Rakouští muslimové se strachují o Zákon o islámu

4. listopad 2014

Rakouská vláda se podle BBC rozhodla nahradit 102 roky starý zákon o islámu novou předlohou, která by měla potírat především islámské radikály. Tamní muslimská náboženská obec se ale bojí, že přijde o rovné postavení ve společnosti.

„Islám je totiž v Rakousku oficiálním náboženstvím už od roku 1912. Císař František Josef po anexi Bosny a Hercegoviny prosadil takzvaný Islamgesetz neboli Zákon o islámu. Ten udělil muslimům stejná práva jako katolíkům, Židům i protestantům, včetně možnosti vyučovat náboženství na státních školách.

„Pro celou Evropu je to vzor, který navíc muslimy pevně ukotvil v rakouské společnosti. A oni jsou na oplátku loajálními občany,“ říká Carla Amina Baghajati. V Rakousku dnes žije přibližně milion muslimů, což je 6 procent populace. Většina má turecké či bosenské kořeny.

Návrh nové legislativy je pro tuto minoritu nepříjemným překvapením, protože mimo jiné zakazuje jakékoli zahraniční financování mešit nebo imámů.

Většina muslimů podle BBC sice souhlasila, že 100 let starý zákon potřebuje změny, ale nyní se obávají, že ztratí své rovnoprávné postavení ve státě. Ministr pro integraci Sebastian Kurz však tvrdí, že zákaz zahraničních toků peněz je nezbytný.

Čtěte také

„U jiných náboženství nepanuje tak velká obava ze zahraničních vlivů. V případě muslimů musíme řešit financování striktněji,“ říká. Přeje si prý uchování specifické „rakouské verze islámu“, ale ta může přežít pouze bez zásahů zvenčí.

Vztahy mezi muslimy a katolickou většinou jsou v Rakousku tradičně klidné, ale v poslední době přilévá olej do ohně extremistická Strana svobodných, která brojí proti islamizaci. Příliš mnoho muslimů podle ní odmítá být Rakušany, a chtějí raději zůstat Turky.

Modlící se muslim

Veřejnost je také znepokojena zprávami o rakouských muslimech v řadách extremistického Islámského státu. K džihádistům uprchly i dvě teenagerky bosenského původu z Vídně, 15letá Sabina Selimovičová a 17letá Samra Kesinovičová.

Obě nedávno esemeskami potvrdily magazínu Paris Match, že si vzaly bojovníky Islámského státu. Z Rakouska podle oficiálních zdrojů odcestovalo k džihádistům asi 150 lidí, z toho 44 rakouských občanů.

„Radikalizace je zcela určitě problémem, ale tu by neměl řešit nový Zákon o islámu,“ míní Gudrun Harrerová z deníku Der Standard.

Čtěte také

„Měli bychom obě otázky striktně oddělit. Rakousko dnes znepokojuje především miliantní islám, což ale nesouvisí s historickou muslimskou menšinou, nýbrž s přílivem bojovníku z Čečenska,“ vysvětluje.

„Od tradičního a poučeného výkladu islámu cesta k radikalizaci nevede. K radikalizaci se dospívá od nuly, z prázdnoty bez kořenů,“ dodává.

Islám. Ilustrační foto

Profesor Stefan Hammer z Vídeňské univerzity však upozorňuje, že zákaz zahraničních fondů představuje z hlediska ústavního práva problém.

„Plošný zákaz odporuje ústavě. Financování je vnitřní záležitostí náboženských komunit, a stát do toho sice může mluvit, ale ne beze zbytku,“ míní ústavní právník.

Ze zahraničí je například štědře podporována místní pravoslavná komunita, takže zákon v jeho stávající podobě by byl určitě nespravedlivý. „O návrhu se bude ve sněmovně hlasovat už v listopadu,“ připomíná závěrem BBC.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio