Radiofórum - zprávy 2. července 2007

2. červenec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Setkání prezidentů Bushe a Putina v Bushově letním sídle

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdříve ale zprávy podrobné. Ve studiu je s nimi Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer. Ve Spojených státech začala napjatě očekávaná schůzka nejvyšších představitelů USA a Ruska. George Bush se na ní snažit uklidnit Vladimira Putina, který ostře kritizuje plány Washingtonu a NATO vybudovat v Evropě protiraketové základny. Jaké jsou další body schůzky, nám řekne zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha. Dobrý den, Alexi.

Alexandr PÍCHA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Dobrý den. V neformálním až odpočinkovém prostředí letního sídla své rodiny chce prezident Bush hlavně jednat o systému protiraketové obrany. Američané a NATO od něj nemohou ustoupit kvůli hrozbě teroristického raketového útoku z Blízkého východu, ale chtějí zároveň udržet co nejlepší vztahy s Ruskem. Prezident Bush také bude naléhat na Rusko, aby podpořilo mezinárodní ekonomické sankce proti jadernému zbrojení Íránu. Putin zas vnese otázku samostatnosti Kosova, se kterou Rusko nesouhlasí. Nemá se naproti tomu jednat o Iráku, protože v této oblasti Moskva oficiálně Washington nenapadá.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Alexi, dá se také očekávat, že se prezident Bush vyjádří k návrhu Vladimira Putina, tedy k tomu návrhu nápadu, aby radar a střely obranného systému nebyly v Česku a v Polsku, ale na ruských základnách v Ázerbájdžánu?

Alexandr PÍCHA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Ano, od George Bushe se to očekává, protože Spojené státy se zatím Putinovu návrhu oficiálně nevyjádřily. Je však velkou otázkou, zda prezident Bush oznámí toto stanovisko teď, protože podle diplomatů nelze po neformální schůzce s Putinem očekávat významné prohlášení. Jinak ale pozorovatelé soudí, že Putinův návrh je hlavně politickým tahem. Američané ještě nemohli prozkoumat pozice pro radar, ale střely Interceptor by z Ázerbájdžánu nemohly zasáhnout rakety vystřelené z Íránu, pouze ze Severní Koreje. Podle odborníků je také pro Američany bezpečnější umístit systém ve spojenecké zemi v NATO, jakou je Česko nebo Polsko.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Aktuální informace k setkání prezidentů Bushe a Putina dodal z USA náš zpravodaj Alexandr Pícha. Děkuji. Na slyšenou.

Alexandr PÍCHA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Na slyšenou.

V Británii skončilo již sedm osob za mřížemi kvůli teroristickému útoku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Britská policie zatkla další dva muže podezřelé z přípravy teroristických útoků. Celkem už skončilo za mřížemi sedm osob. Ani jedna z nich není britského původu. V zemi platí po nezdařených atentátech nejvyšší stupeň ohrožení. Upozornila britská ministryně vnitra Jacqui Smithová.

Jacqui SMITHOVÁ, ministryně vnitra Velké Británie:
Čelíme nejvážnějšímu nebezpečí. Hrozbě, která trvá. Přestavují ji teroristé, zvláště ti napojení na síť Al Kajda. To je důvod, proč platil vyšší stupeň ohrožení už předtím, než byl o víkendu zvýšen na kritický.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Mimořádná opatření platí v celé Británii. Auta mají například zakázáno zajíždět přímo k letištím. Postup vlády premiéra Gordona Browna ocenil americký prezident George Bush.

Bezpečnostní opatření zatím v Česku nebudou

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
U nás se zatím bezpečnostní opatření zpřísňovat nebudou. Policie ani tajné služby nemají konkrétní informace, které by svědčily o možném nebezpečí teroristického útoku. Uklidňuje jak policie, tak i Bezpečnostní informací služba. Některé sdělovací prostředky dnes upozornily na víkendovou zprávu americké televize ABC News, podle které se cílem útoků, kromě skotského Glasgow, měla stát i Praha. Takové podezření však jak BIS, tak české ministerstvo vnitra ostře odmítají.

Teroristický útok na severu Jemenu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Osm lidí, většinou španělských turistů, zabili dnes atentátníci v chrámu na severu Jemenu. Automobil naložený výbušninami vjel podle svědků do brány komplexu, kde explodoval. Jemenské bezpečnostní zdroje podezírají z atentátu extrémisty napojené na teroristickou síť Al Kajda.

Zkoušky obrněných transportérů jsou opožděné

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Zkoušky nových obrněných transportérů pro naši armádu nezačnou podle plánu. Americkorakouská zbrojovka Steyr měla dodat první dva prototypy už před měsícem. Termín ale nedodržela. Historicky největší kontrakt české armády sleduje náš reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Kontrolní testy prototypů jsou velmi důležité. Mají ukázat, jestli vozidla fungují přesně tak, jak ministerstvo obrany požadovalo. Říká jeho mluvčí Andrej Čírtek.

