Radiofórum - zprávy 5. června 2007

5. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Program návštěvy George Bushe v Praze

Petr DUDEK, moderátor:
Nejprve podrobné zprávy, se kterým je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Příslib zrušení víz do USA a diskuse o radarové základně v Česku, to byly dva hlavní body dnešní návštěvy amerického prezidenta George Bushe v Praze. Dopoledne George Bush jednal na Pražském hradě s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Odpoledne potom vystoupil na konferenci o svobodě a demokracii. Program George Bushe sledoval redaktor Jaromír Marek. Hezký podvečer.

Jaromír MAREK, redaktor:
Hezký podvečer. Americký protiraketový štít, to bylo zřejmě hlavní téma dnešního jednání. George Bush znovu zopakoval, že tento systém není namířený proti Rusku. To chce, jak uvedl, osobně sdělit i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

George BUSH, americký prezident:
Raketová obrana je jen čistě obranný prostředek, ne proti Rusku, ale proti reálným hrozbám. Těším se na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem nejen na summitu G8, ale i ve Spojených státech, kam se chystá.

Jaromír MAREK, redaktor:
Český prezident Václav Klaus k záměru postavit v Česku radarovou stanici dodal:

Václav KLAUS, český prezident:
My jsme upozornili našeho hosta, že je nesmírně důležité, abychom pro tento projekt získali maximální podporu české veřejnosti, která je na tyto věci velmi citlivá. A já myslím, že i toto si prezident Bush jasně, jasně uvědomil.

Jaromír MAREK, redaktor:
Odpoledne se americký prezident sešel i s předsedou sociální demokracie Jiřím Paroubkem. V názorech na radarovou stanici v Česku se jejich názory ale nadále liší.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
To rozhodující, co tady je a z čeho neustoupíme, je, aby o těch věcech rozhodovali občané České republiky a to v tuhle chvíli není věcí amerického prezidenta, ale je to v rukou české vlády.

Jaromír MAREK, redaktor:
Uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že jeho strana trvá na pořádání referenda. Na program Bushovy návštěvy Česka se nedostalo jednání s druhou nejsilnější opoziční stranou komunisty. Místopředseda KSČM Pavel Kováčik je rozčarovaný i tím, že o výsledcích dnešních jednání nebude vláda informovat Poslaneckou sněmovnu.

Pavel KOVÁČIK, místopředseda KSČM:
Podivné je to, že vláda tají to, co s panem prezidentem Bushem dohodli. A chodit lobbovat tímto způsobem po světě, například do země, o které jsem přesvědčen, že pan prezident Bush ještě předevčírem nevěděl, kde leží na mapě, mi připadá trošku nízké.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Za souhrnnou informaci děkuji redaktorovi Jaromíru Markovi. Na slyšenou.

Jaromír MAREK, redaktor:
Na slyšenou.

Návštěvu Bushe v Praze provázely demonstrace

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Návštěvu George Bushe provázelo i několik demonstrací a shromáždění. Dnes v šestnáct hodin začala na pražském Můstku akce s názvem Děkujeme, Ameriko. Sledovala ji reportérka Marcela Krejsová.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
Na akci Děkujeme, Ameriko se sešla asi stovka lidí. Přišli vyjádřit souhlas s americkou politikou a také podpořit vznik radarové základny na našem území.

účastník demonstrace:
Podporu toho třeba dokonce i finančně, protože Americe dlužíme hrozný, hrozný věci a měli bysme se stydět.

účastnice demonstrace:
Chceme bejt svobodnej demokratickej stát a Amerika představuje demokracii a svobodu a nabízí nám jí normálně, oficiálně. A protože jsme se nevypořádali s komunistama, máme je tady pořád, tak je to tady tak, jak to vypadá.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
K těmto názorům se připojil i organizátor akce Zbyněk Horváth.

Zbyněk HORVÁTH, organizátor akce:
Tady žijí miliony lidí, kteří si uvědomují nutnost obranného systému v době, kdy už nemá smysl dále zbrojit. Když sem přiletí po dlouhé době americký prezident, tak se představovalo, že tady jsou všichni proti němu. V žádném případě to není pravda a dnes to tady dokážeme.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
Návštěva George Bushe v České republice ale podněcuje i řadu shromáždění, která vyjadřují nesouhlas s jeho politikou. Včera demonstrovali odpůrci radarové základny, dnes ráno Greenpeace a odpoledne se sešli v Rožmitálu pod Třemšínem komunisté.

