Radiofórum - zprávy 21. prosince 2007

21. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Oslavy rozšíření Schengenu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Zcela bez dokladů můžeme ode dneška křižovat evropskými státy, členy schengenského systému. Pro mnohé je to historický okamžik, a tak ho patřičně oslavují. Nejinak tomu nebylo ani na českopolskoněmecké hranici. Dojmy pro nás zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Nejen Beethovenova Óda na radost a spontánní výkřik portugalského premiéra Josého Sócratese prohřály mrazivé ráno na hraničním přechodu PorajovŽitava.

Donald TUSK, polský premiér:
Dneska je sice zimní den, ale nám všem je v okolí srdce hodně, hodně teplo. Je to velký den pro moji generaci, která se narodila do rozdělené Evropy, do Evropy hranic, zákazů a příkazů.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Uvedl pohnutý polský premiér Donald Tusk. Když se hraniční závora krátce po deváté hodině teď už se konečnou platností zvedla, jásali nejen političtí prominenti, ale taky místní obyvatelé.

osoba:
Je to pro nás moc, moc příjemný pocit. Za časů NDR jsme nemohli nikam, takže pro příslušníky starší generace je to opravdu něco velmi příjemného.

žitavský důchodce:
Můžeme snáze cestovat, odpadají cestovní zácpy. Prostě projedeme a je to.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Dodává žitavský důchodce. Předseda Evropského parlamentu HansGert Pöttering neopomněl upozornit, že se od nových členů schengenské zóny čeká nejen přísnost, ale i velkorysost.

HansGert PÖTTERING, předseda Evropského parlamentu:
Bezpečnost na vnější schengenské hranici bude posílena. Nesmíme ale dopustit, aby tam vznikly nové neviditelné zdi. I na druhé straně hranice totiž žijí Evropané a Evropanky.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Téměř pět procent českých hranic zůstane nadále nepropustných i poté, co Česko vstoupilo do Schengenu. Jedná se hlavně o národní parky a unikátní přírodní rezervace. Neměli bychom také zapomínat, že do některých národních parků u sousedů se platí vstupné. Například návštěva polské části Krkonoš nás bude stát čtyři zloté, což je necelých třicet korun. Děti platí polovinu.

Předvánoční nákupy vrcholí

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Předvánoční shon vrcholí. Advent už dávno není obdobím klidu a míru. Všude je cítit stres a nervozita. Nákupní centra jsou plná. Lidé na poslední chvíli nakupují dárky. Na hlavních dopravních tepnách se tvoří kolony. Je ale rozumné vydat se na cestu právě dnes? V Brně to zjišťoval náš zpravodaj Bohumír Mazáč a tady je jeho reportáž.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Je krátce po patnácté hodině. Dostanu se ještě do autobusu?

osoba:
No, určitě se dostanete. Do Prahy jezdíme každou půl hodinu na Florenc.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Do kolika jezdíte?

osoba:
Do devíti do večera.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Takže, nemáte vyprodáno.

osoba:
No, záleží na tom, kdy chcete jet, ale určitě se dostanete. Nemáme vyprodáno teď všechny linky určitě.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Stojím u jednoho z brněnských obchodních domů. Lidé kolem mě nakupují, co se dá. Ne každý sem ale přišel s poctivým úmyslem. Potvrdil mi to mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Zdeněk NOVÁK, mluvčí brněnských strážníků:
Zaznamenáváme více případů krádeží, kdy různí nenechavci se snaží nákupem takzvaně za pět prstů, získat různé zboží v prodejnách. Nejvíc se kradou teďka potraviny, elektronika a další zboží.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Zloději ale okrádají i ostatní nakupující. Svědčí o tom případ ženy, která dnes při nakládání nákupu do kufru auta přišla o dva telefony, dvě platební karty a hotovost několika tisíc korun. Pokud ještě chcete v klidu nakoupit a vyhnout se návalům v obchodních střediscích, můžete se to zkusit v prodejnách, které mají otevřeno čtyřiadvacet hodin denně.

Inspektoři kontrolovali prodejce kaprů

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kapři, stromečky nebo světelné řetězy, to všechno je tradiční součást našich Vánoc. Tradičně se také na prodejce tohoto zboží zaměřuje Česká obchodní inspekce. Jen v západních Čechách zkontrolovali inspektoři na dvacet prodejců kaprů. Výsledky ale nejsou příliš uspokojivé. Někteří prodejci totiž předražovali až o polovinu.

Řada lidí si bere na svátky volno

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dnešek je pro řadu lidí letos poslední pracovní den. Část zaměstnanců si až do začátku ledna bere volno. V některých firmách začala i celopodniková dovolená. Více od redaktora Tomáše Medka.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Podle některých ekonomů mohou vánoční a novoroční svátky připravit ekonomiku o miliardy. Analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík s tím ale nesouhlasí. O Vánocích sice nepracujeme a nevytváříme tak hrubý domácí produkt, prudce ale rostou útraty v obchodech.

