Radiofórum - zprávy 18. října 2007

18. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

BIS poslancům potvrdila únik tajných informací

Jan ROZKOŠNÝ, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Z Bezpečnostní informační služby před třemi lety skutečně unikla část utajovaných informací. Vynesl je důstojník, který službu v té době opouštěl. Poslancům z komise pro kontrolu BIS to dnes potvrdil šéf tajné služby Jiří Lang. Podrobnosti má reportér Jan Hrbáček.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Informace tajné služby byly ohroženy, ale ne vyzrazeny, tak dnes civilní kontrarozvědka informovala o úniku části dat z ekonomického odboru, který přiznala. Předseda kontrolní komise sociální demokrat Jeroným Tejc shrnul fakta o úniku takto.

Jeroným TEJC, předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS /ČSSD/:
Informace opustily budovu Bezpečnostní informační služby, opustily ji díky pochybení příslušníka bývalého. Bezpečnostní informační služba podnikla veškeré kroky, který jí zákon umožňuje k tomu, aby získala tyto informace zpět a aby se s nimi nemohli seznámit třetí osoby.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Mluvčí tajné služby Jan Šubert řekl, že kontrarozvědka přišla na únik informací, když se je její bývalý příslušník pokusil zpeněžit údajně až po dvou letech, co je ze služby vynesl.

Jan ŠUBERT, mluvčí Bezpečnostní informační služby:
Informace nebyly zneužity.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Podle vyjádření Bezpečnostní informační služby už má podrobnosti k případu příslušné státní zastupitelství. Bývalému důstojníkovi kontrarozvědky hrozí trestní stíhání a poměrně vysoký trest. Šéf kontrolní komise Tejc řekl, že mu vysvětlení ředitele tajné služby zatím stačí a o jeho rezignaci aktuálně usilovat nehodlá. Klíčový bude postoj, jaký k problému zaujme ministerský předseda Mirek Topolánek.

O energetické koncepci by mohli rozhodovat místo vlády poslanci

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Spor mezi poslanci koalice ukázala dnešní diskuse o energetické koncepci státu v Poslanecké sněmovně. Na rozdíl od Strany zelených, která prosazuje, aby se neprohlubovaly limity pro těžbu uhlí a nepodporuje ani výstavbu nových jaderných bloků, občanský demokrat Jan Klas si otevřeně myslí, že stát by se stavbě nových jaderných bloků vzdávat neměl. Jak dodává redaktorka Veronika Malá, celý spor odstartoval návrh poslance ČSSD Milana Urbana, aby energetickou koncepci schvalovala sněmovna místo vlády.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Kabinet současnou koncepci neplní, a proto by nám za několik let mohla hrozit energetická krize, tvrdí Urban. Proto by bylo lepší, aby se na rozhodování o energetické koncepci podíleli poslanci.

Milan URBAN, stínový ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tím, že vláda nekoná, tak vystavuje Českou republiku velkému problému energetické katastrofy někdy okolo roku 2013.

Veronika MALÁ, redaktorka:
S podobným názorem vystoupil i občanský demokrat Jan Klas. Za méně než deset let by nám podle něj už nemusela stačit domácí produkce energie a byli bychom úplně závislí na dovozu. Vláda by proto podle něj měla sněmovně do konce příštího června předložit novou koncepci, když tento záměr sněmovna odmítne, Klas možná nebude o energetice hlasovat s koalicí.

Jan KLAS, poslanec /ODS/:
Budu uvažovat o podpoře pana kolegy Urbana, i když samozřejmě nechci k tomu přistupovat tím způsobem, že by mělo dojít ke změně zákona.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Šéf zelených Martin Bursík v tom ale vidí jasný politický tah opozice.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Je to prostě velmi atraktivní terč, do kterého když se opozice trefí a najde pár poslanců z koalice, tak v tu chvíli je to samozřejmě téma, které může s tou vládou hodně zahoupat.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Definitivně by se mělo o energetické koncepci státu rozhodnout nejspíš příští týden.

