Radiofórum - zprávy 7. listopadu 2007

7. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda nepožádá BIS o prošetření úniků informací z policie

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Okolnosti úniku dat od policie a státních zástupců Bezpečnostní informační služba šetřit nebude. Návrh nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, která tak reagovala na kauzu šéfa lidovců a odstupujícího vicepremiéra Jiřího Čunka, u ministrů podporu nenašel. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, podle vlády by bylo nezákonné použít k takovému vyšetřování BIS.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Státní zástupce někdo zneužívá k politickému boji, myslí si šéfka žalobců Renáta Vesecká. Kdo a proč, to měla podle ní zjistit BIS. Vláda jí zapravdu nedala a BIS tímto úkolem nepověřila.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Využijeme všech stávajících prostředků, které má v rukou inspekce policie, má v rukou státní zastupitelství pro řešení nikoliv jenom konkrétních, ale i systémových úniků.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vysvětluje premiér Mirek Topolánek. Podle něj mohou úniky prověřit instituce, které to mají v popisu práce. Opozice návrh Vesecké kritizuje. Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS a poslanec ČSSD Jeroným Tejc tak rozhodnutí vlády uvítal.

Jeroným TEJC, předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS, poslanec ČSSD:
Předání této věci Bezpečnostní informační službě by bylo v rozporu se zákonem.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle ministra vnitra Ivana Langera má vláda velký zájem na tom, aby byly výsledky vyšetřování známé co nejdřív.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
My jsme přesvědčeni, že tato věc musí být důkladně prošetřená a máme velkou ambici dozvědět se, zjistit, jak to s únikem těchto informací bylo.

Tomáš Julínek zbavil s okamžitou platností Pavla Klenera funkce

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ústav hematologie a krevní transfúze v Praze je bez ředitele. Pavla Klenera, který ho vedl pět let, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zbavil s okamžitou platností funkce. Manažersky prý nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Tímto úkolem ho ministr, stejně jako ředitele nemocnice, pověřil před čtrnácti dny. Vzniklá univerzitní nemocnice by se měla stát jedním ze základních pilířů pražského zdravotnictví. Zaměstnanci ústavu i jeho pacienti ale sepsali proti sloučení petici. Klenerovi se Julínkův plán nelíbil, protože by ústav nezůstal jako celek, ale jednotlivé jeho části by přešly pod různá oddělení nemocnice.

Pavel KLENER, odvolaný ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze:
Z toho zadání, a to, co vypracovala po společných schůzkách Všeobecná fakultní nemocnice, kde jsou dokonce uvedeny etapy, kdy se připojí toto, kdy se připojí tamto, to samozřejmě vyvolává ty obavy, že je myšleno, že se ten ústav postupně do té nemocnice začlení, což znamená dezintegraci jeho účinnosti a z toho vyplývající řadu důsledků, například ztráta akreditací a tak dále.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo zdravotnictví slovy mluvčího Tomáše Cikrta vyloučilo, že sloučení obou pracovišť hematologie ohrozilo péči o pacienty. Odvolaný ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze Pavel Klener bude hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu v jednadvacet hodin.

Objednané transportéry neprošly armádními zkouškami

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dodávka obrněných transportérů Pandur pro českou armádu se zpozdí. Vozidla od rakouské firmy Steyr nevyhověla ve zhruba čtvrtině bodů armádním kontrolním zkouškám. Není tak reálné, aby vojáci prvních sedmnáct transportérů dostali do konce listopadu, jak bylo dohodnuto. Náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva v pořadu Dvacet minut Martina Veselovského řekl, že pokud další zkoušky na transportéry nedopadnou dobře, Česká republika od smlouvy odstoupí.

Jaroslav KOPŘIVA, náměstek pro vyzbrojování /ukázka z pořadu Dvacet minut Martina Veselovského/:
V zásadě se zkoušelo devadesát tři různých věcí, bylo vydáno devadesát tři protokolů, šedesát pět dopadlo úspěšně, čtyřiadvacet neúspěšně, vozidla byla, testuje se na to dvou vozidlech, vrácena výrobci s tím, že my teď čekáme odezvu ze strany výrobce, aby nám sdělil, dokdy bude schopen přistavit ta vozidla s odstraněnými nedostatky. Pokud by byly neodstranitelné, tak by to byla vada, pro kterou by bylo nutno asi ukončit tu spolupráci.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Česká armáda teď čeká na vyjádření rakouské strany, jestli je schopná nedostatky odstranit. Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes současně odvolala ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Martinka. Právě ten měl na starosti velké zakázky, včetně nákupu transportérů a nákladních vozidel. Ve funkci byl od roku 2004. V poslední době ale právě jeho odbor čelil kritice. Nákup lehkých obrněných vozidel pro armádu dokonce začala šetřit vojenská policie.

Střelba na střední škole ve Finsku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Poklidné Finsko zažilo jednu z největších školních tragédií v historii. Osm lidí zabil střelec na střední škole v jihofinské Tuusule. Sám se potom postřelil. Mezi mrtvými je údajně i ředitel školy. Pachatelem je podle policie osmnáctiletý student, který svůj plán avizoval na Internetu. Jak dodává náš skandinávský spolupracovník Tomáš Sniegoň, jeho motiv je zatím neznámý.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor:
Masakr ve škole začal těsně před polednem, když osmnáctiletý pachatel zahájil střelbu na spolužáky i učitele přímo během vyučování. Podle dosavadních informací je mrtvých nejméně osm a další oběti prý ještě mohou přibýt. Na finských školách a na školách v celé severní Evropě jde o vůbec první masakr tohoto druhu. Šokovaným Finům však dnešní událost připomněla jinou, pět let starou tragédii, při níž tehdy devatenáctiletý student chemie odpálil podomácku zhotovenou nálož v obchodním centru na jednom helsinském předměstí. O život tehdy přišlo sedm osob, včetně pachatele a dalších šest desítek náhodných kolemjdoucích utrpělo zranění.

V Haagu začal proces se šéfem srbských radikálů Vojislavem Šešeljem

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Obvinění z válečných zločinů čelí další z vysokých představitelů bývalé Jugoslávie a dosavadní šéf nacionalistické radikální strany Vojislav Šešelj. Žalobkyně ho před Mezinárodním trestním tribunálem označila za vědomého podněcovatele etnické nenávisti vůči Chorvatům, muslimům a dalším nesrbským národnostem. Detaily má náš balkánský zpravodaj Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
Dobrý večer přímo ze Srbska, tak Vojislav Šešelj se začátku soudu, v uvozovkách, dočkal po čtyřech a půl letech čekání ve vazební věznici v nizozemském Haagu, tady v Srbsku proti začátku procesu začala dokonce kampaň především ze strany radikální strany, objevily se plakáty, kde se píše například: "Sedmý listopad zastavte tyranii z Haagu," ovšem Vojislav Šešelj čelí těm nejtěžším obviněním z válečných zločinů a žalobkyně v té úvodní řeči, kdy otevírala ten proces, tak řekla, že je schopná mu stoprocentně dokázat válečné zločiny na třech místech a jedno z nich je poměrně známé jméno, a to je Vukovar z roku 1991, kdy jugoslávská armáda vtrhla do města a celé ho zničila, kde právě tomu všemu byl ..., tomu všemu byl přítomen právě také Vojislav Šešelj. Vojislav Šešelj se ovšem cítí nevinen.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Z Balkánu náš zpravodaj Martin Ježek, na slyšenou.

Martin JEŽEK, redaktor:
Na slyšenou.