Pavel MERTLÍK, analytik Raiffeisenbank:
Já jsem si to jen tak pro legraci spočítal za rok 2006. V tom roce 2006 v reálném vyjádření v stálých cenách ten hrubý domácí produkt za čtvrté čtvrtletí byl o tři celé čtyři desetiny procenta vyšší než průměr za celý rok na jednotlivé čtvrtletí. Čili, mohl by někdo také argumentovat, že naopak ty Vánoce trošičku té ekonomice přidávají.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Řada firem bude ode dneška až do Nového roku zet prázdnotou. Po Vánocích si nemalá část zaměstnanců bere ještě třídenní volno. Firem, které vypsaly pro podniky celopodnikové vánoční dovolené, je velmi málo. Ukazuje to i naše anketa v ulicích Prahy.

osoba:
Mezi svátky půjdu do práce. Oficiálně volno všichni nemají. Jenom ten, kdo má dovolenou.

osoba:
My máme celozávodní volno. Nebývá to pravidlem, ale máme tentokrát volno.

osoba:
To nedá. Některý pracujou, já mám dovolenou, tak jsem si vzal dovolenou.

osoba:
Nedal mi volno, beru si dovolenou. Není, žádná celopodniková není. Většina lidí si bere dovolenou.

Lékaři se připravují na vánoční pohotovost

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V nemocnicích, poliklinikách i ordinacích se už připravují na vánoční pohotovost. Lékaři čekají, že přijde víc lidí než v minulých letech, protože se budou chtít nechat ošetřit ještě bez poplatků. Pražané se budou, jak dodává redaktorka Věra Masopustová, spoléhat hlavně na nemocnice.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Na marody budou v Praze o svátcích čekat v nemocničních ambulancích, některých poliklinikách či zdravotnických centrech. V hlavním městě i ostatních krajích by měli o místech pohotovostí podat informace praktičtí lékaři. A s čím na pohotovost přes Vánoce lidé obvykle chodí?

osoba:
Třeba s chřipkou nebo s angínou nebo s něčím. Vždycky pomohli.

osoba:
Se zubama.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Chybět ale určitě, aniž bych to někomu přála, nebudou rybí kosti v krku nebo žlučníkové záchvaty. Je už skoro zvykem, že o svátcích chodí lidé na pohotovost víc než například o víkendech. Potvrdila to Jana Jelínková z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jana JELÍNKOVÁ, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady:
Chodí, chodí i s věcmi, se kterými by šli ke klasickému svému obvodnímu lékaři. Ale vzhledem k tomu, že on má tu dovolenou, tak využívají ty ambulance.

Belgická policie zadržela radikální islamisty

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Belgii hrozí teroristický útok, oznámily dopoledne belgické úřady. Policie zadržela čtrnáct údajných radikálních islamistů, kteří se chystali z belgického vězení vysvobodit Tunisana Nizára Trabelsího. Ten je podezřelý ze spolupráce s teroristickou sítí Al Kajda. Z Bruselu informuje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Belgická policie neponechala nic náhodě. Když zadržela čtrnáct údajných radikálních islamistů vyzbrojených střelnými zbraněmi a výbušninami, oznámila nebezpečí teroristického útoku. Zadržení je podle všeho chtěli využít k osvobození Tunisana Nizára Trabelsího. Nedalo se ale vyloučit, že by je mohli použít také k útokům na jiné cíle. Jsou tu známky příprav na teroristický útok, uvedl mimo jiné premiér Guy Verhofstadt na tiskové konferenci. Proto byla vyhlášená pohotovost především v okolí centrály Severoatlantické aliance a evropských institucí. Policie posílila přítomnost také v metru a v nákupních střediscích plných lidí nakupujících vánoční dárky. Do pozdních odpoledních hodin ale k žádnému incidentu nedošlo.

Spekulace o budoucím postu Vladimira Putina

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nejen křeslo premiéra, ale také předsedy správní rady Gazpromu se prý chystá pro Vladimira Putina. Teď je v čele plynárenského gigantu Dmitrij Medveděv. Pokud se příští rok stane po Putinovi prezidentem, vymění si de facto spolu funkce. Gazprom ani Kreml zatím spekulace médií nijak nekomentovaly. Účast premiéra ve správní radě společností není zakázána. Například bývalý premiér Michail Fradkov řídil dozorčí radu Vněšekonombanky. Gazprom, který je hlavním světovým producentem a vývozcem zemního plynu, kontroluje stát. Podle posledních průzkumů by pro něj chtěla pracovat téměř polovina Rusů.

Šíření betlémského světla

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Do katedrály svatého Víta v Praze přinesli skauti plamen betlémského světla. Podle kardinála Miloslava Vlka světlo představuje pozitivní hodnoty a šířit světlo znamená rozšiřovat prostor pro dobro. Zítra plamen skauti rozvezou vlakem do všech koutů České republiky. Jak říká výkonný ředitel Českého rozhlasu Josef Havel, pro světlo si můžete přijít i do rozhlasu.

Josef HAVEL, výkonný ředitel Českého rozhlasu:
Tak jak Český rozhlas šíří informace, šíří kulturní zážitky, šíří vzdělávání, tak je příjemné, že může pomáhat také šířit betlémské světýlko do domovů a příbytků lidí. Je možné zajít do naší budovy na Vinohradech v Římské 13 a tam si až do Štědrého dne včetně ono světýlko přátelství připálit.

autor: ezi
Spustit audio