Státní zástupce žádá pro bývalou prokurátorku pět let vězení

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pět let vězení žádá státní zástupce pro bývalou žalobkyni Milady Horákové Ludmilu BrožovouPolednovou. Obviněna je ze spoluúčasti na zinscenovaném politickém procesu. Obvyklá trestní sazba za tento čin je dvanáct až patnáct let. Žalobce ale s ohledem na věk obžalované, je jí osmdesát šest let, žádá menší trest. Jak oznámil předseda senátu Petr Braun, rozsudek vyhlásí nejspíš 1. listopadu.

Petr BRAUN, předseda senátu:
Zejména z časových důvodů uvažujeme o nevyužití v ustanovení trestního řádu, které umožňuje odročit hlavní líčení za účelem porady senátu a přípravy rozsudku.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Polednová se líčení neúčastní kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Horáková byla jedinou ženou popravenou za politických procesů v padesátých letech.

V Lisabonu začíná summit Evropské unie

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V Lisabonu za necelou hodinu odstartuje summit Evropské unie, na kterém mají šéfové vlád a hlavy států doladit text reformní smlouvy sedmadvacítky. Ta má nahradit zkrachovalou euroústavu. V Lisabonu je i náš zpravodaj při Evropské unii Vít Pohanka. Dobrý večer.

Vít POHANKA, zpravodaj:
Hezký podvečer ze slunného Lisabonu.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Jaké změny má nová smlouva vlastně přinést, Vítku?

Vít POHANKA, zpravodaj:
Tak v prvé řadě by měl vzniknout post prezidenta Evropské rady, který by řídil jednání této vlastně nejvyšší politické úrovně v Evropské unii a ne zástupce předsednické země tak, jak je to doposud. Pak by měl nově být jakýsi ministr Evropské unie, zeštíhlet má Evropská komise, mírně se má snížit také počet europoslanců a rozšířit se má počet oblastí, ve kterých se bude rozhodovat kvalifikovanou většinou a nebude se muset rozhodovat jednomyslně, i když některé oblasti, jako třeba právo a justice zůstanou, takovou oblastí, kde se bude, kde bude stačit nesouhlas jednoho státu, aby se to rozhodnutí zablokovalo, změní se také celkově systém hlasování v Evropské radě, byť s odkladem s platností až od roku 2014. Těch věcí je samozřejmě podstatně víc, ale tohle jsou v kostce ty hlavní.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Polský prezident Kaczynski dnes pohrozil, že by Varšava mohla jednání zablokovat, pokud neprosadí svoje požadavky. O jaké požadavky vlastně jde?

Vít POHANKA, zpravodaj:
Tak jde především o to, aby mohla menšina států jaksi oddálit rozhodnutí Evropské rady, pokud by se jí nelíbilo. Polsku jde o to, aby se do smlouvy nebo do jejího protokolu, který je právně závazný, prosadila procedura, která by umožnila určitému počtu zemí představujících určité procento obyvatel Evropské unie dočasně zablokovat rozhodnutí Evropské rady. Těch požadavků i ze strany jiných států je víc, ale o Polsku je v téhle souvislosti slyšet nejvíc.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Z Lisabonu Vít Pohanka. Na slyšenou.

Vít POHANKA, zpravodaj:
Na slyšenou.

Předčasné volby v Polsku jsou velmi ostře sledovány

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Lisabonský summit přichází pro Poláky v nevhodnou dobu. Jak potvrzuje náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín, čekají je totiž velmi ostře sledované parlamentní volby.

Martin DORAZÍN, zpravodaj:
Summit Evropské unie se nemohl konat v nevhodnější době. Tři dny před parlamentními volbami v Polsku se každé téma stává předmětem ostré výměny názorů. Tím spíše, jdeli o prosazování polských zájmů v Evropské unii. Podle opozice prezident Kaczynski zbytečně podráždil své evropské kolegy.

Bronislaw KOMOROWSKI, Občanská platforma:
Většina evropských politiků nerozumí tomu, oč polskému prezidentovi jde a čím podmiňuje podporu evropské smlouvy.

Martin DORAZÍN, zpravodaj:
Uvedl Bronislaw Komorowski z Občanské platformy. Prezident Kaczynski chce prosadit přijetí takzvaného janinského mechanismu, který umožňuje blokovat rozhodnutí Unie.

