Radiofórum - zprávy 20. listopadu 2007

20. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Znovuzastavení trestního stíhání Jiřího Čunka

Aleš KOUBA, redaktor:
Trestní stíhání předsedy KDUČSL Jiřího Čunka znovu zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Bývalý vicepremiér byl podezřelý z přijetí půlmilionového úplatku. Z vlády se rozhodl odejít po oznámení nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, že předchozí zastavení jeho stíhání bylo předčasné. Pokračuje redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Renáta Vesecká tehdy nařídila doplnění kauzy a vydání nového rozhodnutí. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov proto provedl další výslechy a i po nich trvá na tom, že se trestný čin nestal. Čunek na jeho rozhodnutí reagoval slovy, že se jen potvrdilo to, co říkal od samého začátku kauzy.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
Dokázala se má nevina a to jsem strašně rád, protože od začátku jsem říkal, že jsem nevinen. A teď se to prokázalo i tímto dodatečným vyšetřováním.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Ani teď ale nelze mluvit o definitivním konci Čunkovy kauzy, případ se znovu vrací na stůl Vesecké. Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Pavla Foltána ho může buď potvrdit, nebo věc znovu vrátit k došetření.

Pavel FOLTÁN, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství:
Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo dne 19. 11. usnesení Okresního státního zastupitelství Jihlava o zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka a na základě spisového materiálu v současné době probíhá jeho přezkoumávání.

Aleš KOUBA, redaktor:
Pokračuje ale zkoumání Čunkovy kauzy týkající se jeho údajně neoprávněného pobírání sociálních dávek. Ve stejné době totiž ukládal na účty v bankách milionové částky. Případ budou šetřit žalobci z Havířova. Přesto dnešní rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka kvůli obvinění z korupce oživilo úvahy o možném návratu expremiéra do koaliční vlády.

Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008

Aleš KOUBA, redaktor:
Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008. Brožuru s tímto názvem dnes představilo ministerstvo zdravotnictví. Má nám pomoci zorientovat se ve změnách, které nás čekají od nového roku, a především objasnit, kde a za co budeme ve zdravotnictví platit. Detaily od redaktorky Lucie Husárové.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Ilustrovaná brožura, kterou provází dvě comicsové postavičky představující ministra Julínka a jeho mluvčího Cikrta, radí, kde je možné ušetřit, a chronicky nemocným poměrně jasně vysvětluje, na které z nových poplatků se bude vztahovat pětitisícový finanční limit.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
I v této brožuře se pacienti dozví, jak s tímto limitem mají pracovat, co znamená, jaká je to pro ně výhoda a co bude dál s údaji, které vzniknou díky administraci limitů, se kterými potom budou pracovat zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Říká ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a dodává, že k lékaři chodí Češi až příliš často, v průměru třináctkrát ročně. Jen v roce 2007 spotřebovalo zdravotnictví dvě stě miliard. Sdružení na ochranu pacientů však míní, že zavedení poplatků více peněz do systému nepřinese. Předsedkyně Vladimíra Božková varuje, že nemocní ze sociálně slabších vrstev budou návštěvu lékaře oddalovat a jejich péče pak může být nákladnější.

Vladimíra BOŽKOVÁ, předsedkyně Sdružení na ochranu pacientů:
Zásadně tedy zůstáváme proti poplatkům pacientů. Doufáme, že Ústavní soud se odpovědně bude zabývat návrhem poslanců na přezkoumání ústavnosti těchto poplatků.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Příručka pro pacienty je k dispozici na webových stránkách ministerstva a taky vyjde jako příloha některých deníků.

