Radši nechme peníze u lidí, umí je utrácet lépe než vláda hnutí ANO, hodnotí poslanec Skopeček z ODS

7. září 2020

Vláda plánuje od ledna snížit daň z příjmu na 15 %. O návrhu se bude jednat. Už nyní se ale ozývají hlasy proti – například z Hradu nebo od odborářů. Nezatíží změna příliš státní rozpočet? A uleví dostatečně poplatníkům?

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula odhaduje, že snížení daně povede k rozpočtové ztrátě ve výši 110 miliard. „Šlo to udělat daleko lépe, například zvýšením odpočitatelné položky od základu daně,“ navrhl před časem v pořadu Pro a proti na Plusu.

Jan Volný, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru (za ANO) a kandidát ve volbách pro Pardubický kraj, hodnotí návrh vlády naopak jako logický a rozumný krok. Uznává sice, že dopad do fiskální roviny bude velký. Věří ale, že vláda se s ním dokáže vyrovnat.

Chceme, aby se lidi měli dobře, víc utráceli a mohli dál rozvíjet spirálu české ekonomiky do pozice před koronakrizí.
Jan Volný

„Ministryně Schillerová (za ANO) a vláda jistě ví, jak to řešit,“ ubezpečuje a dodává, že odhady rozpočtového výboru počítají na rozdíl od odborových svazů jen s 90miliardovým výpadkem.

Problém je jinde

Místopředseda rozpočtového výboru a kandidát v nadcházejících krajských volbách ve Středočeském kraji Jan Skopeček (ODS), upozorňuje, že koncept rovné daně vnesli do veřejné debaty právě Občanští demokraté. Připomíná také podíl někdejší vlády Miroslava Topolánka (ODS) na výrazném zjednodušení a zpřehlednění zdanění mezd a platů.

Problémy v rozpočtu se musí řešit na výdajové straně. S tím bohužel vláda hnutí ANO v období ekonomického růstu neudělala vůbec nic.
Jan Skopeček

Volný reaguje na opozičního kolegu z výboru poukazem na to, že právě vláda ODS v minulosti prosadila zavedení superhrubé mzdy, kterou hodnotí jako „podvod na voliče, obrovské zkomplikování a ‚zašedění‘ celého ekonomického pohledu na daně“. Vyzdvihuje přitom, že vláda ANO naopak na rozdíl od jiných daně nezvýšila.

Poslanec Skopeček vidí za dnešním postojem hnutí ANO blížící se volby: „Vláda dříve označila návrh za nesystémový krok. Najednou se blíží krajské a senátní volby a pan poslanec dnes to, proti čemu hlasoval, ve studiu obhajuje.“

Vyšší příjmy = vyšší spotřeba

Občanský demokrat předpokládá, že zvýšení příjmů povede automaticky k vyšší spotřebě. „To ekonomice bezesporu pomůže. Lidé umí peníze utrácet sami lépe, než to za ně dělá vláda. Radši nechme ty peníze u lidí, než je nechat přerozdělovat pana Volného a jeho kolegy,“ myslí si Skopeček.

Obrovským problémem je podle něj vysoké pojistné, které zatěžuje cenu práce a celou českou ekonomiku. Analytik ČSOB Petr Dufek ale upozorňuje, že právě pojistné v Česku obstarává největší část příjmů veřejných financí a platí se z něj také důchody.

„Jakmile začnete sahat i sem, musíte počítat s tím, že důsledky budou poměrně vysoké. A ne jednorázové. Česká republika už sama o sobě směřuje ke strukturálnímu deficitu veřejných financí, který vyplývá ze struktury příjmů a výdajů. A pokud bychom sáhli na kteroukoli tuto daň, tak deficit do budoucna jednoznačně zvýšíme,“ varuje ekonom.

Hosty byli:

Jan Skopeček: ODS, místopředseda rozpočtového výboru, kandiduje v krajských volbách ve Středočeském kraji

Jan Volný: mí­stopředseda rozpočtového výboru za ANO, kandiduje v krajských volbách v Pardubickém kraji

Petr Dufek: analytik ČSOB

Poslechněte si celý audiozáznam speciálu Martiny Maškové.

Spustit audio

Související