Rakousko se chystá na nedělní prezidentské volby

3. prosinec 2016

Německý zpravodajský portál Zeit Online se ve svém komentáři věnuje Rakousku, kde se v neděli opakuje druhé kolo prezidentských voleb. To květnové prohlásil Ústavní soud za neplatné z důvodu pochybení při sčítání hlasů.

Voliči budou rozhodovat mezi bývalým předsedou Zelených Alexandrem Van der Bellenem a Norbertem Hoferem z populistické Svobodné strany Rakouska.

Zeit Online informuje o situaci ve vídeňské městské části Simmering, kde se Svobodní dostali na nejvyšší příčku komunální politiky.

Starostou Simmeringu, který do loňského roku řídili sociální demokraté, se před 14 měsíci stal člen Svobodných Paul Stadler. Stadler se narodil v Simmeringu. Na stěně jeho kanceláře visí satelitní mapa, na které ukazuje obvod, který spravuje. Čistírna odpadních vod, průmyslové zóny, krematorium, hřbitov a dálnice.

Motivy vhodné na pohlednice by člověk v Simmeringu nenašel. A na otázku, čemu vděčí za volební úspěch, Stadler odpovídá: „Svobodní holt nejsou tak nafoukaní jako sociální demokraté. Tady v Simmeringu nejde o migraci ani milionové dotace. Jde o silnice, dětské školky a dopravu. Svobodní zkrátka chtějí znovu naslouchat lidem.“

Permanentní kampaň

Když Stadler mluví o dětských školkách a silnicích, zní to, jako by byl jeden ze zapálených komunálních politiků, jakých je všude dost. Vypráví o tom, jak si jeden místní obyvatel stěžoval na hluk, který v noci dělali popeláři při manipulaci s plechovým odpadkovým košem. Na úřadech prý nebylo pomoci. Stadler se sám angažoval, odpadkový koš odšrouboval a přemístil ho do vestibulu stanice metra, kde hluk už nevadil, informuje Zeit Online. Tímto způsobem a bez předsudků se Stadler přibližuje lidem.

Rakousko je v předvolební náladě už 10 měsíců, pokračuje portál. I přesto postávají před nákupním centrem na jedné z hlavních ulic v Simmeringu muži a ženy v modrých bundách a rozdávají lidem propisky a zapalovače. A mezi nimi Stadler oslovuje kolemjdoucí, kteří si s ním fotí selfíčka. Zkrátka, je to muž, po kterém je poptávka, a očividně se mezi lidmi cítí jako ryba ve vodě.

Logo

Stadler lidem věnuje čas a naslouchá jim. I když ho zastaví starší paní a povídá mu o svých problémech. Jak sama říká, v neděli bude volit Hofera. „Už jsme vyzkoušeli všechny strany, ale nic se nezlepšilo.“

Jiný kolemjdoucí, Marek, mladý muž v teplákové soupravě a s načesanými vlasy, listuje ve stranickém časopise. Jeho rodina přišla do Rakouska během válek na Balkáně. Mladík říká, že i on bude volit Hofera, protože ten se prý nebojí řešit skutečné problémy Rakouska, jako jsou daně, bytová nouze, zdravotnictví nebo přistěhovalci.

A přistěhovalci jsou téma, ke kterému se lidé, kteří se Stadlerem mluví, vyjadřují velmi emotivně, píše dále Zeit Online. „Bytová nouze je velký problém. Sice se hodně staví, ale pro koho?“ ptá se Cornelia Bauernhoferová, oblastní poradkyně Svobodných. Co tím myslí, ale nechce upřesnit, dodává německý portál.

Cizinci loupí a znásilňují

Její matka Sonja, také příznivkyně Svobodných je o něco sdílnější. „Všude na ulicích okrádají důchodkyně s taškami. Na veřejných plovárnách se znásilňují naše děti,“ říká. Kde a kdy se to děje, však neví. „Tady v Simmeringu naštěstí ne, ale vedle v 15. obvodu“, pokračuje Bauernhoferová.

Stadlerova zástupkyně Katharina Krammerová přitakává. „Svobodní všechny ty problémy s cizinci předpovídali, ale ostatní strany nás považovaly za vtipálky. A teď přebírají všechny naše požadavky do vlastních volebních programů,“ říká Krammerová.

Logo

Místo o žadatelích o azyl se však mluví pouze o azylantech, kteří zemí jen procházejí. Když Zeit Online upozornil skupinu dobrovolníků, kteří v Simmeringu přesvědčují voliče k volbě Hofera, na to, že nejpočetnější menšinou v Rakousku jsou Němci, uslyšel rozhodné ne. „Jsou to Turci a Arabové,“ myslí si jeden dobrovolník. Jiný zase říká, že to jsou Číňané.

Některým přistěhovalcům Svobodní nevadí

Nic z toho není pravda, píše portál. Ale je to realita na ulicích v Simmeringu. Ve čtvrti žije 18% přistěhovalců. A na ulicích je to znát. Turci prodávají kebab, půjčují peníze a prodávají mobily. Jeden z obchodů na hlavní ulici patří Omarovi. Jak říká, má z podobných názorů Svobodných na přistěhovalce strach. Ale s jinými myšlenkami strany se sám ztotožňuje.

Melih Gördesli je z rodiny, která emigrovala z Turecka do Německa, ale on sám odmala vyrostl v Rakousku a dosáhl tam bakalářského vzdělání. Teď píše knihy o integraci přistěhovalců. Jak říká, sám má mnoho špatných zkušeností. „Tvoje matka zůstane navždy „putzfrau“, obyčejnou fickou od nádobí,“ slýchá prý často.

Gördesli se ale nechce smířit s tím, že Simmering ovládli Svobodní. „Máme před sebou hodně práce s osvětou. Strach z pádu, který pronikl do velké části střední třídy, a politická strnulost přispěly k tomu, že je cizincům dávána zodpovědnost za problémy“, říká Gördesli. Označit ale všechny voliče Svobodných za rasisty se mu zdá laciné.

Říkat, že je špatně, když lidé berou Svobodné vážně, setkávají se a mluví s nimi, je nesmysl. To samé dlouho dělali i sociální demokraté. Ale populisté k tomu přidali polopravdy a rasismus. Právě proto je tuto společenskou situaci tak těžké vyřešit, uzavírá svůj komentář německý zpravodajský server Zeit Online.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.