Radko Kubičko: Nová generace politiků v prezidentské volbě zatím příliš neuspěla

19. leden 2023

Při hodnocení výsledků prvního kola volby prezidenta překvapoval fakt, že oba postupující do druhého kola mají problémy s vysvětlování své minulosti před listopadem 1989. Petr Pavel i Andrej Babiš z ní vyvozují rozdílné závěry, jejich voliči na ně reagují jinak, ale samotný fakt, že se vůbec něco takového objevuje 33 let po konci komunistického režimu, docela překvapuje.

Tři dosavadní prezidenti byli přímými účastníky listopadových událostí. A následující prezident bude tedy také nějak ještě s touto minulostí spojen. A naskýtá se otázka, proč do prezidentské volby už razantně nezasáhla nová generace, která se už narodila do doby, kdy nemusela řešit podobná dilemata.

Čtěte také

Nejblíže k této generaci se stavěla Danuše Nerudová, která přímo zdůrazňovala, že se o slovo hlásí zcela noví lidé, nezatížení minulostí, ale plánující budoucnost. Mladší generaci se snažil oslovit i Marek Hilšer nebo Karel Diviš. Nikdo z nich ale neuspěl a do druhého kola prošla ještě minulost a kandidáti spíše starší generace. Odcházející prezident Miloš Zeman nebude tedy stále ještě posledním politikem, se kterým končí listopadová éra. 

Čím to je? Proč už i volbu prezidenta, symbolu a hlavy státu, který má tradičně velkou autoritu, nezasáhla ještě generační obměna? Odpověď asi tkví obecně v zájmu mladších generací o politiku. Právě proto, že v ní vidí zatím stále zralejší tváře, nejeví o její smysl zájem. Politické strany, které na volbu prezidenta rezignovaly, je neumějí přitáhnout ani na nižší funkce.

Nejde o hledání pěvecké superstar

Vzhledem ke svým prioritám preferují mladší ročníky spíše neformální uskupení, jako jsou Piráti nebo Zelení. Ti svého času přitáhli do politiky řadu mladých lidí. Postupně ale začali mít společný problém, mladí lidé jim sice vyjadřují hojnou podporu, na internetu a sociálních sítích probíhá opulentní diskuse, na sociálních sítích mají Zelení i pirátští politikové množství sledovatelů, ale poté se to neprojeví ve volebních místnostech.

Čtěte také

Mladým lidem zřejmě připadá papírový lístek, byrokratická obálka a archaická volební urna poněkud vyšlé z módy. Hlasovat tak pro své politiky na internetu, to by byla jiná účast. Zdá se, že stejný osud potkal i Nerudovou, když její předpokládaný zisk byl tak mnohem nižší, než naznačovaly průzkumy.

Zajisté mohla sehrát úlohu i její malá politická zkušenost, původní neobratnost v diskusích a z ní vyplývající nepříliš jasné a srozumitelné formulace mladých témat. Bylo by určitě lepší, kdyby nastupující generace reprezentoval někdo už s nějakou politickou zkušeností, kterou může do příštích voleb i ona nabýt. Takoví už jsou mnozí ve funkcích starostů, hejtmanů i poslanců. Do prezidentské volby si ale žádný z nich netroufl a ani jejich politická strana, pokud v nějaké jsou, je k ničemu takovému nevyzývala a nepřipravovala na to.

A ani Piráti, kteří to mají přímo v popisu práce, nepřicházejí nějak razantně s návrhem, aby bylo možno hlasovat i na internetu. Je to otázka k diskusi, pro takovou možnost hraje moderní doba, kdy stále více věcí je možno po internetu vyřídit, banky, státní úřady, soukromé instituce už bez takové komunikace nemohou fungovat. Proč ne tedy volby, včetně prezidentských?

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

Proti ale hovoří příliš velká snadnost takového hlasování, přece jen nejde o hledání pěvecké superstar, ale o obsazení funkcí s velkou odpovědností. Pro to je nutné přece jen něco udělat, více než nastartovat mobil.

Přesto je pravděpodobné, že v budoucnu bude i takový způsob možný. A politikové, kteří toho budou umět využít, už přece jen pomalu dozrávají a je určitě jistou zásluhou Danuše Nerudové, že na to alespoň upozornila.

 Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.