Rádio Svobodná Evropa: Bulharsko asi obnoví šetření výbuchů u vesnice Iganov z roku 2015. Kvůli možné souvislosti s Vrběticemi

23. duben 2021

Bulharské Rádio Svobodná Evropa přináší analýzu incidentů podobných výbuchu ve Vrběticích, ke kterým došlo ve vesnici Iganov v roce 2015. Doposud se nevědělo, kdo za výbuchy v tamějším závodě VAZOV stál, bulharská vláda ale v souvislosti s odhalením viníků exploze muničního skladu ve Vrběticích vyzývá své orgány k obnovení vyšetřování.

Článek na bulharském webu Rádia Svobodná Evropa naznačuje, že by mezi jednotlivými explozemi mohla být souvislost. Bulhaři tehdy zaznamenali nejméně šest Rusů, kteří byli identifikováni jako agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Čtěte také

Autoři článku na Svobodné Evropě kromě toho odkazují na letová data a informace z GPS, které shromáždila nezávislá skupina internetových vyšetřovatelů Bellingcat. Ta se dlouhodobě zabývá monitorováním GRU v Evropě. Data ukazují, že další údajný agent GRU cestoval do Bulharska, ale také ze země kolem data vrbětického výbuchu v roce 2014.

Článek zmiňuje i jiné výbuchy, které na různých místech Bulharska následovaly během dalších několika měsíců. Rádio Svobodná Evropa dodává, že ke všem došlo v době velkého politického napětí ve východní Evropě, které vyvolala válka na Ukrajině.

Připomeneme, že spojitost mezi Českem a Bulharskem v případu exploze skladu ve Vrběticích naznačují také informace českých tajných služeb, což potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zbraně a munice už v té době totiž měly být prodány do Bulharska a kriminalisté podle Hamáčka pracují s verzí, že k explozím vůbec nemělo dojít na území Česka, ale právě až v Bulharsku.

Ruská média plní spor s Prahou

O rozhodnutí české diplomacie vyrovnat počet diplomatů na ambasádách v Moskvě a v Praze píše například tisková agentura TASS. V posledním odstavci článku uvádí krátký kontext, ve kterém vysvětluje, že Česko obviňuje ruské tajné služby z účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014. 

Čtěte také

TASS dodává, že ruské ministerstvo zahraničí slibuje rezolutní odpověď. Mluvčí ministerstva zahraničí ruské federace Marija Zacharovová podle agentury reagovala slovy o ničení vzájemných vztahů. S reakcí podle ní nebude ruská strana dlouho otálet. 

Podle Zacharovové jsou komentáře Prahy k vyšetřování výbuchu v Česku nekontrolovatelnou protiruskou rétorikou a nejsou prý v souladu s principy zákona, uzavírá státní ruská tisková agentura TASS.

Připomeneme, že český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka na ambasádě v Moskvě zůstává. Včera se poté, co česká strana oficiálně oznámila rozhodnutí vyrovnat počty na ambasádách, sešel se zástupci ruského ministerstva zahraničí. Informace o schůzce přináší ruská tisková agentura Ria Novosti.

Podle agentury Pivoňka při odchodu ze schůzky řekl, že zatím dále zůstává a pracuje v Moskvě. Potvrdil, že mu byla doručena oficiální odpověď týkající se aktuálního diplomatického sporu. Reportérům agentury Ria Novosti řekl, že očekává další jednání o otázkách vztahů mezi Prahou a Moskvou.

Slováci vyhostí tři ruské diplomaty

Slovenská média v souvislosti s kauzou píší, že Bratislava podpořila Česko vyhoštěním tří ruských diplomatů. Slovenský Denník N zdůrazňuje, že Slovensko je vůbec první zemí, která se tímto způsobem za Česko postavilo.

Čtěte také

Denník N letošní slovenskou reakci srovnává s tím, jak reprezentace země reagovala při zveřejnění okolností otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury v březnu roku 2018.

Vládu Roberta Fica, tehdejšího předsedy strany SMER, zrovna v té době nahradila vláda Petera Pellegriniho. Toho za rozhodnutí nikoho z ruské ambasády nevyhostit kritizoval tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska.

Denník N píše, že Slovensko se tedy za Velkou Británii nepostavilo a jako jediný člen Visegrádské čtyřky nevyhostilo ani jednoho ruského agenta s diplomatickým krytím. V roce 2021 ale už Slovensko jako vůbec první země světa vyjadřuje solidaritu s Českou republikou, uzavírá.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související