Racionální nepozornost, klíč k moderní ekonomii

22. červen 2016

Lze se propočítat k tomu, jak se lidé rozhodují? Co je to teorie racionální nepozornosti? Hostem Magazínu Leonardo byl ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI, Národohospodářského institutu Akademie věd ČR a laureát ceny Neuron pro mladé vědce.

„Teorie racionální nepozornosti je jeden z pokusů v ekonomii, jak popisovat svět trochu reálněji,“ uvedl vědec.

Ekonomie po desetiletí popisuje, jak se lidé chovají, a potom vymýšlí, jak se má chovat centrální banka a jaké mají být zákony, vysvětlil Matějka.

„Často ale předpokládáme, že lidé jsou takzvaně racionální, tedy že si vybírají to, co je pro ně nejlepší, a jsou v tom konzistentní,“ dodal ekonom.

Psychologie a behaviorální ekonomie ale ukazuje, že lidé dělají často chyby, a v podobných situacích se mohou chovat naprosto jinak.

Základním předpokladem teorie racionální nepozornosti je to, že lidé nejsou schopni zpracovávat všechny informace. „A my pak zjišťujeme, jak tento fakt ovlivňuje různé aspekty ekonomie.“

Hlavní přínos teorie ale není objev toho, že lidé mají omezenou schopnost zpracovávat informace. „Především ukazujeme, že pro fungování ekonomie je tento fakt zásadní,“ tvrdí Matějka.

V samotné vědecké praxi se používají metody užité v počítačových vědách a telekomunikaci. „Právě tyto obory jsou velmi dobře schopné popisovat toky informací, a toto my aplikujeme na omezené schopnosti lidí,“ popsal expert.

Teorie racionální nepozornosti byla ještě před deseti lety považována za velmi kontroverzní.

„Teď je tato teorie naopak naprosto přijímána, a má aplikace v monetární politice, na trhu práce a investic, v oboru financí i v politické ekonomii,“ konstatoval Filip Matějka.

autoři: dst , oci , Leona Matušková
Spustit audio