Rakety na polském území? Zřejmě nešťastná náhoda, ale ani Zelenskyj nemůže strašit neověřenými informacemi, říká bývalý šéf generálního štábu Šedivý

16. listopad 2022

„Vyhodnocení (exploze na polském území) ještě bude nějakou dobu trvat, ale předběžné informace, které byly už teď předány do veřejného prostoru, ukazují na to, že se pravděpodobně nejednalo o cílený útok ruské rakety nebo ruského agresora vůči Ukrajině, ale o nešťastnou náhodu,“ popisuje incident bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Agentura AP píše, že podle jejich předběžných zjištění vypálily raketu ukrajinské ozbrojené síly, když mířily na přilétající ruskou střelu. „To je možné, dokonce asi pravděpodobné. Právě vzhledem k tomu, jak se vyjadřují ti, kteří k tomu mají nejblíž, a to jsou Poláci a Američané,“ potvrzuje Šedivý.

Měli bychom být opatrní a vyčkat na výsledky vyšetřování přímo na místě.
Jiří Šedivý

„Myslím, že i my bychom měli být, jak řekl generál Karel Řehka, opatrní. Vyčkat, jak se provede vyšetřování přímo na místě a porovnávání zjištěných informací z různých prostředků technického průzkumu, který se zpravidla provádí velmi detailně. Až potom je třeba činit nějaké závěry.“

Čtěte také

„Co je ale nebezpečné, že útoky Ruska raketovými prostředky různého typu na území Ukrajiny jsou velmi intenzivní a může se stát i do budoucna, že se něco podobného bude opakovat. Proto se musí přijmout – a NATO to podle mě také provede – nějaká radikálnější řešení pro ochranu spojenců v této části Aliance,“ uvažuje Šedivý.

Asi nebyla odpálena z Ruska

Americký prezident Joe Biden už řekl, že vzhledem k trajektorii střely je nepravděpodobné, že by raketa byla odpálena z Ruska.

Musíme zvýšit použití protiraketových a protileteckých systémů na tomto území NATO.
Jiří Šedivý

„Ještě další vyjádření mluví o tom, že NATO svými prostředky monitorovalo situaci nad Ukrajinou. O této raketě vědělo, protože má své prostředky průzkumu, které se v tomto prostoru používají, už delší dobu. Připomněl bych letadla, která jsou známá pod názvem AWACS, která monitorují vzdušný prostor a jsou poměrně přesná.“

Čtěte také

Podle Šedivého se tak musejí přijmout preventivní vojenská opatření, a to nejen v Polsku ale i v dalších zemích NATO poblíž hranic s Ukrajinou.

„Přece jen se musí zvýšit použití protiraketových a protileteckých systémů. Ony tam už rozmístěny jsou a je vidět, že je ještě potřeba zvýšit počet například odpalovacích zařízení, která mohou reagovat. Je rovněž potřeba použít systémy, které mají nižší taktické pole, protože i ty je nezbytně nutné používat k obraně toho bližšího území sousedícího s Ukrajinou.“

Hosté:
Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR
Pavel Žáček (ODS), poslanec a předseda sněmovního výboru pro bezpečnost
Jan Šilhan, zahraniční zpravodaj České televize
Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu
Martin Dorazín, stálý reportér Českého rozhlasu na Ukrajině

Je tady ale i další krok: „Je potřeba, aby i Ukrajinci nepodávali informace, které jsou neověřené – tím reaguji na to, co řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. Ačkoliv chápu jeho pozici, tak přece jen – on přímo v tomto případě označil Rusko za agresora, který zaútočil na polské území, a to si myslím, že není úplně správné. Zavedl tuto diskusi někam úplně jinam,“ uzavírá Šedivý.

Celý Speciál najdete v audiozáznamu. Moderuje Jan Pokorný.

autoři: Jan Pokorný , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.