Rakouský ministr financí opět pod palbou kritiky

17. říjen 2003

Ještě tak úplně neutichlo pozdvižení, které na vídeňské politické scéně vyvolalo pochybné sponzorování jeho osobních internetových stránek a rakouský ministr financí nyní čelí dalšímu skandálu. V centru pozornosti jsou tentokrát akcie. Přesněji řečeno: skutečnost, že Karl-Heinz Grasser nenahlásil jejich vlastnictví zvláštnímu výboru rakouského parlamentu, jak mu to nařizuje zákon. "Špatně mi poradili," prohlásil ministr na adresu svých spolupracovníků, kteří mu údajně při jeho nástupu do funkce opomněli sdělit, že má něco takového učinit. "Nikdy jsem neměl výrazné podíly v žádné firmě. Z mého pohledu tak nebylo nutné, abych to nahlásil," bránil se ministr před novináři koncem minulého týdne. Na mysli měl své akcie v celkové hodnotě téměř 128 tisíc eur.

Prezident Vídeňské burzy Stefan Zapotocky ministra označil jako "typického malého vkladatele". Ten v Rakousku většinou vlastní spořitelní knížku, platí si stavební spoření, případně splácí úvěr. Tímto "typickým malým vkladatelem" ale šéf resortu financí s největší pravděpodobností není.

Na akciovém portfoliu, které Grasser nakonec tento týden předložil poslancům i veřejnosti, je zajímavých hned několik věcí. Řada spekulací se vyrojila zejména kolem akcií zkrachovalé internetové společnosti YLine. Podle nejmenovaných zdrojů, které ve svém čtvrtečním vydání citoval rakouský Der Standard, měly být podíly v této firmě těsně předtím, než začaly být obchodované na burze, prodávány za velmi výhodné ceny "spřáteleným" investorům. Mezi nimi údajně i bývalému šéfovi strany Svobodných Mathiasi Reichholdovi a právě Grasserovi. Ten však něco takového důrazně popírá a nadále tvrdí, že necelých 300 akcií společnosti zakoupil v listopadu roku 1999 a prodal o rok později. Zisk necelých 5 tisíc euro podle svých slov řádně zdanil. Představitelé opozice však upozorňují na skutečnost, že vedení firmy YLine mělo úzké kontakty na špičky Svobodných - a v jejich řadách současný ministr financí zahájil svou oslnivou politickou kariéru. A dceřiná pobočka YLine potom realizovala tolik diskutované ministrovy internetové stránky.

Nezajímavá není ani skutečnost, že v Grasserově současném akciovém portfoliu nefiguruje ani jedna rakouská společnost. Sám ministr to ve středu zástupcům vídeňské burzy a rakouského průmyslu vysvětloval tím, že by něco takového bylo politicky neúnosné. "Vídeň je skvělý trh, na který bych si osobně rád vsadil, kdyby to jen bylo politicky možné," posteskl si podle deníku Die Presse Grasser.

Největší otazníky ale vyvolává možnost, že ministr z titulu své funkce disponuje citlivými informacemi nejen o rakouských i zahraničních firmách, ale také o akciových trzích a pohybech měnových kurzů. Tyto "Insider-Informationen" by se podle mnohých opozičních politiků mohly ukázat jako zásadní například v případě Grasserových akcií zlatých dolů.

Karl-Heinz Grasser už přes svůj mladý věk 34 let přestál v politice mnohé turbulence kolem své osoby. Připomeňme, že to nebyl jen skandál kolem pochybného financování internetových stránek, ale také ministrovy někdy až příliš blízké a vřelé vztahy s lidmi ze světa obchodu a Public Relations, kteří nezřídka získávali výhodné státní zakázky či lukrativní posty. Například svému bývalému spolupracovníkovi Josefu Christlovi Grasser pomohl k místu v předsednictvu Rakouské národní banky. Ministr si měl také podle informací rakouských médií účtovat tučné honoráře ve výši 7 tisíc eur za přednášky pro bankéře. A dosud neutichly hlasy, podle kterých stálo za rozhodnutím ministerstva financí o nákupu stíhaček Eurofighter napojení Grasse na svého bývalého zaměstnavatele a ředitele koncernu Magna Franka Stronacha.

To vše ale současný ministr politicky ustál. Je proto pravděpodobné, že bez vážnějších šrámů přečká i současnou palbu kritiky, která přichází nejen od opozičních Zelených a sociálních demokratů, ale také od vládní a bývalé Grasserovy domovské strany

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.