Sloučení Ústavu hematologie a krevní transfúze s nemocnicí

Aleš KOUBA, redaktor:
Lepší hospodaření v našem zdravotnictví by mělo zajistit i chystané slučování krajských zdravotních ústavů a přidružování speciálních pracovišť k fakultním nemocnicím. Ostře diskutované je hlavně plánované sloučení renomovaného Ústavu hematologie a krevní transfúze s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Bývalý předseda dozorčí rady tohoto ústavu, šéf Akademie věd Václav Pačes není proti změnám ve struktuře, ve vysílání Radiožurnálu ve Dvaceti minutách Martina Veselovského ale vyjádřil obavu, že v případě Ústavu hematologie a krevní transfúze k tomu není důvod. Podle Pačese sloučení může naopak poškodit další výzkum ústavu.

Václav PAČES, předseda Akademie věd ČR:
Máme tady velikou nemocnici, o které se ví, ovšem to je jenom z doslechu, že má problémy s hospodařením. A máme tady velmi kvalitně hospodařící, a o tom vím, to mohu říct, Ústav hematologie a krevní transfúze. Jestliže se velká instituce, která má finanční, nechci říct problémy, ale rozhodně na tom není příliš dobře, spojí s něčím malým, co teda nemá problémy finanční, tak jako trošku termodynamika mi říká, že ty peníze se rozplynou tam, kde jich je nedostatek.

Aleš KOUBA, redaktor:
Celý dvacetiminutový rozhovor moderátora Martina Veselovského s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem opakujeme od půl desáté večer.

Chovatelé prasat protestovali

Aleš KOUBA, redaktor:
Stovky českých chovatelů prasat dnes v Praze demonstrovaly kvůli nízkým výkupním cenám a růstu nákladů. Od státu požadují zvláštní pomoc, stát ale podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nemá miliardu na dorovnání nízkých cen. Protesty sledovala reportérka Martina Lustigová.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Chovatelé prasat se sešli před ministerstvem zemědělství. Prezident Agrární komory Jan Veleba varoval, že chov prasat může být třetím odvětvím českého zemědělství, po cukrovce a lnu, které čeká propad. Jan Veleba upozornil, že pokud stát chovatelům nepomůže, klesne výroba vepřového, bude se víc dovážet a maso prý podraží.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory ČR:
My odhadujeme, že v pololetí se to bude lámat, že tady bude nedostatek domácí suroviny. No a pak to bude třeba podobné, jak to bylo s máslem.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Chovatelé žádají jako pomoc od státu například příplatky za čistotu prasat před dodávkou nebo na dopravu. Příští rok by rádi dostali vyšší dotace na pojištění zvířat. Ministr zemědělství Petr Gandalovič chápe, že situace chovatelů prasat není jednoduchá. Zemědělcům řekl, jak může pomoci.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Máme připraveny programy rozvoje venkova z evropských fondů a myslím si, že dokážeme tuto situaci společně překonat.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Například z programu rozvoje venkova by zemědělci mohli dostat tři sta milionů korun.

Evropské dotace pro zemědělce

Aleš KOUBA, redaktor:
O dotacím zemědělcům se dnes mluvilo i přímo v evropské centrále v Bruselu. Evropská komise představila své návrhy na změny zemědělské politiky. Jedním z hlavních bodů je krácení dotací pro velké agropodniky a farmy. Vysvětluje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
"Nikdo nepřijde o celou dotaci," upozornila nejdřív komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová. "Ale čím víc od Unie dostáváte, o to víc můžete přijít," vysvětlila svůj záměr vzápětí. Pokud tak nějaký zemědělský podnik dostával zatím víc než tři sta tisíc eur ročně, tedy víc než zhruba osm milionů korun, měl by dostávat o pětačtyřicet procent méně. To by se v České republice týkalo řádově desítek velkých zemědělských podniků. Ty z nich, které zatím dostávaly dvě stě až tři sta tisíc eur, v přepočtu něco mezi pěti a půl a osmi miliony korun, mohou přijít zhruba o čtvrtinu. To už se týká řádově stovek českých podniků. Návrhy Evropské komise zasahují i do jiných oblastí, ale právě případné krácení dotací vyvolalo největší rozruch. Česká republika by přitom patřila mezi více zasažené státy, protože má vyšší koncentraci velkých zemědělských podniků.

