Radko Kubičko: Zrušením vědeckého ministerstva by zřejmě TOP 09 udělala větší politické štěstí

4. červen 2024

Marek Ženíšek v křesle ministra pro vědu, výzkum a inovace se pomalu stává členem vládního týmu. Má velké zkušenosti z politického prostředí, menší z toho vědeckého. Kdyby byl nominován rovnou, nemusela strana sčítat politické škody. Přesto stále není moc jasné, čeho chtěla TOP 09 výměnou dosáhnout.

Pokud vyčítala Heleně Langšádlové neviditelnost, tedy špatnou komunikaci své práce, nový ministr musel zatím komunikovat spíše krizově, když se stal až druhým nominovaným. Příliš předpokladů obstát ve funkci lépe než jeho předchůdkyně ale popravdě také moc nemá.

Čtěte také

Je sice všeobecně známější, ale žádná mediální první liga to také není a zatím se na tom nic nemění. Má silnější politické postavení i praxi z nejvyšší politiky, ale také už neobstál ve volbách v roce 2017, dokonce z pozice krajského lídra.

A při poslední volbě stranického místopředsedy dostal 12 hlasů. To není úplně nejpevnější kvalifikace na nového ministra, od kterého se čeká oživení funkce, i když na rozdíl od původně nominovaného alespoň zná provoz Poslanecké sněmovny.

Lidé rostou s úkoly

Místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který je často viditelný až příliš, zmínil v televizní debatě, že jednou z variant bylo i zrušení politicky i finančně slabého ministerstva. Tím jen otázky na výměnu prohloubil. Na druhé straně by to vlastně bylo logičtějším krokem. Buď by pak TOP 09 mohla žádat revizi koaliční smlouvy a žádat o silnější a viditelnější ministerský post. Nebo by to mohla prezentovat v rámci svého politického profilu jako návrh úsporného opatření.

Čtěte také

Otázka, k čemu takové ministerstvo pro vědu vlastně je, totiž stále leží na stole a pro opozici je to vítaná munice vůči vládě, která chce šetřit ve státní správě. Vysvětlení potřeby ministerstva jen jako dalšího křesla pro pět vládních koaličních partnerů se nanejvýš nabízí.

Kdyby se ho TOP 09 vzdala, mohlo by to být oceněno a vědě, výzkumu a inovacím by se pak mohlo věnovat některé ze stávajících plnohodnotných ministerských úřadů. Vícenáklady na ministra bez ministerstva, malé, ale přesto nějaké, by mohly jít rovnou nějaké vědecké instituci.

Je pravda, že ministryni Langšádlové se podařilo získat z minima maximum, protože ale neměla dostatečné prostředky, byla spíše organizátorkou a lobbistkou ve vládě za vědu. Mnozí jsou proto z jejího odchodu zklamáni. Totéž ale nezbude dělat ani jejímu nástupci a zatím se pouze rozhlíží.

Čtěte také

Co se ale týče kýžené prezentace, pak je docela obtížné to činit v tomto oboru, který je sice důležitý, ale v tomto směru nepříliš vděčný. Například požadovaný zákon pro vědu asi nebude materií, na které je možné stavět popularitu a získávat voličské hlasy.

Spravilo by to snad jen, kdyby do úřadu nastoupila nějaká opravdu těžká váha, někdo už známý, obecně uznávaný a snad i populární, třeba i z jiného oboru. Tuto cestu ale TOP 09 zjevně nezvolila, zase ne tak překvapivě, personální krizí trpí už dlouho. Dlouholetý výkonný politik působil jako z nouze ctnost. Ale mohla někoho takového hledat mezi svými sympatizanty, kterých má právě v tomto oboru poměrně dost.

Radko Kubičko

Výměna ministra se tak může stát jen plácnutím do vody, které stále padající preference strany pod pětiprocentní hranicí nijak nezachrání. Může spoléhat jen na starou moudrost, že lidé rostou s úkoly, které jsou před ně postaveny. Na nového ministra tím naložila poměrně těžkou úlohu a značnou odpovědnost. Už brzy se budeme moci ptát, zda-li jí dostál.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio