Radiofórum - zprávy 18. července 2007

18. červenec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Státní maturity se zřejmě odloží

Václav SOCHOR, moderátor:
S podrobnými zprávami je teď ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer. Start společných státních maturit se s velkou pravděpodobností nejméně o dva roky odloží. Původní záměr předpokládal, že studenti začnou skládat zkoušky podle nových pravidel už v příštím roce. S dvouletým časovým posunem počítá novela školského zákona, kterou schválil velkou většinou hlasů Senát. Detaily od redaktorky Českého rozhlasu Milady Richterové.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Odklad o dva roky jednomyslně doporučil zákonodárcům horní komory senátní školský výbor. Rádiu Česko to potvrdil jeho předseda, lidovec Karel Barták.

Karel BARTÁK, předseda senátního školského výboru /KDUČSL/:
V těch speciálních předmětech o čtyři roky. Ten důvod je ten, že nebyly udělány kroky v minulých letech, které by tuto aktivitu připravily, a není možné spustit teď od nového školního roku, to je za necelé dva měsíce, něco, co není vůbec připravené.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Senátor za ČSSD Milan Štěch k tomu říká:

Milan ŠTĚCH, senátor /ČSSD/:
No, já si myslím, že teďko je stav takový, že skutečně k tomu odložení by mělo dojít, aby absolventi nebyli v nejistotě, a připravit ty maturity tak, aby nad tím byla všeobecná shoda.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Novela, kterou už v červnu schválila sněmovna, předpokládá, že v roce 2010 budou studenti poprvé skládat společné maturity z češtiny a z cizího jazyka. Z volitelného předmětu se má začít podle nových pravidel maturovat ještě o dva roky později. K platnosti normy chybí už jen podpis prezidenta republiky.

Další případy bakterie Listeria v českých potravinách

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce znovu našla v potravinách nebezpečnou bakterii Listeria. V Praze byla v rybí pomazánce od firmy Gurmán klub Kamenné Žehrovice. Na severu Moravy ve vajíčkovém a pařížském salátu od výrobce Svopex food Paskov. Mluvčí inspekce Ivo Klemeš Radiožurnálu řekl, že obě výrobny jsou zavřené a musejí stáhnout potraviny z trhu. Část salátů je už ale zřejmě prodaná.

Ivo KLEMEŠ, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce:
Přišli jsme na to při kontrolách i při odběrech, kdy vzorky byly předány do laboratoře k laboratorním testům. Příznaky listeriózy jsou popsané na webových stránkách ministerstva zdravotnictví a také Státní zemědělské a potravinářské inspekce, takže případný zájemce se tam může informovat.

Sdružení Romea podalo trestní oznámení na Lianu Janáčkovou a Jiřího Jezerského

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Sdružení Romea podalo trestní oznámení na senátorku a starostku ostravských Mariánských Hor a Hulvák Lianu Janáčkovou a na zastupitele Jiřího Jezerského. Důvodem jsou výroky na adresu Romů. K oznámení se připojuje osm dalších organizací a sedm jednotlivců. Mezi nimi je bývalý vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová nebo exposlankyně Monika Mihaličková.

Nejvyšší soud zbavil taláru Jiřího Kiliana

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Nejvyšší soud dnes definitivně zbavil taláru soudce Okresního soudu v Břeclavi Jiřího Kiliana. Ten měl způsobit průtahy asi v padesáti exekučních kauzách. Stejně rozhodl letos na jaře Vrchní soud v Olomouci. Kilian se ale proti verdiktu odvolal. Prověrka přitom v jeho práci odhalila značné nedodělky. Nejstarší byl už z roku 1989. Účastníci těchto řízení podali několik stížností a někteří raději svůj případ svěřili soukromým exekutorům. Podrobnosti má redaktor Ivan Holas.

Ivan HOLAS, redaktor:
Senát vzal v úvahu i fakt, že Kilian působil v justici třiatřicet let a má rok do důchodu, přesto verdikt vrchního soudu v plném rozsahu potvrdil, dodává mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Petr KNÖTIG, mluvčí Nejvyššího soudu:
Jeho provinění bylo tak závažné, že kárnému senátu nezbylo nic jiného, než ho zprostit funkce soudce.

