Radiofórum - zprávy 8. června 2007

8. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Jednání Poslanecké sněmovny skončilo krachem

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Krachem dnes skončilo jednání Poslanecké sněmovny. Kvůli novému vývoji v kauze vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka až do úterý schůzi zablokovala opozice. Nelíbí se jí totiž, že Nejvyšší státní zastupitelství dnes vyměnilo žalobce. Kauzu už tedy nebude řešit Radim Obst z Okresního zastupitelství v Přerově, ale Arif Salichov z Jihlavy. Dnešní jednání sledovala reportérka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
"Vláda se snaží případ manipulovat a snaží se zabránit tomu, aby se kauza dostala před nezávislý soud.", tvrdila opozice a chtěla, aby jí důvody výměny žalobce vysvětlil premiér nebo ministr spravedlnosti. Koalice ale tento požadavek vetovala, a proto ČSSD i komunisté demonstrativně odešli z jednacího sálu. Schůzi pak až do úterý zablokovali.

Michal HAŠEK, šéf poslaneckého klubu /ČSSD/:
Koalice absolutně nezvládla situaci, ta věc mohla být vyřízena během pěti minut.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Řekl šéf klubu ČSSD Michal Hašek. Politickou manipulaci koalice ale odmítá, stejně jako nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Renáta VESECKÁ, nejvyšší státní zástupkyně:
Politický tlak na Nejvyšší státní zastupitelství nebyl z žádné strany činěn.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Důvodem pro výměnu žalobce podle Vesecké byla procesní chyba. Radim Obst prý navíc nereagoval ani na nestandardní postup policie při vyšetřování. Jiří Čunek je se změnou spokojený. Případ mu už od začátku připadá podezřelý.

Jiří ČUNEK, místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj, senátor, předseda strany /KDU-ČSL/:
Jestliže já jsem byl zvolen senátorem v sobotu a hned v pondělí ráno je podáno na mě trestní oznámení, pak je na tom něco divného.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Sněmovna tím pádem kvůli kauze neprojednala ani jeden z původně naplánovaných zákonů.

V případu propuštění Radovana Krejčíře Česká republika nechybovala

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V případu propuštění Radovana Krejčíře z jihoafrického vězení Česká republika nechybovala. Dnes to ještě jednou zopakoval na mimořádné tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Co nového se v případu událo, sledoval Jiří Kokmotos. Dobrý večer.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Dobrý večer. Ministr ukázal médiím dokument z jihoafrické prokuratury, který dokazuje, že čtyřicetidenní lhůta se počítá bez víkendů, nikoliv s nimi, jak to tvrdili Krejčířovi obhájci. Na datu se shodují podle Jiřího Pospíšila i další experti.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Jiná možnost, než vzít v potaz tento termín, v zásadě expertům ministerstva, Nejvyššího státního zastupitelství a policie dána nebyla.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Krejčířovo znovuzatčení tak mohl dnes povolit jihoafrický soud.

Marta ZAVADILOVÁ, ministerstvo spravedlnosti:
Rozhodnutí zatím nebylo vydáno, byly řešeny pouze technicko-právní otázky a k vydání rozhodnutí dojde až na dalším jednání, které bude probíhat v pondělí od deseti hodin.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Řekla Marta Zavadilová z ministerstva spravedlnosti. Krejčíř u soudu nebyl, nicméně z Jihoafrické republiky prý neodjel.

Šedesát miliard dolarů na pomoc Africe

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Mezi závěry summitu sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska dominuje slib šedesáti miliard dolarů na pomoc Africe. V severoněmeckém Heiligendammu se představitelé skupiny zemí G8 dohodli takto podpořit boj s AIDS, malárií a tuberkulózou. Nevládní organizace si ale myslí, že v konečném důsledku nepoteče na černý kontinent víc peněz, ale naopak méně. Závěr vrcholné schůzky sledoval v Heiligendammu zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Nahmla Mnikiová ze sdružení African Monitor si myslí, že závěrečná deklarace z Heiligendammu je vyloženě porušením závazků ze summitu v Gleneagles. Šéfka programů HIV/AIDS organizace ActionAid Aditi Sharmová v rozhovoru pro Český rozhlas označila dokument přijatý světovými státníky za zradu.

Aditi SHARMOVÁ, šéfka programů HIV/AIDS organizace ActionAid:
Je to naprostá zrada čtyřiceti miliónů lidí, kteří jsou HIV pozitivní, nebo u nich propukla nemoc AIDS. Summit neposkytl na boj proti AIDS žádné prostředky navíc a kromě toho učinil krok zpátky, co se týče všeobecného přístupu k účinným retrovirálním lékům.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Zlobí se Sharmová. Hostitelka summitu, německá kancléřka Angela Merkelová se ale "zaklíná", že skupina G8 všem svým závazkům dostojí. Šéfové států a vlád podpořili americký plán, který počítá s tím, že polovinu přislíbené částky, tedy 30 miliard dolarů, poskytnou africkým zemím právě Spojené státy.

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka:
Finanční pomoc ale sama o sobě nestačí. Musíme zlepšit taky institucionální spolupráci a kontrolovat, zda jsou příslušné závazky taky plněny. Není to ale pouze jednosměrný provoz a sliby musejí plnit taky africké státy.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Poznamenala Merkelová.

