vít Rakušan.

„Budeme se snažit přichystat ve spolupráci s vicepremiérem Jurečkou motivační faktory pro lidi, aby ubytovávali ukrajinské ženy a děti ve svých rodinách. Ale musíme si přiznat, že se budeme blížit k limitu, kdy ubytování nebude dosahovat základního komfortu. V Praze už to tak je,“ říká Rakušan.

Čtěte také

Mnoho lidí podle něj nabízí ubytování bez toho, aby za to něco čekali, na druhé straně si zaslouží finančně pomoci.

„Teď jde o to nastavit částku, aby to bylo motivační a zároveň snesitelné pro státní rozpočet. I v minulosti jsme zažili, že takzvaní šmejdi kšeftovali s chudobou a přijímali lidi do ubytoven jen proto, aby čerpali peníze. I tomu musíme zamezit,“ dodává Rakušan, který zdůrazňuje, že ukrajinské ženy a děti musí být v bezpečí.

Zatím ale není konkrétně rozhodnuto o tom, jaká by mohla být finanční pomoc. „Financování ubytování u soukromníků by mělo dávat logiku v celkovém systému financování. Musíme předpokládat, že krize jen tak neskončí a tenhle výdaj ve státním rozpočtu může být dlouhodobý. A na to je potřeba se finančně připravit,“ nastiňuje.

autoři: Jan Bumba , prh
Spustit audio

Související