Ivan HOLAS, redaktor:
Kilian totiž stál za průtahy před kárným senátem v posledních letech už dvakrát. Potrestán byl dočasným snížením platu. O stejný postih žádal i dnes. Hájil se, že není v lidských silách zvládnout také množství agendy. Výrok soudu nekomentoval.

Jiří KILIAN, odvolaný soudce:
Už se k tomu vyjadřovat nebudu.

Ivan HOLAS, redaktor:
Jeho nadřízený, předseda břeclavského soudu Josef Mužík ale argument o nezvládnutelné agendě popírá. Kilian si prý jen neuměl zorganizovat práci.

Josef MUŽÍK, předseda břeclavského soudu:
Je tam množství samozřejmě věcí, ale soudce musí postupovat z hlediska číselné řady od těch nejstarších a nemůže je nechat několik let ležet a myslet si, že se to nějak samo, to se samo nevyřeší, že.

Novela stavebního zákona

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Obcím se možná otevře cesta stavět i bez schváleného územního plánu. Počítá s tím návrh novely stavebního zákona, který schválila vláda. Podle představ ministerstva pro místní rozvoj by novela měla začít platit od konce roku. Jednání Topolánkova kabinetu sledoval reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Jestliže poslanci a senátoři návrh schválí, malé obce už nebudou potřebovat pro výstavbu v nezastavěné oblasti územní plán. K vymezení dané lokality postačí rozhodnutí, které bude mít jen obecnou povahu. Výrazně jednodušší tak bude například i postavení plotu. Novela má ale odpůrce. Především ekologické organizace. Ty jsou přesvědčeny, že předloha ohrožuje životní prostředí, protože obce budou moci opět povolovat stavby ve volné krajině, třeba i supermarkety, sklady a podobně. Ministerstvo pro místní rozvoj oponuje, že dosavadní právní úprava je pro obce nepřiměřeně tvrdá a brzdí i realizaci projektů, které financuje Evropská unie.

Vyšetřování letecké katastrofy v Brazílii

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Brazílii začíná vyšetřování příčin nejhorší letecké havárie v historii země. Airbus brazilské letecké společnosti TAM včera při přistávacím manévru na letišti Congonhas v Sao Paulu nezvládl přistání, vyjel za runway a narazil do budovy a benzinové pumpy, které stojí hned u letiště. Na palubě letounu bylo podle nejnovějších informací sto osmdesát šest lidí. Všichni uhořeli. Zemřela také nejméně desítka lidí na zemi. Podrobnosti má redaktor David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
Nehodu vyšetřuje inspekce brazilského vojenského letectva. Podle agentury AFP přijedou také evropští experti a zástupci Airbusu. Černou skříňku, která se našla ráno po neštěstí, prozkoumají ve Spojených státech. Podle mluvčího brazilského prezidenta Marcela Baumbacha je předčasné dělat závěry o příčině nehody až do uzavření oficiálního vyšetřování. Brazilská média ale dávají tragédii do souvislosti se špatným stavem přistávacích drah na letišti. Kvůli kluzkému povrchu za deště je provozovatel letiště, státní společnost Infraero, před měsícem upravovala.

Tarsu GENRU, brazilský ministr spravedlnosti:
Dnes ráno jsme se s prezidentem rozhodli zahájit vyšetřování, zda přistávací plocha byla po opravě v pořádku.

David KOUBEK, redaktor:
Řekl brazilskému rozhlasu Sebe Ene ministr spravedlnosti Tarsu Genru. Brazilský letecký provoz zažil v uplynulém roce stávky leteckých dispečerů, na protest proti zpožděním dokonce v prosinci vyšli nespokojení cestující na přistávací plochy několika letišť.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Neštěstí je druhou leteckou tragédií podobného rozsahu v Brazílii za poslední rok. V září zemřelo při srážce dvou letadel nad pralesem přes sto padesát lidí.