Aleš KOUBA, redaktor:
V tématu budeme pokračovat v publicistické části Radiofóra.

Stávky ve Francii

Aleš KOUBA, redaktor:
Francie dnes zažívá vrchol stávek a protestů proti reformním snahám prezidenta Nicolase Sarkozyho. K dopravákům, kteří stávkují už týden, a studentům se na čtyřiadvacet hodin přidali také státní zaměstnanci. Nevyšel ani celostátní tisk. V Paříži funguje městská doprava jen ze čtvrtiny. Zaměstnanci těchto sektorů si chtějí vynutit odvolání vládního plánu zrušit jejich výhody ohledně odchodu do důchodu. Státní zaměstnanci vstoupili do stávky proti chystanému snížení počtu pracovních míst a údajnému poklesu koupěschopnosti. Protestům francouzských odborářů se budeme podrobně věnovat v další části Radiofóra.

Hrozba útoku na další německé škole

Aleš KOUBA, redaktor:
Kvůli hrozbě ozbrojeného útoku se dnes v Německu zavřela už druhá škola. Po odhaleném spiknutí dvou studentů proti gymnáziu v Kolíně nad Rýnem policisté nařídili odvolat výuku i na gymnáziu v západoněmeckém Karstu. Podle německé policie zachytili jejich finští kolegové při sledování internetových diskusí chat dvou osob, které prý označily tento ústav za další možný terč šíleného střelce.

Euro v Česku

Aleš KOUBA, redaktor:
Češi stále nejsou jednotní v názoru na to kdy přejít na společnou evropskou měnu. Pro premiéra Mirka Topolánka není pro zavedení eur reálný ani rok 2012. Nechutí ke společné evropské měně se netají prezident Václav Klaus, euro dokonce považuje za jednu z příčin zbrzdění ekonomického růstu. Jeho možný vyzyvatel v boji o Hrad, ekonom Jan Švejnar je opačného názoru. Podle něj by bylo dobré, kdybychom euro přijali už za dva nebo tři roky. Obdobný názor má i opoziční ČSSD. Podle jejího místopředsedy Bohuslava Sobotky není důvod, proč by Česko za pět let nezvládlo na euro přejít.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
Já jsem přesvědčen o tom, že ten skutečný důvod pro výrok předsedy vlády Topolánka o nemožnosti přijmout euro v roce 2012 tak je veden výhradně ideologicky. ODS není stoupencem evropské integrace, v ODS se na kongresu v sobotu povede debata o tom, zdali vůbec poslanci ODS mají hlasovat pro evropskou reformní smlouvu.

Aleš KOUBA, redaktor:
Česko má v současnosti přechodnou výjimku ze zavedení eura, k přijetí jednotné evropské měny se ovšem země zavázala už se vstupem do Evropské unie. K tématu se vrátíme ve vysílání Radiožurnálu ve zpravodajském souhrnu Stalo se dnes po jednadvacáté hodině.

Chovatelé prasat chtějí pomoc od vlády

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdříve ale vyjdeme do pražských ulic. Dnes byly plné především vepřového, jak jste slyšeli ve zprávách. Čeští chovatelé prasat dnes před ministerstvo zemědělství přinesli jitrnice a ovarové hlavy. Ne kvůli tomu, že by měli pocit, že ministr Petr Gandalovič trpí hlady, ale naopak na protest. Stěžují si, že dostávají menší dotace z Evropské unie než jejich konkurenti ze sousedních zemí. Na kolena je prý také tlačí cenová politika obchodních řetězců. Ministra svým dnešním krokem chtějí chovatelé přimět k jednání. Více reportérka Martina Lustigová.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Chovatelé se sešli před desátou hodinou u ministerstva zemědělství. Mnozí nesli transparenty s hesly Nedopusťte, aby se české zemědělství stalo českým Titanicem, Gandalovič pryč nebo Rovnoprávnost pro česká prasata.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio