Radovan Krejčíř připustil, že se ho v JAR snaží někdo zabít

15. listopad 2013
Zprávy

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř poprvé od úterního bombového útoku před jeho domem veřejně promluvil. Jihoafrickému portálu Eyewitness News poskytl exkluzivní rozhovor, ve kterém mimo jiné říká, že se bojí o život.

„Věřím, že mě někdo chce zabít, už se o to pokusili dvakrát. Přemýšlel jsem o tom, ale opravdu nevím, kdo za tím stojí,“ tvrdí Radovan Krejčíř.

V rozhovoru zároveň popřel, že je jakkoliv spojený s dalšími vraždami, kvůli kterým ho vyšetřuje jihoafrická policie. Není prý žádný gangster a nedělá nic špatného. „Jsem rodinný typ. Snažím se žít ve své oblíbené zemi a všem pomáhat,“ říká.

V rozhovoru zněl Krejčíř vážně. Toho si všímají další jihoafrická média, podle kterých podnikatel po předcházejícím pokusu o atentát naopak vtipkoval. Říkal tehdy, že si připadá jako James Bond. Teď otevřeně přiznal, že má strach.

Jméno Radovana Krejčíře se v Jižní Africe spojuje dohromady už s 12 vraždami. Mrtvými jsou často lidé z jihoafrického podsvětí. To se prý Krejčířovi podařilo během několika let ovládnout, a média mu dokonce přezdívají král jihoafrického podsvětí.

Krejčířovo působení v JAR podrobně sleduje soukromý vyšetřovatel Paul O´Sullivan. Takto v televizi SARS komentoval úterní bombový útok:

„Dva lidé zemřeli, jeden z nich byl Čech, doma stíhaný stejně jako Krejčíř za podvody. Ten druhý byl jeden z Krejčířových vymahačů. Jsou s ním prokazatelně spojení, stejně jako ti ostatní zavraždění, dohromady je jich už 12.“

Krejčíř tvrdí, že O´Sullivan není věrohodná osoba. Uprchlý český podnikatel znovu zdůraznil, že většina toho, co o něm média píší, jsou smyšlenky. Z Jihoafrické republiky se odstěhovat nehodlá. Co se vyšetřování týká, spolupracuje prý s policií.

Místo výbuchu u obchodu Radovana Krejčíře v jihoafrickém Johannesburgu

K tomu vyšetřovatel O´Sullivan dodává, že na Krejčířově výplatní pásce se najdou i policisté. Věří ale, že Krejčíře, který byl už třikrát zatčený a zase propuštěný, jihoafrická justice konečně odsoudí a pošle do vězení.

Kontroverzní český podnikatel žije v Jihoafrické republice od roku 2007. České úřady dlouhodobě usilují o jeho vydání, loni ho česká justice nepravomocně odsoudila k 11 letům vězení za daňové úniky. Soud bude znovu rozhodovat o jeho vydání 9. prosince.

autoři: mta , pan , tpa
Spustit audio