Andrej ČÍRTEK, mluvčí ministerstva obrany:
My očekáváme, že v začátku těch kontrolních tím, že firma přistaví ty dva prototypy, dojde v nejbližších dnech.

Pavel OTTO, redaktor:
S prvními sedmnácti sériově vyráběnými obrněnci počítá armáda už letos v listopadu. Zbrojovka ujišťuje, že lhůtu dodrží. Pokračuje její mediální zástupce Jan Piskáček.

Jan PISKÁČEK, mediální zástupce rakouské zbrojařské firmy:
V tuto chvíli je výroba dvou obrněných kolových transportérů ve finální fázi. Tím, že tato finální fáze je více méně o synchronizaci všech komponent.

Pavel OTTO, redaktor:
Kromě kontrolních zkoušek, které měly začít už před několika týdny, čekají zbrusu nová vozidla ještě náročnější testy, takzvané vojskové, ty mají prokázat, jestli vůbec obstojí ve skutečné bojové operaci.

Prozkoumání rozsudku soudce odborníky

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Co nejrychleji propustit z psychiatrické léčebny desetiletou Terezku, chce ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková. Dívku tam minulý týden poslal soud kvůli vleklým sporům rodičů o její výchovu. Stehlíková je přesvědčená, že pobyt zdravého dítěte v psychiatrickém zařízení nejen postrádá smysl, ale poznamenává dítě a má negativní vliv na jeho duševní vývoj. Chce proto, aby rozhodnutí soudce přezkoumali odborníci, zda není v rozporu s úmluvou o právech dítěte.

Odložení změn v zákonech spojených s digitalizací

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Legislativní rada vlády odložila projednávání změn zákonů spojených s digitalizací. Ministerstva, která mají digitální vysílání na starosti, totiž nejdřív musí rozhodnout, jak vyřešit situaci šesti televizí, které dostaly digitální licenci, ale teď nemůžou vysílat. Můžou buď dostat takzvanou přechodnou licenci, nebo je ve hře i otevření trhu pro všechny zájemce k předem stanovenému datu. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, resorty by měly říct své slovo do středy.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
ZET 1, FEBIO TV, TV Barrandov nebo TV Pohoda. To jsou některé ze šesti stanic, které získaly digitální licence v rok a půl trvajícím výběrovém řízení. Protože o ně ale kvůli sporům přišly, dodnes nemohou vysílat. Když se tento spor teď nevyřeší, mohla by na to podle předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody doplatit celá republika. Podobně jako to bylo u sporu se CMI.

Cyril SVOBODA, předseda Legislativní rady vlády /KDUČSL/:
V tomto světě je potřeba, aby ti, kteří takto investují veliké peníze, měli jistotu, že to rozhodnutí je skutečně rozhodnutí, které už nikdo nemůže napadnout.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle Svobody současný odklad nikoho nepoškodí, naopak se situace lépe vyřeší. Expert na digitalizaci Filip Rožánek ale v současném odkladu, i přestože jen na dva dny, vidí komplikaci.

Filip ROŽÁNEK, expert na digitalizaci:
Bohužel to zatím vypadá, že tak, jak je v oblasti zákonů v České republice obvyklé, se do toho vloží příliš mnoho institucí a příliš mnoho lidí a výsledkem bude jenom další a další odklad.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Do sněmovny by se změny zákonů související s přechodem na digitální vysílání měly dostat v září.

OKD dostala za předražení koksu dvě pokuty

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Společnost OKD dostala za předražení koksu dvě pokuty v celkové výši čtyři sta šestnáct milionů korun. Za porušení zákona o cenách v letech 2004 a 5 jí je podle serveru EuroOnLine vyměřilo finanční ředitelství v Ostravě. Více redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Společnost OKD měla v období vysokého růstu cen koksu nepřiměřeně zdražit produkci a tím údajně zneužít svého dominantního postavení na trhu. Největší domácí černouhelná těžařská firma s pokutami nesouhlasí. Podle své mluvčí Věry Breiové si vedení nechalo zpracovat posudek od nezávislé poradenské společnosti. Z něj vyplývá, že:

Věra BREIOVÁ, tisková mluvčí společnosti OKD:
V období výrazných cenových nárůstů OKD naopak dostatečně nevyužila všech příležitostí a cenová politika OKD byla spíše konzervativní. Finanční ředitelství zcela popřelo ve svém rozhodnutí zásady volného pohybu zboží a existenci evropského trhu.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Proti prvnímu rozhodnutí o pokutě se už společnost odvolala. Druhé odvolání teď připravuje. Zákon o cenách, který firma údajně porušila, považuje zástupce majitele OKD Vladimír Bystrov za zastaralou právní normu, která měla na začátku devadesátých let pouze zpomalit cenový růst po liberalizaci cen. Uplatnění normy dnes považuje za absurdní. Ostravské finanční ředitelství dnes pouze potvrdilo, že s OKD vede správní řízení kvůli cenám.

autor: ezi
Spustit audio