Radiofórum - zprávy 27. června 2007

27. červen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

V Noříně u Chocně objeven virus H5N1

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Druhý případ ohniska viru H5N1 objevili dnes veterináři v uzavřeném chovu brojlerů v Noříně u Chocně. Farma je vzdálena jen čtyři kilometry od Tisové, kde byl virus zjištěn minulý týden. Situaci celý den sledoval redaktor Martin Stratílek.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Krátce před desátou hodinou bylo oznámeno, že v Noříně se skutečně jedná o vysoce patogenní virus H5N1. Už v deset hodin zasedala Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Náměstek ředitele hasičského záchranného sboru Aleš Černohorský popsal nezbytné kroky ke zvládnutí situace.

Aleš ČERNOHORSKÝ, náměstek ředitele hasičského záchranného sboru:
Hasiči budou zasahovat podobně vlastně jako tomu bylo v Tisové. To znamená, že budou celý zásah řídit. Rozdíly budou v počtu nasazených hasičů, předpoklad je nasazení asi čtyřiceti mužů, kteří sem jedou jak z Prahy, z pražského hasičského záchranného sboru, tak z Královéhradeckého kraje, míří sem technika na dekontaminaci mechanizace a technika na dekontaminaci lidí.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč řekl, že mezi případy v Tisové a v Noříně jsou podstatné rozdíly.

Josef BOHÁČ, ředitel krajské veterinární správy:
Například v Tisové je odlišný naprosto v tom, že tam byla klinika, tam prostě začala hynout ta drůbež a následně potom se vyšetřili ti ptáci a tam byl ten virus potvrzen, kdežto v tomto případě ta drůbež, ti brojleři předtím vyskladnění na jatky byli vyšetřeni a laboratorně, nejdřív klinicky samozřejmě, říkám, tam není zatím žádný příznak ta klinika, že by tam se projevila.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Boháč potvrdil, že virus H5N1 byl zjištěn u šedesáti brojlerů. Zatím ale žádné zvíře neuhynulo. Kvůli nebezpečí šíření nákazy bude téměř osmadvacet tisíc kusů drůbeže usmrceno a převezeno do kafilérie v Žichlínku. Příjezdové cesty do Nořína jsou zavřeny a hlídá je policie. Občané jsou celou situací nemile překvapeni.

osoba:
Strach je furt, strach je už od rána, když se to řekne, že je tady ptačí chřipka, aby to na toho člověka se nepřeneslo, jo, do rodiny, v okolí.

Martin STRATÍLEK, redaktor:
Do tříkilometrového ochranného pásma se kvůli ptačí chřipce dostalo i osmitisícové město Choceň. Znamená to, že lidé budou muset drůbež umístit do uzavřených prostor.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nákaza se dnes objevila také u mrtvé labutě v okolí Lednice. Zatím není jasné, jestli zemřela na virus H5N1.

Výměna na postu britského premiéra

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Británie má nového premiéra Gordona Browna. Královna Alžběta ho pověřila sestavením kabinetu poté, co ji složil do rukou rezignaci dosavadní předseda vlády Tony Blair. V Londýně máme zpravodajku Lenku Kabrhelovou. Dobrý podvečer, Lenko.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Prozradil Gordon Brown, kam by se vláda podle jeho představ měla ubírat?

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Tak Gordon Brown po téměř hodinové audienci u královny Alžběty II. v Buckinghamském paláci odjel do Downing Street, kde tedy krátce předstoupil před novináře. Britskému lidu před nimi slíbil, že udělá pro dobro země vše, co bude v jeho silách. Zároveň řekl, že jeho vláda bude mít nové priority a že ji budou tvořit nové talenty. Brown se podle svých slov chce soustředit zejména na vzdělání, na zdravotnictví. Chce také navrátit důvěru voličů v politiku. Očekává se, že už v příštích hodinách nový premiér rozhodne o prvních změnách v kabinetu. Jmenovat by měl svého nástupce na uprázdněné místo ministra financí. Nového ministra by měl dostat také resort vnitra. Některá jména by možná mohl prozradit premiér už dnes. To hlavní oznámení v tomto směru se ale čeká až zítra.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Gordon Brown převzal úřad od Tonyho Blaira, ten před rezignací ještě naposledy předstoupil před britské poslance. Jakého přijetí se mu dostalo?

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Velmi vřelého. Tony Blair se na závěr slyšení v Dolní sněmovně dočkal ovací. Všichni poslanci jak vládní, tak i opoziční mu tleskali, a to vestoje. I lídr opozičních konzervativců David Cameron ocenil výsledky, kterých Tony Blair za deset let své vlády dosáhl. Vyzdvihl hlavně jeho zásluhu o mírový proces v Severním Irsku, stejně jako snahu pomoci rozvojovým zemím. Spolu s dalšími pak popřál Tonymu Blairovi mnoho úspěchů v další práci, ať už tedy bude jakákoli. Všeobecně se má za to, že Tony Blair bude v nadcházejících hodinách či dnech potvrzen ve funkci zvláštního vyslance pro Blízký východ. I z toho důvodu se Blair s největší pravděpodobností v příštích hodinách vzdá svého poslaneckého mandátu ve volebním obvodu Sedgefield, kam právě v těchto chvílích cestuje poprvé po mnoha letech jako běžný občan Británie vlakem.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Střídání britských premiérů sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová. Díky, na slyšenou.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Na slyšenou.

