Řád britského impéria dnes převzal policista Petr Torák

29. říjen 2015

Český Rom Petr Torák, který pracuje jako policista ve Velké Británii, dnes převezme Řád britského impéria za práci pro romskou komunitu.

Tímto řádem už byli v minulosti oceněni i další Češi - například dirigent Jiří Bělohlávek nebo architektka Eva Jiřičná.

Petr Torák ocenění za práci pro romskou komunitu obdrží od britského státního tajemníka pro policii. Bude prvním Čechem s romskými kořeny, který získá toto prestižní ocenění.

“Ukazuje to, že předsudky se kterými Romové bojují nejsou 100% pravdivé. Pro mladé Romy je příběh Petra Toráka inspirací,” říká David Beňák z ČSSD, odborník na integraci Romů.

Z Liberce i se svou rodinou odešel před 16 lety po útoku neonacistů. V Anglii začínal v restauracích, továrnách a zákaznickém servisu. Nakonec si splnil svůj sen stát se policistou.

Prosadit se v policejní profesi není pro Romy v ČR jednoduché. “Bohužel, česká společnost má vůči Romům stabilní negativní postoj. Takto vysoké prestižní společenské ocenění by v České republice za stejnou činnost zřejmě nezískal,” domnívá se Beňák.

Petr Torák odešel před lety do zahraničí spolu s velkou vlnou Romů. Většina z nich je dnes se svým rozhodnutím odejít spokojená.

Policista a český Rom Petr Torák převzal Řád britského impéria

“Řada Romů, kteří odešli do Kanady nebo velké Británie, studují vysokou školu nebo mají poměrně dobré zaměstnání i postavení ve společnosti. Někteří z nich se ale už i vrátili,” říká odborník na integraci Romů.

V současnosti je touha po odchodu u Romů podobná jako u většinové společnosti.

“To se obecně týká české společnosti, že lidé odcházejí do zahraničí za lepší pracovní nabídkou nebo změnou prostředí. Nic nenaznačuje vzniku masivního přesunu Romů do jiné země,” uzavírá David Beňák.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio