Radiofórum - zprávy 3. srpna 2007

3. srpen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Starostové kritizují vládu kvůli radaru

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdříve si poslechněme podrobné zprávy. Ve studiu je s nimi Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Ostrou kritiku si dnes vysloužila česká vláda a její koordinátor pro protiraketovou obranu Tomáš Klvaňa od některých starostů obcí v Brdech a iniciativy Ne základnám. Vláda podle nich mylně informuje o radaru, a to i v Poslanecké sněmovně. Kvůli tomu by měl zvážit demisi i premiér Mirek Topolánek. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, nelíbí se jim také, že v diskusi podle nich chybí dostatečný prostor právě pro odpůrce radaru.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Vláda dostatečně nekomunikuje, její koordinátor nevnesl do diskuse nic nového, mlží a opírá se o chybné argumenty. Taková slova zazněla z úst několikerých starostů z Brd. Podle mluvčího iniciativy Ne základním Jana Tamáše je navíc kampaň v tuto chvíli silně jednostranná.

Jan TAMÁŠ, mluvčí iniciativy Ne základnám:
Já jsem neslyšel jediný argument proti základně od pana Klvani. Tohle podle mého názoru nemá v demokratické zemi místo.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Tomáš Klvaňa ale s kritikou ostře nesouhlasí. Iniciativa ani starostové totiž podle něj nechtějí jeho argumenty poslouchat.

Tomáš KLVAŇA, koordinátor pro protiraketovou obranu:
Někteří starostové jsou velmi racionální, ale někteří lidé neposlouchají a křičí na vás, že lžete.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Na podzim by podle něj vláda chtěla spustit informační kampaň, se kterou bude objíždět i jednotlivé regiony. Starostové z Brd ale chtějí na svou stranu získat i obce ze zbytku republiky. Přímo v Brdech totiž začíná být podle nich nálada mezi lidmi ještě více vyhrocená. Většina z nich radar odmítá.

osoba:
V každém případě ne, protože máme obavy z toho, že to vyvolá válku v Evropě.

osoba:
Ne, já nechci zářit na starý kolena.

osoba:
Radar ano, samozřejmě.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Příští týden proto starostové osloví zhruba sedm set dvacet obcí, aby zjistili, jaký je jejich názor na umístění radaru u nás. Iniciativa Ne základnám pak na konec srpna plánuje pochod proti radaru přímo v Brdech.

Nezaměstnanost v ČR klesla na nejnižší úroveň za devět let

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nezaměstnanost v Česku klesla na nejnižší úroveň za posledních devět let. Počet lidí bez práce se snížil ve druhém čtvrtletí na pět celých tři desetiny procenta. Podrobnosti má redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Míra nezaměstnanosti, vypočtená podle metodiky Mezinárodní organizace práce, se snížila o téměř dvě procenta. Počet lidí bez práce tak klesl meziročně na dvě stě sedmdesát čtyři tisíc. Jak vysvětluje analytik České spořitelny David Navrátil, za tak dobrými čísly stojí především rychlý růst naší ekonomiky. Nezaměstnanost se bude snižovat zřejmě i nadále. Tempo poklesu se ale zpomalí.

David NAVRÁTIL, analytik České spořitelny:
Na trhu práce již vidíme známky nedostatku pracovní síly, což se projevuje i zrychlením růstu mezd. Mzdy nyní rostou rychleji, než roste produktivita, což se v budoucnosti projeví v menší ochotě podniků nabírat nové pracovníky a tudíž v poklesu růstu zaměstnanosti.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Česká ekonomika vyprodukovala za posledních dvanáct měsíců osmdesát tisíc nových pracovních míst.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
O nezaměstnanosti u nás budeme ještě jednou mluvit v publicistické části Radiofóra.

Nehoda rakouského autobusu na jihu Čech

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Rakouský autobus s třiceti čtyřmi lidmi se dnes krátce před jedenáctou hodinou dopoledne převrátil pět kilometrů před Rožmberkem nad Vltavou. Sjel ze silnice a zůstal ležet na střeše pár metrů od břehu Vltavy. Pět lidí se zranilo těžce a osmnáct lehce. Sanitky a vrtulník je rozvezly do nemocnic v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích. Vyšetřovatelé zatím předběžně mluví o tom, že autobus se snažilo předjet osobní auto. Řidič autobusu chtěl zabránit srážce, ale sjel ze silnice. Informuje reportérka Petra Matoušková.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Na místě zasahovalo několik posádek rychlé záchranné pomoci z Českého Krumlova, z Kaplice, Frymburka, Prachatic a z Českých Budějovic, včetně vrtulníku. K typům zranění mi ředitel krajské záchranné služby Marek Slabý na místě řekl:

Marek SLABÝ, ředitel krajské záchranné služby:
Většina těch lehkých poranění byla soustředěna v Českém Krumlově. Nejtěžší poranění asi bude poranění pánve, které bylo transportováno vrtulníkem do Českých Budějovic. A ve stávající chvíli tedy dvanáct pacientů je v nemocnici v Českém Krumlově, kde nejtěžší poranění je podezření na zlomeninu pánve a u dalšího pacienta zlomeninu předloktí.

Petra MATOUŠKOVÁ, redaktorka:
Turisté senioři, kteří jeli na návštěvu Českého Krumlova, pocházejí z jihorakouských měst Klagenfurt, Villach a Spittal. Jedenáct z nich, kteří vyvázli bez zranění nebo měli jen malé oděrky, odjelo do hotelu v Českém Krumlově, kam je doprovodila také psycholožka krajského hasičského záchranného sboru.

Pátrání po obětech zříceného mostu v Minneapolis

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kalná voda řeky Mississippi a uvolňující se trosky zříceného mostu v americkém Minneapolis komplikují pátrání po obětech katastrofy dálničního mostu. Potápěči dnes vylovili mrtvého, čímž počet oficiálně potvrzených obětí stoupl prozatím na pět. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha. Dobrý večer.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Dobrý večer. V kalné vodě řeky Mississippi teď pracuje šestnáct potápěčů. Postupují ale pomalu, protože se pohybují mezi troskami zlámané oceli, skla a dalších nástrah. Viditelnost ve vodě je přitom sotva kolem třiceti centimetrů. Vojenští specialisté se pokusili snížit hladinu řeky pomocí stavidel. Od toho ale brzy upustili, protože podtlak vody nečekaně uvolňoval z trosek nebezpečné předměty, které ohrožovaly potápěče. Vraky s dalšími obětmi nelze vylovit jinak než po odstranění velkých železobetonových bloků. Rozebírání trosek mostu ale bude trvat mnoho dní, protože celé místo musí zdokumentovat a prozkoumat vyšetřovatelé.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Jakým způsobem postupuje vyšetřování příčin zřícení dálničního mostu, Alexi?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Vyšetřovatelé označují barvou jednotlivé zhroucené části mostu. Kritické místo prvního zlomu bude nejspíš pod vodou, protože nejdelší úsek přepažení nad řekou Mississippi se zřítil jako první. Jednotlivé části mostu se pak převezou do jiného prostoru a podrobí důkladné analýze. Americké ministerstvo dopravy už také začalo nad rámec pravidelných kontrol prozkoumávat i dalších sedm set padesát mostů, které mají podobnou konstrukci a stáří jako ten v Minneapolisu.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tolik zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha. Díky, na slyšenou.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Na slyšenou.

Bělorusko začalo splácet Gazpromu dluh za zemní plyn

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Bělorusko začalo splácet Gazpromu dluh za zemní plyn. Ruský koncern totiž hrozil, že kvůli dluhu ode dneška sníží dodávky plynu do Běloruska. Víc o celé kauze i o polských obavách náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Běloruská společnost Bělgaztrans zaplatila sto devadesát milionů dolarů. Celkem ruskému Gazpromu dluží téměř půl miliardy. Ruská strana očekává, že Bělorusko zbytek doplatí do jednoho týdne, jinak přistoupí k sankcím. To by znamenalo, že omezí dodávky plynu do Běloruska na polovinu. K podobné situaci už došlo letos v lednu. Bělorusko tehdy na tři dny zastavilo transitní dodávky plynu do zemí Evropské unie. Tento nečekaný krok způsobil, že se energetická bezpečnost stala jedním z hlavních evropských témat. Ve zvláště nevýhodné pozici je Polsko, které je prakticky zcela závislé na ruském plynu. Varšava proto začala plánovat výstavbu alternativního plynovodu z Norska a terminálů na pobřeží Baltu.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
O cestě ruského plynu do Evropy budeme diskutovat v Radiofóru ještě jednou, v publicistické části.

Společnost Mattel stahuje své hračky

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Hračky americké hračkářské skupiny Mattel, které společnost musela nedávno stáhnout z trhu ve Spojených státech a Velké Británii, na českém trhu podle zatím dostupných informací nejsou. Důvodem stažení je to, že barvy hraček vyrobených v Číně by mohly obsahovat příliš mnoho olova. Jak zjistila redaktorka Lenka Jansová, čeští rodiče by měli být přesto ve střehu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Pokud se hračky nevyskytnou v kamenných obchodech, můžeme na ně totiž narazit při nákupu na Internetu. Radiožurnálu to řekla Ida Rozová u občanského sdružení Test.

Ida ROZOVÁ, občanské sdružení Test:
Bylo by dobré se podívat například na internetové stránky firmy Mattel, případně se spojit s jejím zastoupením. A pokud by přece jenom se nějaká z těch avizovaných nebezpečných hraček objevila na českém trhu, tak se určitě objeví i na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Čeští zákazníci jsou o rizicích při nákupu hraček dobře informovaní a dávají si pozor.

osoba:
Snažím se, ale myslím, že to neuhlídá nikdo.

osoba:
Divám se, od kolika let to je a jestli to je nějaká značka, jestli to není prostě nějaká no name úplně hračka. Já to kupuju jako v normálních obchodech, nekupuju nikde na tržišti, nebo někde prostě, kde by právě mohla být nějaká závadná.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Nezávadnost hraček kontroluje také Česká obchodní inspekce. Při kontrolách za první polovinu letošního roku zjistili inspektoři nedostatky přibližně v celé čtvrtině případů.

Pálenice začaly sezónu mnohem dříve

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Letošní úroda ovoce bude podle odhadů pěstitelů o čtyřicet až o padesát procent nižší než obvykle. Jarní mrazy poškodily hlavně jabloně. Druhů ovoce vhodného k výrobě pálenky se ale letos urodilo dost. Jak dodává redaktorka Václava Vařeková, pálenice dokonce začaly s výrobou alkoholu dřív.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Majitelé pálenic v celé republice se shodují, tak brzo jako letos, jsme sezónu už dlouho nezahajovali. Teplé počasí na začátku léta uzrání ovoce uspíšilo. Višní, meruněk a broskví je dost. Lidé do pálenic vozí už i raná jablka. Jiří Bublík z pálenice ve Valašském Meziříčí čeká, jaká bude úroda švestek.

Jiří BUBLÍK, pálenice ve Valašském Meziříčí:
Problém je asi v tom, že to dost hodně padá, hlavně švestky, protože snad je sucho.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Předseda Ovocnářské unie Jaroslav Muška milovníky slivovice uklidňuje s tím, že sucho švestky poškodilo jen na některých místech republiky.

Jaroslav MUŠKA, předseda Ovocnářské unie:
Nemáme zatím žádné informace o tom, že by to sucho poškodilo nějak úrodu švestek, spíše to může být lokálně. A než sucho, více může ovlivňovat choroba šárka, která způsobí, že ty plody opadávají.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Letošní úroda švestek tak podle něj pravděpodobně bude průměrná.

SázavaFest vrcholí

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V Kácově na Kutnohorsku dnes vrcholí SázavaFest. Multikulturní festival nabízí na několika letních scénách hudební setkání různých žánrů, od world music přes rock, pop a blues a taneční muzice. Organizátoři nezapomněli ani na divadlo ani autorská čtení. Na své si na festivalu přijdou příznivci domácí hudby a českých interpretů. Pro ně totiž pořadatelé připravili na dnešní večer skutečnou lahůdku, říká ředitel SázavaFestu Pavel Kloupar.

Pavel KLOUPAR, ředitel SázavaFestu:
Vždycky jsem chtěl a narážel jsem vlastně na nevůli manažerů jednotlivých jakoby kapel, těles, aby společně zahrály všechny projekty Dana Bárty a Romana Holýho. Takže letos se to opravdu podaří. Takže budeme mít /nesrozumitelné/ s Danem Bártou, Monkey Business a JAR a potom společný jam těchto kapel. A bude to vlastně podruhé v historii, kdy takhle zahrajou.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu