Radiofórum - zprávy 29. listopadu 2007

29. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Protesty lékařů

Aleš KOUBA, redaktor:
Na tři stovky zdravotníků dnes v Praze demonstrovaly proti ministru zdravotnictví Julínkovi a jeho reformám. Šéfa resortu nazvaly hrobařem českého zdravotnictví, vzkázaly mu, že nesouhlasí s jeho reformou, a pohrozily, že příště jich přijde mnohem víc. Chvíli před demonstrací se ministr sešel s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem, aby s ním jednal o návrhu na prodloužení pracovního týdne zdravotníků od osm hodin. Detaily od reportérky Lucie Husárové.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Skandováním, pískotem, transparenty a rakví s názvy podle odborářů ohrožených zdravotnických zařízení dnes lékaři dali ministrovi jasně najevo, že se jim jeho kroky ani trochu nelíbí. Aby zlegalizoval část přesčasové práce, navrhl Tomáš Julínek, aby si lékaři ke čtyřiceti pracovním hodinám týdně dojednali dalších osm hodin pracovní doby a zvýšení základního platu. Dalších osm hodin by mohli mít ještě jako přesčas. Chce tak opticky snížit počet přesčasů v nemocnicích.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Já bych chtěl pro lékaře a pro jejich odměňování to nejlepší, ale potřebuju k nim dostat informace, aby oni si opravdu mohli vybrat. Jestliže si vyberou potom variantu jinou, tak já to budu do jisté míry respektovat, ale bude mně to za ně líto.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Na to ale lékaři neslyší. Prezident České lékařské komory Milan Kubek to řekl jasně je to diskriminace.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Zaměstnancilékaři by v modelu pana ministra byli nuceni k tomu, aby přistupovali na prodloužení své pracovní doby, to znamená, ten lékař by ani neměl šanci těch osm hodin odmítnout bez rizika, že přijde o práci.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Milan Kubek a Tomáš Julínek v sobotu na sněmu České lékařské komory oznámili, že za v minulosti špatnými vztahy udělali tlustou čáru, na dnešní schůzce ale společnou řeč nenašli, což se ukázalo i na tiskové konferenci.

ČNB zvýšila úrokovu sazbu

Aleš KOUBA, redaktor:
Hypotéky a úvěry budou nejdražší za posledních pět let, Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila už počtvrté v tomto roce úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, na tři a půl procenta. Jak vysvětluje analytik společnosti Atlantik Josef Kvarda, centrální bankéři k tomuto kroku přistoupili kvůli rostoucím cenám.

Josef KVARDA, analytik společnosti Atlantik:
Důvodem zvýšení hlavní úrokové sazby České národní banky je především nebezpečí vyšší inflace, přesně jde o silnější růst cen ropy, potravin a zvyšování nepřímých daní.

Aleš KOUBA, redaktor:
Koruna na dnešní rozhodnutí bankovní rady reagovala prudkým posílením k euru na nový rekord, šestadvacet korun osmadvacet haléřů.

Varování před ledovkou

Aleš KOUBA, redaktor:
České silnice zítra pokryje ledovka, varují před ní meteorologové. Výstraha platí pro všechny kraje kromě Zlínského a Moravskoslezského. Ledovka se bude tvořit při mrznoucích srážkách v noci v Čechách, ráno a dopoledne na Moravě. Pokud se tedy zítra někam chystáte autem, počítejte s možnými komplikacemi.

Policisté se připravují na fotbalové utkání

Aleš KOUBA, redaktor:
Na pražské Letné se schyluje k fotbalovému duelu mezi domácí Spartou a Spartakem Moskva. Utkání začne už za necelou půlhodinu a organizátoři i policisté se na něj připravovali dobré dva týdny. Fanoušky ruského týmu totiž provází pověst brutálních výtržníků. Stadion je proto v obležení policistů. Jak nám potvrdil náš reportér, tvrdé jádro fanoušků už dorazilo, zatím k žádným šarvátkám ale nedošlo. Řidiči by měli Letné obloukem ... by se měli Letné obloukem vyhnout, aby neuvízli v zácpě. Další podrobnosti uslyšíte za několik minut přímo z místa od našeho reportéra Jiřího Kokmotose.

Pašeráci uranu zadrženi

Aleš KOUBA, redaktor:
Půl kilogramu uranu a tři pašeráci skončili v rukou slovenských policistů. Pomáhali jim i kolegové v Maďarsku a Česku. Směs práškového uranu mohli podle odborníků zneužít teroristé. Podrobnosti doplňuje bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Cenu uranu na černém trhu odhadla policie na třicet milionů korun. Podle slovenského policejního viceprezidenta Michala Kopčíka byl v každém případě nebezpečný.

Michal KOPČÍK, slovenský policejní viceprezident:
Tento práškový radioaktivní uran je možné použít v různých formách na různé teroristické útoky, na výrobu špinavé bomby.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Ve špinavé bombě nevybuchuje uran, ale obyčejná trhavina, která radioaktivní látku rozpráší a tím zamoří určité území. Zajištěný uran v žádném případě nebyl použitelný pro výrobu jaderné bomby, ani jako palivo do reaktoru.

Zpřísnění pravidel pro držení zbraní

Aleš KOUBA, redaktor:
Europoslanci zpřísnili pravidla pro držení zbraní. S novými předpisy ale musí souhlasit i členské země, to prý ale nebude problém. Jak se pravidla zpřísní, na to se ptáme do Bruselu zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky, dobrý večer.

Vít POHANKA, redaktor:
Hezký podvečer. Tak v prvé řadě se po celé Unii má zvýšit legální věk pro nákup střelné zbraně na osmnáct let, výjimkou jsou jen lovné zbraně nebo ty, které se používají sportovně. Ovšem v takových případech je budou smět mladiství používat jen pod dohledem dospělých. Ten zákaz prodeje zbraní mladistvým se bude týkat i napodobenin, nebo replik, které mohou po úpravách sloužit jako funkční střelné zbraně. Také výrobci budou muset tyto výrobky přehledněji a jasněji označovat. A data umožňující identifikaci zbraní se budou uchovávat dvacet let. Počítá se s tím, že tato směrnice vstoupí v platnost už v lednu. Evropský parlament podpořil to zpřísnění drtivou většinou a dá se s jistotou takřka říct, že na výsledku dnešního hlasování se odrazil nedávný krvavý incident ve finské škole, kde jeden ze studentů zastřelil osm lidí. To zvýraznilo potřebu zpřísnění legislativy.

Pákistánský prezident Mušaraf složil přísahu

Aleš KOUBA, redaktor:
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf složil přísahu a slíbil zrušit výjimečný stav. Jak dodává blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, opatření by mělo skončit 16. prosince.

Jaromír JANEV, redaktor:
Pákistánský prezident tak přislíbil splnit další naléhavý požadavek mezinárodního společenství a domácí opozice. Parvíz Mušaraf dnes složil přísahu jako nový civilní prezident, jen den poté, co odešel z čela armády a předal její vedení svému zástupci. Ke zrušení takzvaného stavu nouze dojde tři týdny před parlamentními volbami v zemi a jen několik dnů před začátkem Svátku obětí, Eid alAdhá, což je největší událost pro věřící muslimy v roce.

Nové svátky a významné dny

Aleš KOUBA, redaktor:
Svátek matek se nestane dalším českým svátkem, rozhodli o tom poslanci. Odmítli totiž návrh senátorů, který by se zrušil Mezinárodní den žen a několik dalších významných dnů. Jak připomíná reportérka Veronika Malá, z 1. května se měl stát Svátek jara a práce.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Svátek matek měl v kalendáři nahradit Mezinárodní den žen hlavně proto, že MDŽ je příliš ideologicky zatížený den.

Martin MEJSTŘÍK, senátor:
MDŽ Senát pokládá za ideologicky zneužitý a i zneužitelný v současnosti i v budoucnosti komunistickou stranou.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vysvětlil senátor Martin Mejstřík. Cílem změny bylo podle něj také to, že významné dny by se měly týkat jen českých dějin. U poslanců ale tento návrh neuspěl.

Petr BRATSKÝ, poslanec /ODS/:
Já osobně jsem byl proti tomu, aby například den založení Karlovy univerzity dál nebyl jako významný den České republiky jako Den vzdělanosti.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Rozčiloval se občanský demokrat Petr Bratský. Hlavním problémem byla podle něj provázanost rušení několika významných dní a současně zavedení Svátku matek. Kdyby senátoři předložili každou věc zvlášť, nejspíš by byli poslanci vstřícnější. Stejně tak se nelíbilo přejmenování 1. května na Svátek jara a práce. Když by byl Svátek jara, není důvod, aby neexistoval i Svátek léta, podzimu nebo zimy zaznělo v diskusi. Přímo lidé zavedení Svátku matek moc nechápou.

Anketa

osoba:
Já si myslím, že se budou cítit ukřivděný ženy, které děti nemají. To jim bude líto.

osoba:
To může bejt státní svátek mužů a všecko, ne.

osoba:
Proč by měly zrovna ženy mít svátek? nesmysl.

Konec ankety

Nový díl Harryho Pottera

Aleš KOUBA, redaktor:
Poslední díl knižní série o čaroději Harrym Potterovi v češtině děti pod stromečkem nenajdou, vyjde totiž až 31. ledna, ale zato na ekologickém papíře. Nakladatelství na přípravě této knihy spolupracovalo s českou pobočkou Greenpeace. Podle ní zachránilo ekologické vydání anglického originálu asi čtvrt milionu stromů. Jak zjistila redaktorka Lenka Jansová, česká kniha bude mít přes šest set stran a bude vážit asi půl kila.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Dlouhá licenční jednání, to podle ředitele nakladatelství Michala Krejčího zabránilo tomu, aby byla kniha už teď na předvánočním trhu.

Michal KREJČÍ, ředitel nakladatelství:
Přestože jsme se maximálně snažili, aby kniha vyšla co nejdříve, bohužel se to nepodařilo, a to především z důvodů termínu uzavření licenční smlouvy, která byla uzavřena finálně na počátku listopadu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Letos v létě byl v knihkupectvích velký zájem o anglické vydání sedmého dílu, teď to rozhodně nevypadá, že by Harry Potter čtenáře přestával zajímat.

Anketa

osoba:
Pro vnučku kupuju. Už je má teda všechny a už je má i přečtený.

osoba:
Všechny díly jsem četla a nejvíc se mi asi líbily ty první dva.

Konec ankety

autor: Aleš Kouba
Spustit audio