Příprava antiglobalistů na summit G8

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Zhruba před čtvrthodinou odstartoval Air Force One s prezidentem Bushem na palubě z pražské Ruzyně a míří do severoněmeckého Heiligendammu. Tam zítra začíná summit sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska G8. Vrcholnou schůzku stejně jako Bushovu návštěvu v Praze provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Německá policie navíc po zkušenostech ze sobotních ostrých střetů s radikálními odpůrci globalizace slibuje tvrdší postup. Demonstranti z celého světa se ale nevzdávají a chtějí pořádání summitu co nejvíc ztížit. Ve stanovém táboře antiglobalistů ve vesnici Redelich natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Počet obyvatel vesničky Redelich se pro příštích pár dní mnohonásobně zvětšil. Těsně za posledními domy tam totiž vyrostl jeden ze tří hlavních stanových táborů, ve kterých budou až do pátku přebývat odpůrci globalizace.

Kevin SMITH:
Teď je tu asi pět a půl tisíc lidí, další přijíždějí. V dalším kempu je šest a ve třetím tři tisíce lidí.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Říká Kevin Smith z Londýna, který pomáhá v táboře s organizací. To je necelých patnáct tisíc aktivistů. Čeká se ale, že na summit jich má dorazit až šestkrát tolik. Vpodvečer se na Redelich snesly dešťové přeháňky. Ani to ale aktivistům náladu nezkazilo, jak potvrzuje Michaela, která přijela ze Spojených států.

Michaela:
Je to hezké místo, i když teď zrovna nebylo nejlepší počasí a některé mobilní toalety už začínají být plné.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Dodává aktivistka a stejně jako ostatní se běží připravit na večer. Na nedaleké letiště totiž přiletí americký prezident George Bush. Antiglobalisté z Redelichu chtějí být u toho.

Radovan Krejčíř opustil brány věznice

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř opustil brány věznice. Z vazby ho totiž včera odpoledne propustil soud v jihoafrickém Johannesburgu. Proč k tomu došlo, to vám řekne reportér Rádia Česko Jan Hrbáček.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Radovan Krejčíř je skutečně na svobodě. Informaci, kterou přinesla v noci Česká televize, potvrdila mluvčí jihoafrických bezpečnostních složek Tummi Goldingová. Podle ní byl Krejčíř propuštěn, protože vypršela lhůta, ve které měly české orgány doložit, proč má být Krejčíř vydán do své vlasti.

Tummi GOLDINGOVÁ, mluvčí jihoafrických bezpečnostních složek:
Byl propuštěn z vazby, protože uplynula zákonem daná čtyřicetidenní lhůta. Pracujeme na tom, abychom ho znovu dostali do vězení.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Krejčířovi právníci před soudem argumentovali právě tím, že vypršela zákonná lhůta takzvané vydávací vazby. Soud do čtyřicetidenní lhůty na návrh obhájců započetl i víkendy a svátky. Ministerstvo spravedlnosti odpovědnost za propuštění Krejčíře odmítlo. Podle mluvčí Zuzany Kuncové byl jasně stanoven termín podání takzvané extradiční žádosti na 19. června.

Zuzana KUNCOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Celou věc, která se děje v Jihoafrické republice, sledujeme celkem s podivem, neboť informace o tom, že vůbec proběhlo jednání odvolací v Jihoafrické republice, jsme se dozvěděli až vpodvečer, a to znamená i to, že má být Radovan Krejčíř propuštěn na svobodu.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Podle neoficiálních informací je Krejčíř na cestě do Kapského města. Tamní policie po něm intenzivně pátrá.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Podle nejnovějších informací ale jihoafrická policie neví, kde Krejčíř je. Do Kapského města zatím nedorazil.

Silný déšť zaplavil domy v části Zlína

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nepříjemné překvapení dnes zažili občané z městské části Prštné ve Zlíně. Silný přílivový déšť jim během několika minut zaplavil domy, sklepy a zničil silnice a zahrady. Prštným se prohnala ničivá vlna vody, která se nasbírala z pěti rybníků ležících nad obcí. Nejhůř jsou na tom lidé, kteří bydlí přímo u náměstí. Jak zjistila redaktorka Helena Simerská, vodu z jejich domů budou čerpat hasiči.

Helena SIMERSKÁ, redaktorka:
Podle vyjádření občanů Prštného jim největší problémy působí voda, která zůstala stát na náměstí a nemůže odtéci ucpanou kanalizací.

osoba:
Kanály to nebraly a tady tvrdí, že nejlepší je, když to odteče těma kanálama. Podívejte se na ten kanál, jak to odtéká. To přitéká kanálama sem a podívejte se, co nám to dělá tady ve sklepech. Všechna ta voda, co tu stojí, nám to teče do firmy, dolů do sklepa.

Angelina Jolie údajně plánuje adopci českého dítěte

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Americká herečka Angelina Jolie údajně plánuje adoptovat další dítě, tentokrát chlapce z České republiky. Podle britského listu The Sun navštěvovala hollywoodská hvězda během natáčení v Praze pravidelně katolický sirotčinec v centru města, kde si vyhlédla dalšího potomka. Její partner, herec Brad Pit o víkendu přiletěl do české metropole, aby se s potencionálním přírůstkem do rodiny setkal.

autor: ezi
Spustit audio