Tajné věznice CIA skutečně byly na našem kontinentu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Tajné věznice americké CIA na našem kontinentně skutečně byly. Tvrdí to už druhá zpráva, kterou dnes na toto téma zveřejnila Rada Evropy. Utajovaná vězení, spravovaná americkou špionážní službou, existovala v letech 2002 až 2005 v Polsku a Rumunsku. Byly v nich osoby podezřelé ze zapojení do terorismu. Česká republika v dokumentu není jmenovaná. Jedinou výjimkou jsou letmé zmínky o Praze jako možném místu přistání letadel, kterými se podezřelí z terorismu převáželi. Jak ale řekl jeden z autorů zprávy Rady Evropy Andrew Drzemczewski, Česko je jednou ze zemí, které stále odmítají odpovídat na otázky ohledně tajných věznic CIA.

Galileo se bude financovat z veřejných rozpočtů

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Galileo se bude financovat z veřejných rozpočtů. Ambiciózní projekt evropského navigačního systému se dostal do potíží, když od něj odstoupilo konsorcium soukromých firem, které se na jeho financování měly podílet. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Galileo přežívá. Dnešní rozhodnutí členských zemí znamená, že má stále šanci, přestože už to s ním začínalo vypadat docela bledě. Unie má nyní financovat projekt, který počítá s třiceti navigačními družicemi za tři až čtyři miliardy eur ze svého rozpočtu. Kde přesně se peníze na ambiciózní projekt vezmou nebo ze kterých položek, o tom se bude rozhodovat zřejmě až na podzim. Jde přitom o čas, protože konkurence nezahálí. Galileo má být podle optimistických plánů funkční v roce 2012. Svůj vlastní systém připravují Číňané a Američané oznámili, že v roce 2014 nebo patnáct spustí novou generaci systému GPS, která má být stejně přesná jako plánovaný Galileo. Praha zatím zůstává ve hře jako jedno z jedenácti míst, kam bude případně umístěné řídící středisko navigačního systému.

Mezinárodní zatykač na podnikatele Tomáše Pitra

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pražský městský soud dnes rozhodl o vydání mezinárodního zatykače na podnikatele Tomáše Pitra. Ten se vyhýbá nástupu do vězení, do kterého ho poslal soud za daňový podvod. Potvrdil to soudce Petr Novák.

Petr NOVÁK, soudce:
Tak nejprve já sám jsem rozhodoval o evropským zatýkacím rozkazům, o mezinárodním zatýkacím rozkazu a pak jsme také projednali otázku, zda zůstane v platnosti peněžitá záruka ve výši patnáct milionů, kterou skládala paní Elen Pitrová, matka Tomáše Pitra, anebo zda propadne ve prospěch státu. A v této věci jsme rozhodli, jak jsme rozhodli, to vám teď říct nemohu, protože to musíme nejprve sdělit účastníkům.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Po Pitrovi, který požádal o odklad pětiletého trestu ze zdravotních důvodů, vyhlásila policie i celostátní pátrání. Soud už dostal lékařskou zprávu. Soudce Petr Novák ale uvedl, že mu zpráva připadá poněkud neurčitá. Pitr podal proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Rádiu Česko před časem řekl:

Tomáš PITR, obviněný podnikatel:
Ten případ je strašně složitej a prostě jedinej, kdo ho může reálně posoudit, je opravdu někdo, kdo k tomu teďka musí přijít zvenku a udělat první posouzení, proto si myslím, že buď Nejvyšší nebo Ústavní soud se tím bude zabývat a uvidí to ve všech souvislostech a nebude zatížen těma svýma původníma rozhodnutíma.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Tomáš Pitr se k aktuálním informacím nevyjádřil. Má vypnutý telefon. Jeho asistentka ho viděla naposledy minulý pátek.

Třináct let vězení pro Rostislava Roztočila

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Krajský soud v Praze v obnoveném procesu odsoudil Rostislava Roztočila ke třinácti letům vězení. Uznal ho vinným z víc než třicet let staré vraždy egyptského studenta. Původní rozsudek z roku 1985, který Roztočilovi za vraždu vyměřil výjimečný trest, loni v prosinci soud zrušil a rozhodl o novém projednání kauzy. Stalo se tak na základě žádosti německé justice. Soud v Německu, kam Roztočil v roce 2005 utekl z vězení na Borech v Plzni, ho totiž vydal pod podmínkou obnovení jeho starého procesu. Roztočil tvrdí, že s vraždou neměl nic společného. Dřívější proces označil za pomstu tajných služeb bývalého komunistického Československa za jeho údajnou špionáž ve prospěch Západu.

Sluha dvou pánů v Českém Krumlově

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dnes večer se letos poprvé roztočí otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě. Jihočeské divadlo má v plánu odehrát za tři měsíce osmdesát šest představení, pokud to ovšem počasí dovolí. A hned na začátku nasadilo lákavou novinku komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů v režii Jiřího Menzela. Informace má redaktorka Pavla Kuchtová. Dobrý večer.

Pavla KUCHTOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Komedii o tom, že dvěma pánům sloužit nelze, nastudoval Jiří Menzel jako lehkou zábavnou a rozpohybovanou hříčku, která plyne ve svižném tempu. Do hlavní role sluhy Trufaldina obsadil mladého člena činohry Jihočeského divadla Tomáše Drápelu. Ten se prý pro tuto roli podle Menzela přímo narodil. Tomáš Drápela, který kvůli své úloze prošel i akrobatickým školením, odehraje na Krumlově všech jednadvacet představení. Sluha dvou pánů se bude hrát až do prvního července. Všechny večery jsou už ale beznadějně vyprodané.

autor: ezi
Spustit audio