Benazír Bhuttová dala Mušarafovi ultimatum na odchod z armády

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ultimatum na odchod z armády dala prezidentu Parvízu Mušarafovi pákistánská expremiérka a současná opoziční vůdkyně Benazír Bhuttová. Oznámila současně, že stoupenci opozice budou třináctého listopadu pochodovat ulicemi Islámábádu, pokud se do pátku nevzdá své funkce vrchního velitele ozbrojených sil. Prezidentský mandát Mušarafovi vyprší patnáctého listopadu. Než složí nový slib, slíbil, že se vzdá funkce šéfa armády. Mušaraf v sobotu vyhlásil v zemi výjimečný stav a pozastavil platnost ústavy. Údajně kvůli množícím se teroristickým útokům v zemi a vměšování justice do politiky.

Posádka raketoplánu Discovery se připravuje na přistání

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Posádka raketoplánu Discovery se připravuje na přistání. Dosednout by plavidlo na Kennedyho vesmírné středisko na Floridě mělo dnes kolem devatenácté hodiny. Kontrola jeho pláště neodhalila žádné poškození a příznivá je i předpověď počasí. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír proto věří, že raketoplán přistane už dnes.

Možný kandidát na prezidenta Švejnar se představil senátorům

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ekonom Jan Švejnar, o kterém se uvažuje jako o možném kandidátovi na prezidenta, se odpoledne představil senátorům ze sociální demokracie i z některých dalších senátorských klubů. Jak informuje redaktorka Martina Lustigová, seznámil zákonodárce, kteří budou prezidenta vybírat začátkem příštího roku, se svými názory.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Jan Švejnar se vyslovil pro brzké přijetí eura. Prezident, vláda a parlament podle něj mají tvořit tým, který bude společnými silami hájit zájmy České republiky. Se senátory hovořil také o referendu a řekl, že není pro referendum o bezpečnostních otázkách. Senátoři se ho ptali i na jeho funkci v dozorčí radě ČSOB.

Jan ŠVEJNAR, ekonom:
Co je důležité, je, aby člověk ve chvíli, kdy se stane vrcholných funkcionářem státu, aby ukončil všechny činnosti spojené ať už se ziskem, nebo neziskovými organizacemi, a to samozřejmě plánuji. Takže tam není vůbec žádný problém.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková byla s debatou s Janem Švejnarem spokojena.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, předsedkyně senátorského klubu ČSSD:
Navodil mnohá témata, o kterých by měla být i veřejná debata bez ohledu na prezidentskou volbu.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Jan Švejnar dosud oficiálně neoznámil, zda se skutečně bude o prezidentský úřad ucházet. Chce dát politickým stranám čas na rozmyšlenou, jestli ho podpoří.

Zemřel herec Petr Haničinec

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ve svém domě v Bratronicích na Kladensku dnes zemřel herec Petr Haničinec. Bylo mu sedmdesát sedm let. Připomene nám ho redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Rodák z Pardubic začal svou profesionální dráhu na prknech tamního Východočeského divadla. Pokračoval na pražských scénách, více než třicet let patřil k oporám Divadla na Vinohradech, kde nastudoval skoro sedmdesát rolí. V paměti diváků ale zůstanou hlavně Haničincovy postavy v televizních seriálech F. L. Věk, Žena za pultem, Dobrá voda, Synové a dcery Jakuba skláře či Cirkus Humberto.

Petr HANIČINEC:
Antonín Karas je ten člověk ze Šumavy, obyčejnej českej dříč, zedník a on toho malého chlapce vede jako zedník do Hamburku a tam už pro ty český zedníky nebyla tenkrát práce a tak se dostal k cirkusu a celý život vlastně zasvětil i ten starý Karas, kterýho hraju, tak zasvětil tomu cirkusu.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Petra Haničince jsme potkávali i tady v rozhlase a prosadil se i v dabingu, jeho hlasem mluví detektiv Colombo i císař Claudius. Poslední rozloučení s Petrem Haničincem bude v kostele v Bratronicích na Kladensku v pátek šestnáctého listopadu.

autor: ezi
Spustit audio