Putin se do důchodu nechystá, Rusy ale pomalu začíná nudit

9. říjen 2017

Ruský prezident Vladimir Putin oslavil v sobotu pětašedesáté narozeniny a jeho odpůrci k nim po výzvě opozičního vůdce Alexeje Navalného uspořádali protesty v desítkách ruských měst. Žádali na nich, aby směl Navalnyj příští rok kandidovat v prezidentských volbách. On sám se demonstrací neúčastnil, protože je ve vězení.

Podle serveru stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda policie proti demonstrantům nezasáhla tak brutálně jako v březnu a červnu, ale zatkla skoro 300 lidí. V Petrohradu byl zadržen právní zástupce Navalného kampaně Denis Michajlov a její koordinátor Michail Sosin.

Putinova moc pozvolna slábne, je přesvědčený ruský novinář Leonid Beršidskij v analýze na serveru Bloomberg View. Ruský prezident je ve věku, kdy musí státní zaměstnanci nejpozději odejít do důchodu.

Unaveni Putinem

Putin to samozřejmě nemá v úmyslu, ale tohoto mezníku dosáhl v překvapivě zranitelné pozici. I když je stále populární, Navalnyj cítí jeho slábnutí. Na blogu, který opozičník nadiktoval před svým nástupem do vězení, přirovnal Putinovu slabost k řepě, která bývala základní potravinou ruských venkovanů.

„Je to, jako byste se zeptali někoho, kdo nikdy v životě nejedl nic než řepu, jak mu řepa chutná,“ napsal Navalnyj. „Řepu budou nepochybně všichni chválit. Nejspíš se připojí i známí sportovci a zpěváci a projeví ochotu ji propagovat. Proč ne? Řepa je náš denní chléb a dodává nám stabilitu. Tato analogie je přiléhavá – mně je 41 let a naposledy zvolili někoho jiného než Putina, když mi bylo dvacet,“ konstatuje politický aktivista.

Navalnyj cítí únavu voličů, která je už znát v komunálních volbách. V demokratické zemi se projeví poklesem preferencí jako v září v Německu. V Rusku má ale prý za následek tvrdší represe. Je stále těžší vymyslet něco, co by vzpurného voliče rozptýlilo. Teď se třeba Kreml snaží přimět známou novinářku Xeniji Sobčakovou, aby kandidovala na prezidentku. Ta říká, že se zatím nerozhodla, ale údajně má potíže sehnat lidi, kteří by její kampaň řídili.

Alexej Navalnyj zkoušel prolomit ruskou lhostejnost, když přišel s řadou informací o korupci v nejvyšších mocenských strukturách

Ani Putin svou kandidaturu ještě neoznámil. Nejspíš to udělá v listopadu a nikdo nepochybuje, že březnové volby vyhraje. Jeho spolupracovníkům už ale docházejí kreativní nápady, jak to udělat, aby byly volby méně nudné.

Náhradník neexistuje

Jestli nicméně předvolební kampaň vypadá jako večírek důchodců a volební účast bude nízká, jak se očekává, příští Putinův šestiletý mandát rozhodně nudný nebude. Podle zákona už v roce 2024 kandidovat nemůže a současný ruský premiér Dmitrij Medveděv ho tentokrát nezastoupí. Jenže ve vládní straně není nikdo, kdo by Putina nahradil.

V příštích šesti letech se tak bude hledat nějaká inspirativní osobnost. A při nutnosti udržet hospodářskou stabilitu to bude těžké sladit se zvýšenými represemi, kterých podle komentátora bude třeba k potlačení rostoucího rozladění Rusů z „řepné diety“.

Je sice možné, že únava voličů vzbuzuje v Navalném přílišný optimismus. Rusko není přelétavé a umí dobře hibernovat. Ale země se ve spánku začíná hýbat, i když to zatím ještě skoro není vidět. Nebude snadné současnou stagnaci v příštím Putinově prezidentském období udržet, soudí Leonid Beršidskij na serveru Bloomberg View.

autor: gzb
Spustit audio