Stávka francouzských odborů proti chystaným reformám

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Francii ochromila rozsáhlá stávka. Nejvíc zasáhnul protest zaměstnanců veřejného sektoru proti reformně penzí Paříž, kde způsobil chaos v dopravě. Odbory hrozí dalšími stávkami. Přímo v ulicích francouzské metropole natáčel tamní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Pařížská doprava zažívá kolaps, alespoň v těchto chvílích tady na bulváru Saint Michel auta stojí na místě. Všude jsou velké zácpy. Ten, kdo se chce dostat z města, musí počítat s několika hodinami. Kolem sebe vidím cyklisty, jak se snaží najít skulinku a projet. Nejezdí většina linek metra, a to samé platí i o vlacích spojující Paříž s předměstím. Podle průzkumu mírná většina lidí stávku podporuje, ale řada je také proti ní.

obyvatelka Paříže:
Nemyslím si, že je tato stávka ospravedlnitelná. Jednou se to dá vydržet, ale jinak to asi nedává příliš smysl. Reformy jsou potřeba a myslím, že směřují správným směrem. Kdyby stávky měly pokračovat, tak by mi to vadilo.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Říká tato Pařížanka a další dodává.

obyvatelka Paříže:
Já pracuji doma, mám mobilní připojení k počítači a nic jiného nepotřebuji a navíc stejně všude jezdím na kole, ale stávka nám ukázala, jak jsme vlastně závislí na dopravě.

Bénazír Bhuttová se vrátila z exilu do Pákistánu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tisíce Pákistánců vítali dnes expremiérku Bénazír Butthovou při jejím návratu do Karáčí z dobrovolného exilu. Ze země odešla po vojenském převratu, v jehož čele stál na konci minulého století současný prezident Parvíz Mušaraf. Charismatická politička ho sice obviňuje z úpadku demokracie v zemi, současně se s ním ale dohodla na určitém rozdělení moci. Povede totiž lidovou stranu v lednových parlamentních volbách a současně bude usilovat o premiérské křeslo. Mezitím Mušaraf čeká na soudní potvrzení svého vítězství v prezidentských volbách. Slíbil také, že se v dohledné době vzdá postu šéfa armády, čímž hodlá zmírnit tlak opozice, které se nelíbí koncentrace moci v jeho rukou.

Nicholas Winton odletěl domů

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nicholas Winton, britský zachránce několika set československých židovských dětí, odletěl dnes v poledne domů letadlem, které pro něj vypravila česká armáda. Winton minulý týden při své návštěvě Prahy dostal akutní bronchitidu a vysokou horečku, a proto musel být hospitalizován.

Archeologové našli u Znojma unikátní sochu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Archeologové poskládali fragmenty unikátní, téměř sedm tisíc let staré plastiky ženy, kterou objevili v Mašovicích na Znojemsku. Jde o její spodní část, tedy klín a nohy. Mašovická žena je patrně nejstarší, největší plastikou nalezenou nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Socha byla vysoká kolem půl metru a zřejmě byla symbolem hojnosti, plodnosti a života. Zatím schází její horní polovina. Plastiku vytvořili zástupci kultury moravské malované keramiky, v tomto období, tedy asi čtyři tisíce osm set let před naším letopočtem, byly Mašovice důležitým centrem.

Začíná Mezinárodní filmový festival v Římě

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na sto šedesát filmů se představí na právě začínajícím Mezinárodním filmovém festivalu v Římě. Jak dodává naše tamní spolupracovnice Vědunka Lunardi, čtrnáct z nich pak bude usilovat o cenu nazvanou Marcus Aurelius.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Festival zahájí koncertem filmové hudby, na kterém bude zpívat Andrea Bocelli. První filmovou hvězdou, která letos vstoupí na promenádu římského auditoria, bude Monica Bullucciová, protagonistka prvního filmu v soutěži francouzského Le deuxieme souffle. Patronkou letošního svátku kinematografie bude ale Sophia Lorenová. Jí bude věnována také jedna z řady retrospektiv. Deset dní bude žít filmem celý Řím, ale také mnoho menších měst a městeček v oblasti Lazia. Věčné město čeká řadu filmových hvězd. Přijedou Francis Ford Coppola, Terrence Malika, Gérard Depardieu, Sharon Stoneová a Sean Pean, Robbie Williams, Tim Robbins a řada dalších.

autor: ezi
Spustit audio