Radioaktivní minerální vody neškodí, ale naopak léčí, ujišťuje mineralog

5. leden 2017

Jak vznikají léčivé prameny a jaké máme v Česku druhy? Máme se obávat v nich obsažených radioaktivních látek? Hostem Magazínu Leonardo byl mineralog Viktor Goliáš z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Typů minerálních vod je celá řada. U nás máme všechny druhy, ale v malém,“ uvedl vědec.

Hlavním kriteriem, abychom vodu mohli považovat z minerální, je celkový obsah mineralizace. „Ten by měl být nad 1 gram na litr rozpuštěných solí, případně 1 gram na litr rozpuštěného CO2.“

„Mineralizované vody máme v hloubkách všude. Pokud zavrtáme na jakémkoli místě na Zemi do hloubky pod dva kilometry, tak tam všude máme vody mineralizované, ale jen málokdy se dostanou na povrch,“ vysvětlil mineralog.

K tomu, aby tato voda na povrch došla, je nutný tzv. geologický zlom, tedy místo, kde dochází ke kontaktu dvou geologicky odlišných složek, který jsou doprovázen různými projevy. Tyto zlomy vznikají napětím v zemské kůře. Některé z nich mohou být propustné pro vodu nebo plyny, a na těch se mohou formovat minerální prameny, vývěry minerálních vod nebo výstupy plynného CO2.

Čtěte také

Jsou zřídla a léčebné prameny jako zdroje nevyčerpatelné? Hrozí, že budou jednou oblasti severočeských, západočeských nebo moravských lázní bez svých pramenů? „Z geologického hlediska ta voda jednou určitě dojde, v čase se mění i obsah minerálů v ní,“ potvrdil expert.

Část léčivých pramenů obsahuje i radioaktivní prvky. Co soudí vědci o jejich zdravotní závadnosti? „Jde o zvláštní skupinu radioaktivních minerálních vod. Jejich radioaktivita je způsobena radonem, který proniká do vody kontaktem s horninou, kolem které voda koluje.“


Lékaři v případě radioaktivních vod naopak pracují se zdravotním benefitem, který přináší nízké ozáření. „Říkáme tomu radiační hormeze, kdy alfa záření, které se dostane do těla, rozbíjí určité struktury, hlavně buněčnou DNA, a aktivuje opravné mechanismy přímo v DNA. Celkový zdravotní efekt je tedy pozitivní.“

„Tyto vody vznikají v oblastech, kde máme nějaké radioaktivnější horniny, po geologických zlomech protékají a sytí se radonem, bývá také absorbováno radium, které je mateřským prvkem radonu. Protože se ale nacházíme v oblasti nízkých dávek záření, nebyla prokázána zdravotní závadnost,“ ujistil Goliáš.

Jestli hrozí nějaké zdravotní riziko z vřídelních vod, tak nesouvisí s jejich radioaktivitou, ale s obsahem solí. „U vod, které jsou mineralizovány solemi, je větší riziko, protože jejich nadměrnou konzumací zatěžujeme ledviny.“

Léčebné prameny rozhodně není potřeba nijak upravovat. Navíc umělou úpravu minerálních vod zakazuje přímo lázeňský zákon.

„Jediné o čem vím, je odželezňování lahvových minerálních vod, aby se v nich nesráželo železo. To je sice spíše příznivou složkou, ale dělá zákal,“ shrnul Viktor Goliáš.

Spustit audio