Rajčata, která napodobují hodný cholesterol
Vědci z Kalifornské univerzity vytvořili zvláštní geneticky modifikovaná rajčata. Jejich plody obsahují peptid, který napodobuje účinky „hodného cholesterolu“.
Cholesterol se laicky dělí na hodný a zlý. Zápornou roli hrají částice takzvaných LDL lipoproteinů, které se podílejí na vzniku aterosklerózy. Částice HDL lipoproteinů čili hodného cholesterolu mají naopak ochranný efekt. Jejich hlavním proteinem jsou molekuly ApoA-1. Vědcům z Kalifornské univerzity v Los Angeles se podařilo geneticky modifikovat rajčata tak, aby ve svých plodech vytvářela peptid F6, který napodobuje vliv proteinu ApoA-1.
Jak bude peptid fungovat, vyzkoušeli na laboratorních myších se sklonem k rozvoji aterosklerózy. Myši dostávaly potravu s vysokým obsahem tuků, která napodobovala naši „západní dietu“. Přibližně 2 % potravy tvořila sušená geneticky modifikovaná rajčata s peptidem F6. Výsledky studie přinesly jeden z prvních důkazů o tom, že tento peptid může zastoupit hlavní protein hodného cholesterolu. Dokonce není nutné jej izolovat z rostlinné tkáně. Zdravotní stav myší, které jej dostávaly v rajčatech, byl totiž významně lepší než u kontrolní skupiny. Myši mimo jiné vykazovaly nižší známky zánětu, který se podílí na rozvoji aterosklerózy, měly vyšší hladinu hodného cholesterolu a sklerotické pláty v jejich cévách byly menší.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.