Radka Maxová: Rodiče volají hlavně po možnostech skloubení pracovního a rodinného života

Hnutí ANO se už dříve dohodlo s ČSSD na navýšení rodičovského příspěvku. Minulý týden ale obě strany dospěly k dohodě, že navýšení je jen pro rodiče dětí, kteří se narodí po roce 2020. Která skupina nakonec dostane vyšší rodičovský příspěvek? Nejenom na to odpovídá předsedkyně sociálního výboru Poslanecké sněmovny Radka Maxová z hnutí ANO.

„V programovém prohlášení je navýšení na 300 tisíc, není psáno datum, ani není psáno jaké skupině,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem.

Dodává také, že o tom, komu navýšení připadne, se mělo teprve diskutovat. „To, že paní ministryně Maláčová vypustí do médií něco, co nemá koaličně domluveno, se ukázalo, že je špatná taktika,“ říká.

Čtěte takéRodičovský příspěvek se zvýší všem, slíbil Babiš nespokojeným rodičům. Ti mu přinesli použité pleny

V souvislosti s navýšením rodičovského příspěvku je také potřeba učinit systémovou změnu v podpoře rodin ze strany ministerstva práce a sociálních věcí.

„Aby to bylo skloubeno i s pracovním a soukromým životem, financováním dětských skupin…,“ doplňuje s tím, že rodiče volají hlavně po možnostech skloubení pracovního a rodinného života a chtějí zefektivnit částečné úvazky, aby je zaměstnavatelé nabízeli.  

Rodičovský příspěvek je také podle ní jeden ze segmentů, který může podpořit porodnost. „Nemyslím si, že když přidáme mladým lidem 80 tisíc, tak opravdu budou vehementně pracovat na dětech,“ uzavírá s tím, že důležité jsou vedlejší věci, po kterých rodiče volají. A ty by se měly podporovat.

Odloží se zrušení takzvané karenční doby? A jaký je postoj hnutí ANO k návrhu na zavedení manželství homosexuálních párů?

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.