Rádio Svobodná Evropa ovlivňovalo myšlení lidí, říká Peter Duhan

20. duben 2011

Předpoledním hostem magazínu „Je jaká je“ Dvojky byl ve středu 20. dubna prozatímní ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan. Hovořili jsme zejména o 60. výročí zahájení čs. vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Peter Duhan vzpomínal na svou první zkušenost s rozhlasem, která je, jak jinak, spojena právě s vysíláním Rádia Svobodná Evropa, resp. Radio Free Europe - Radio Liberty (RFE). „Každou neděli se celá naše bratislavská rodina, což představovalo 38 lidí, scházela u poslechu hlavní publicistické relace Svobodné Evropy, a to v 18:00 hodin. My, děti, jsme fascinovaně koukaly na rodiče, kteří pozorně poslouchali a komentovali zprávy. Tomu, co se vysílá, jsem tehdy zrovna nerozuměl. Okouzlovala mě ale jejich fascinace zprávami. Když dnes zpětně hledám důvody a motivy toho, proč tak miluji rozhlas, je to asi právě ona životní zkušenost s rodinným poslechem Svobodky. Postupně, jak jsem dorůstal a stal se ze mě středoškolák, tak se jsem pochopil jejich důvody fascinace a od magie jsem se přesunul k obdivu podávaných informací. Ty se pak pro mě nakonec staly i profesí a posláním,“ řekl Peter Duhan.

Výlučné postavení RFE bylo v jejím způsobu podávání zpráv. Jednotlivé národní redakce se nezabývaly politikou v tom (tehdy) „pravém slova smyslu“. Soustřeďovaly se totiž na komentování informací z veřejných zdrojů a vysvětlování sdělení ve zcela nových a pro člověka žijícího v totalitním režimu, často překvapivých souvislostech. Svobodná Evropa prý měla také neuvěřitelný archiv. Např. tak dokázala sledovat kariéru malého okresního tajemníčka a ne jen sledovat, ale i předpovídat jeho kariéru. Zajímavé podle P. Duhana bylo, že se podobné předpovědi často plnily.

TK projektu připomínajícího 60. výročí zahájení Rádia Svobodná Evropa do Československa, Petr Duhan

Právě 60. výročí zahájení čs. vysílání Rádia Svobodná Evropa bude, začátkem května, věnována nejedna akce. Ve středu 4. května se uskuteční zádušní mše za všechny, kteří se oslav už nedožili, následující den bude v Senátu konference, výstava a také velký koncert, který bude naše stanice živé přenášet. Informace o koncertu najdete v samostatném článku „5. května vysíláme (živě) koncert k 60. výročí zahájení čs. vysílání Rádia Svobodná Evropa“.

„Byl bych rád, a to je smysl i oslav 60. výročí prvního vysílání Rádia Svobodná Evropa, resp. 1. května 1951, aby si všichni uvědomili, že toto rádio sehrálo v naší historii zásadní roli. Nebylo to vysílání, které by jen tak plynulo. Bylo to vysílání, které ovlivňovalo myšlení lidí. Mnoho z nás si podle jejich slov mohlo utvářet svůj vlastní názor. Byly zde stavěny základy myšlenky, že i u nás to může být jednoho dne jinak. Byla to výchova a osvěta zároveň.“ Bohužel, 60 let je dlouhá doba a dnes si, zejména mladí lidé, nedokáží představit, co pro nás tehdy Svobodná Evropa znamenala. Právě proto jsme v ČRo vyhlásili soutěž pro mladé posluchače, kteří mají psát své úvahy na téma svoboda slova. „Jsem velmi rád, že to mladé lidi chytlo a píší nám. Kdyby tady dnes po oslavách zůstalo jen to, že jsme rozpoutali debatu na téma svoboda slova, kdyby jen to tady zůstalo, tak i to je pro mě velmi důležité.“

Logo

Projekt Rádia Svobodná Evropa v Česku, resp. Československu už svou funkci splnil. Jeho poslaní skončilo s pádem tzv. železné opony v roce 1989. Projekt svobodného rádia chtěl lidem v nesvobodném světě ukázat možnost uvažovat o jiné alternativě. Tato myšlenka ale rozhodně není mrtvá. Ani dnes ještě nemůžeme říci, že je celý svět svobodný. RFE teď vysílá hlavně pro tzv. rizikové země, kde stále ještě neexistuje demokracie a snaží se dále pomáhat. Za všechny stojí za zmínku Afgánistán, kde se stanice stala nejposlouchanější v zemi. „Je zde obrovská základna zejména mladých posluchačů. Zajímavé také je, že velký úspěch mají multimediální, resp. internetové, projekty rádia, který je „žhavým informačním kanálem zejména pro mladé Afgánce.“

Rádio Svobodná Evropa,  studio v Mnichově

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s Martinou Kociánovou.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.