Výstavba bytů by neměla být výrazně dražší

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Výstavba bytů by až do roku 2010 neměla být výrazně dražší. Evropská komise totiž prodlouží Česku výjimku na sníženou pětiprocentní sazbu DPH. Komisaři budou nejspíš o prodloužení výjimky hlasovat 4. července. Původně mělo od příštího roku zůstat v nižší sazbě jen sociální bydlení. Ostatní domy a byty měly podléhat sazbě devatenáct procent. Prodloužení výjimky o pár let odvrátí zdražení bytů. Realitní makléři předpovídali, že ceny rodinných domů půjdou nahoru o statisíce nebo dokonce o miliony korun.

Kritika ze strany rozpočtového výboru sněmovny

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Další kolo ostrých střetů o reformě veřejných financí dnes absolvovali poslanci. Vůbec poprvé se totiž vládním balíkem zabýval rozpočtový výbor sněmovny a zazněla spousta kritiky. Definitivně se ale výbor k reformě vyjádří až na začátku srpna. Dnešní jednání sledovala redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
"Reforma chudým bere a bohatým dává," zaznívalo z opozičních lavic. Podle sociálního demokrata Milana Urbana nemá dokonce vládní návrh žádnou logiku.

Milan URBAN, místopředseda ČSSD:
Ta reforma nepřinese nic občanům, ani příliš nepřispěje k nějakému snižování deficitů, jak je deklarováno, tak já nevím, proč ji vláda v této podobě předkládá.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle ministra financí Miroslava Kalouska je ale současná podoba baťohu maximum možného. Nápadům na změny se nicméně nebrání. Jakékoliv snížení příjmu musí ale vždy doprovázet i srovnatelné snížení výdajů.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Není možné mít daňové příjmy jako v Rumunsku a veřejné výdaje jako ve Skandinávii.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Dodal Kalousek. Konečné doporučení výbor vydá až 8. srpna. Jak bude nakonec daňová část reformy vypadat, ale není jasné. Občanští demokraté teď totiž chtějí jednat v koalici o dalším možném snižování daní. Komunisté by naopak přivítali návrat k daňové progresi.

Záchranáři v Kambodži našli trosky zříceného letadla

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Záchranáři v Kambodži našli trosky zříceného letadla. Na jeho palubě v pondělí cestovalo dvaadvacet lidí včetně tří Čechů. Stroj havaroval v džungli na západě země. Jeho pád nikdo nepřežil. Pátrání v deštném pralese komplikovalo špatné počasí. Jak potvrzuje mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, trosky letadla nakonec našli záchranáři o něco jižněji než původně předpokládali.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničí:
To místo je stále obtížně dostupné. V tuto chvíli zařizuje kambodžská strana převoz mrtvých těl helikoptérami do nemocnice v Kvenpenu. Potom se počítá s tím, že samozřejmě se těla převezou zpátky do České republiky. To ještě všechno bude ale na jednání s rodinou.

Evropská komise vyzývá Bulharsko a Rumunsko k důraznějšímu boji s korupcí

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Bulharsko a Rumunsko by měly víc bojovat proti korupci, uvádí Evropská komise v dnes publikované zprávě. Obě země vstoupily do Unie 1. ledna s tím, že musejí podnikat účinnější opatření proti korupci a provádět soudní reformu, jinak se vystavují sankcím. Z Bruselu se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
"Sofie i Bukurešť se snaží, ale nejde to tak rychle, jak by mělo," říká evropský komisař pro právo a justici Franco Frattini. "Musejí pokročit, jde tu podle mého názoru o důvěryhodnost obou zemí," říká komisař Frattini. Bulharsko i Rumunsko se zavázaly, že po vstupu do Unie provedou razantní kroky proti korupci a organizovanému zločinu. Jenže nepostupují tak rychle, jak by podle představ Evropské komise měly. "Chceme pomoci, ne ukazovat na někoho prstem nebo obviňovat," ujišťuje komisař Frattini. Pro obě země ale bude v každém případě zpráva spíš studenou sprchou nežli povzbuzení.

Milada Horáková bude posmrtně oceněna

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dnes je to přesně padesát sedm let, co byla ve vykonstruovaném procesu popravena Milada Horáková. Krajané žijící v Kanadě jí při této příležitosti udělí Cenu T. G. Masaryka. Jak zjistil redaktor Marek Janáč, Horáková se stane devadesátou čtvrtou nositelkou tohoto významného ocenění.

Marek JANÁČ, redaktor:
Čeští krajané se rozhodli udělit Miladě Horákové cenu za její zásluhy v úsilí o svobodné Československo. Převezme ji osobně dcera Milady Horákové Jana Kánská, která kvůli ceremoniálu přicestovala do Toronta. Účast na slavnosti přislíbilo přes pětasedmdesát lidí, očekává se zájem asi stovky Čechů i Kanaďanů, mezi nimi například Josef Škvorecký a Zdenka Salivarová. Připraveny jsou pro ně dva půlhodinové dokumenty Českého rozhlasu o samotném procesu a fragmenty filmových materiálů Národního filmového archivu v Praze.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
O Miladě Horákové budeme v další části Radiofóra mluvit s historikem Petrem Blažkem.

autor: ezi
Spustit audio