Radnice v Lošticích upustila od svého plánu přestavět bývalý oděvní závod na komunitní dům pro seniory, novostavba vyjde levněji

9. březen 2019

V areálu bývalého oděvního závodu v Lošticích na Šumpersku nakonec komunitní dům pro seniory nevznikne. Radnice od svého plánu upustila s vysvětlením, že by za rekonstrukci musela zaplatit desítky milionů korun. Levněji ji prý vyjde novoslavba. Nejprve ale město musí najít vhodný pozemek.

S nezávislou starostkou Loštic Šárkou Havelkovou Seifertovou stojíme před budouvou bývalé textilky. „Představa byla, že by tam mělo vzniknout nějaké zázemí pro trávení volného času a malometrážní byty. Mělo to být pro seniory, kteří se o sebe ještě zvládají postarat. Je to uvnitř města, senioři by nebyli izolovaní,“ popisuje starostka.

Z architektonického posudku ale vyplynulo, že rekonstrukce objektu by byla kvůli jeho špatné dispozici příliš nákladná a levnější variantou je novostavba. Město tak právě hledá vhodný pozemek. To ale podle starostky není zrovna jednoduchý úkol. „V současné době zasíťovaných pozemků není mnoho a v majetku města už vůbec ne. Takže to je velký problém,“ říká starostka.

Celý projekt na výstavbu komunitního dobu s byty pro seniory se tak posune možná až o několik let. Podobné zařízení přitom Loštice podle starostky potřebují, vyplývá to i z průzkumu mezi obyvateli. „Seniorů obecně přibývá, určitě tu potřebu vidím. V Lošticích, kde je rozšířená zástavba rodinných domů, ale když člověk zůstane sám, tak pro něj je složité domek udržovat,“ popisuje starostka Šárka Havelková Seifertová.

Ve městě zatím funguje pouze krajské zařízení s byty pro seniory. Zájem o bydlení v něm výrazně převyšuje kapacitu. „Máme 45 uživatelů. Zájem o ubytování je, musíme odmítat žádosti,“ říká zástupkyně ředitele Domova u Třebůvky Renata Rabenseiferová. Díky plánovanému komunitnímu domu pro seniory by ve městě v budoucnu mohlo přibýt dalších deset až pětadvacet bytů pro seniory.

Spustit audio