Extremní teploty postihly Slovensko

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zatímco z Česka vedra pomalu odcházejí, extremně horký vzduch teď působí problémy na Slovensku. Maximální teploty tam dnes dosáhly devětatřiceti stupňů. Bratislavské vodárny zastavily kvůli mimořádnému horku dodávku vody obcím v okolí hlavního města. Pitnou vodu zabezpečují pouze cisterny. Podrobnosti doplňuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Vodárny spoléhají na to, že lidé v obcích za Bratislavou mají vodu z vlastních studní, a tak utáhly kohoutky. Mezitím padl teplotní rekord pod Vysokými Tatrami. Na letišti v Popradu naměřili třiatřicet stupňů Celsia. Teploměry sledují bedlivě také meteorologové v Komárně, kde teplota podle předpovědi překoná dosavadní rekord třicet devět celých osm desetin stupně. Některé úřady proto omezují činnost a mění pracovní dobu. Ulice Bratislavy jsou během dne v podstatě pusté.

Německé veřejnoprávní televize přerušily vysílání z Tour de France

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF přerušily s okamžitou platností živé vysílání z cyklistické Tour de France. Reagovaly tak na pozitivní dopingový nález německého jezdce Patricka Sinkewitze, u kterého namátková kontrola osmého června ukázala zvýšenou hladinu testosteronu. Oba kanály hodlají přímé přenosy bojkotovat do té doby, dokud se nejnovější dopingová kauza nevyřeší. Detaily má z Berlína zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Německé veřejnoprávní televize už před začátkem letošní Tour jednoznačně pohrozily, pokud se objeví konkrétní dopingový skandál, končíme s živým vysíláním. "Nemůžeme vysílat Tour de France, nad kterou se vznáší všeobecné dopingové podezření. Tím spíš, když se objevil pozitivní nález u konkrétního závodníka. Chceme vysílat pouze čistý sport a naše rozhodnutí by k tomu mělo přispět. Náš bojkot je zároveň varováním pro další sportovní odvětví.", vzkazuje šéfredaktor ZDF Nicolas Brender. Obě německé stanice neobnoví přímé přenosy, dokud se případ Patricka Sinkewitze nevyjasní. Talentovaný jezdec stáje TMobile měl před začátkem Tour při namátkové kontrole zvýšenou hladinu testosteronu. Pokud bude pozitivní i B vzorek moči, čeká zřejmě cyklistu vyhazov z týmu, dvouletý zákaz činnosti a pokuta ve výši ročního platu. Společnost Deutsche Telekom v návaznosti na nejnovější skandál nevyloučila definitivní odchod z vrcholové cyklistiky.

Z psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku utekl nebezpečný pacient

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Z psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku utekl nebezpečný pacient. Policie po něm vyhlásila pátrání a varuje, že může být pro své okolí nebezpečný. Šestadvacetiletý Michal Fikar byl v minulosti potrestán za znásilnění, ublížení na zdraví a další delikty. Soud mu nařídil protialkoholní a sexuologickou ústavní léčbu.

Po hádce dvou romských rodin zůstal postřelený muž

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Po hádce dvou romských rodin zůstal v jednom z prostějovských domů postřelený čtyřiapadesátiletý muž. zraněný skončil v nemocnici. Po pachateli policisté pátrají. Víc nám řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

Ivo MAREŠ, ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje:
Kolem čtvrté hodiny ráno jsme dostali tísňovou výzvu. Bylo nám nahlášeno střelné poranění asi padesátiletého muže do břicha. Byl ihned převezen na urgentní příjem Nemocnice v Prostějově a byl ihned převezen na operační sál.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Do kin vstupuje Harry Potter a Fénixův řád

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na plátna českých kin vstoupí krátce po půlnoci dlouho očekávaný pátý díl Harryho Pottera Fénixův řád. Další část ze zatím sedmidílné knižní série Joan Rowlingové režíroval renomovaný britský režisér David Yates. Recenzentka Mladé fronty DNES Mirka Spáčilová označila film za nejméně zdařilý z celé Potterovské ságy. Přirovnala ho k fantasy počítačové hře plné násilí.

Mirka SPÁČILOVÁ, recenzentka Mladé fronty DNES:
Ať je Harry Potter jakýkoliv fenomén, ve filmové podobě je to jenom prostě vždycky film. Film může být dobrý a špatný a tenhle pátý díl podle mě se mezi moc dobré díly neřadí.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu