Putin se pochlubil novými zbraněmi, slíbil prosperitu i delší věk dožití

2. březen 2018

Rusko vyvinulo a momentálně testuje nové strategické jaderné zbraně, které jsou údajně schopné překonat americkou obranu. Uvedl to prezident Vladimir Putin, který tak potenciálně dal signál k novému závodu ve zbrojení mezi Moskvou a Západem, myslí si britský deník Guardian.

Putin novinku uvedl ve svém čtvrtečním projevu k politické elitě země, vysílaném ve státní televizi jen pár týdnů před blížícími se ruskými volbami. Zároveň ukázal krátkou animaci jaderných střel, podvodních dronů a dalších zbraní. Podle Putina je Rusko začalo vyvíjet v reakci na rozhodnutí Spojených států odstoupit od dohody o omezení protiraketové obrany. Smlouvu z roku 1972 Washington opustil krátce po útocích z 11. září 2001.

„Tehdy jste naší zemi nenaslouchali. Poslouchejte teď,“ vzkázal vládce Kremlu. Zároveň dodal, že některé z těchto zbraní už se testují. O existenci několika zbrojních systémů, jako je například nová mezikontinentální raketa RS-28 Sarmat, se dobře vědělo a jejich testy byly dříve hlášeny. Novinkou je ovšem představení moderního ruského arzenálu jakožto odpovědi na americkou politiku po roce 2001.

Putinova slova přišla nedlouho poté, co Pentagon vydal nový strategický koncept o svých jaderných zbraních. Ten se snaží naplnit slib prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy vyvinou arzenál „tak silný a výkonný, že se ubrání jakýmkoliv útočným akcím“. Americký dokument mluví o taktických jaderných hlavicích, které by se v balistických raketách odpalovaly z ponorek, a odpovídaly by podobným ruským zbraním.

Nynější Putinovo oznámení bylo jasným signálem vzdoru, zamýšlí se Guardian. „Rád bych řekl těm, kteří se posledních 15 let snaží vyostřit závod ve zbrojení jen proto, aby získali jednostrannou výhodu nad Ruskem a mohli nám uložit sankce a restrikce: Tento pokus o utlačování Ruska selhal,“ řekl prezident.

Zvýšení HDP i délky života

Celá jeho řeč byla plná ekonomických slibů pro ruský lid a škodolibých poznámek o Spojených státech. Obecně se považuje i za první oficiální projev předvolební kampaně před prezidentskými volbami, které se v Rusku budou konat 18. března. Podle britského listu se očekává Putinovo hladké vítězství, ale Kreml se obává malé volební účasti.

Nová mezikontinentální raketa RS-28 Sarmat

Vláda proto chtěla k proslovu přitáhnout co největší pozornost. Údajně i proto byl přesunut ze Svatojiřského sálu v Kremlu do výstavního centra uprostřed Moskvy, kde bylo možné promítat videa a prezentace.

První hodina Putinova vystoupení byla tradiční, i když optimistická. Prezident slíbil, že se zasadí o růst průměrné délky života v Rusku o 10 let; že zvýší HDP země o polovinu do roku 2025; stejně tak o polovinu pak chce snížit míru chudoby. Řekl také, že se Rusko bude muset připojit k vlně technologického pokroku, aby se v ní „neutopilo“.

Interaktivní prezentace začala grafy, které ukazovaly porodní statistiky a celkovou sklizeň za posledních několik let. Na odiv ale byly dávány zejména nejnovější ruské zbraně, z nichž některé mohou zasadit jaderný úder kdekoliv na světě. Putin uvedl několik animovaných videí prototypů zbraní, mimo jiné i střely s plochou dráhou letu, která má mít díky údajnému jadernému pohonu prakticky neomezený dolet.

Grafika ukázala, jak se střela vyhýbá nad Atlantickým oceánem protivzdušné obraně, následně zatočila k jihoamerickému pobřeží, a nakonec si to zamířila k pobřeží Kalifornie, kde animace skončila. Po každé z takovýchto ukázek publikum nadšeně tleskalo.

Soutěž o název rakety

Americký Pentagon se snaží snížit význam Putinova projevu. S ruskými zbraněmi se už prý počítá. „Nejsme tímto prohlášením nijak překvapeni a Američané si mohou být jistí, že jsme plně připraveni,“ tvrdila mluvčí Dana Whitová. Washington uvádí, že americká protiraketová obrana není namířena proti Moskvě, ale soustředí se spíše na hrozby z Iránu, Severní Koreje a od jiných možných nepřátel.

Pentagon

Putin včera nezapomněl ani na potřebu budování veřejné podpory, když oznámil internetovou soutěž, ze které mají vzejít jména nové střely s plochou dráhou letu i podvodního dronu.

Ústavou zakotvené poselství o stavu země Putin od roku 2000 přednesl již počtrnácté. Neudělal tak jen během čtyř let, kdy byl premiérem. Projevu, který obvykle trvá asi hodinu, přihlíží ruští zákonodárci, soudci, ministři a další členové politické elity. Obecně se zaměřuje na domácí otázky jako je hospodářství a korupce, informuje Guardian.

autor: per
Spustit audio