Rakousko svůj díl při řešení uprchlické krize splnilo. Už žádné přesidlování, požaduje ministr

28. březen 2017

Rakouský ministr obrany požaduje, aby jeho země vystoupila z programu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků. Hans Peter Doskozil už pro svůj návrh získal podporu koaličních lidovců a podle agentury APA by o něm mohla rakouská vláda rozhodnout už během úterý.

Doskozil argumentuje tím, že Rakousko svůj podíl přijatých uprchlíků ve srovnání s jinými členskými zeměmi už více než naplnilo. Svědčit o tom má množství azylových řízení, které teď úřady řeší.

Kvóty se podle Doskozila před dvěma lety zaváděly na základě principu solidarity a spravedlivého rozdělení uprchlíků, jenže například Itálie od té doby čelila mnohem menšímu náporu než Rakousko. V přepočtu na milion obyvatel v něm požádalo o azyl přes 4 500 uprchlíků, zatímco v Itálii jen necelá polovina.


Evropská unie si musí přiznat, že má své limity a nedokáže do sebe pojmout neomezené množství lidí.Hans Peter Doskozil

Doskozil svým návrhem reagoval na oznámení ministra vnitra Wolfganga Sobotky, který ohlásil, že Rakousko přijme padesát nezletilých uprchlíků z Itálie. Souvisí ale také s tím, že množství uprchlíků obvykle s příchodem jara narůstá a vrcholí v létě. Do září by tak mohlo žadatelů o azyl výrazně přibýt.

Program přerozdělování uprchlíků se celkem týká 160 tisíc uprchlíků, kteří jsou v Řecku a v Itálii. Podle dat z letošního února se ale za dva roky jeho trvání podařilo přesídlit jen asi 12 tisíc lidí.

autor: mach
Spustit audio