Putin: Hacker je jako malíř, který si hledá nové kreativní cíle. Odpovědnost za útoky popřel

2. červen 2017

Ruský stát se nikdy nezapletl do útoků počítačových pirátů a ve zbrojení pouze reaguje na počínání jiných zemí a na rozšiřování americké protiraketové obrany – tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. Podle něho jsou tato obvinění projevem celosvětové vlny rusofobie. Rusové jsou prý viněni ze všech běd, které se ve světě odehrávají.

„Putin tvrdí, že je dnes velice snadné směrovat útoky z jiných zemí přes Rusko, aby to působilo, jako by třeba ruští hackeři útočili na počítačovou síť demokratů před americkými prezidentskými volbami, nebo šířili pomluvy proti francouzskému prezidentu Macronovi,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.


Putin hackery přirovnal k malíři u jeho stojanu, který si každý den hledá nové kreativní cíle. Bylo to za vlasy přitažené přirovnání, ale je to snaha shodit případná podezření z ruského státu. Přestože v něm existují celé instituce, které se těmito věcmi zabývají.Libor Dvořák

Důležité je ale klást si otázku, kdo z toho má prospěch. A v případě amerických i francouzských voleb to evidentně bylo jednání ve prospěch Ruska. „Na přímé obvinění to nestačí, ale je třeba to mít na zřeteli,“ doplňuje.

Odhalení téměř nemožné

S tím souhlasí i expert na počítačovou bezpečnost Vladimír Brož.

„Snažíte se svou stopu schovat a útočíte proto přes několik různých zemí, abyste nebyl dohledatelný. To je naprosto běžná praxe. Existuje samozřejmě možnost, že se nějací hackeři snaží vytvořit zdání, že útočí z Ruska,“ připouští.

Prokázat původ hackerských útoků je podle Brože velmi obtížné – a když mají politické krytí, tak skoro nemožné. „Rusko se k tomu nikdy nepřizná. Podobně jako když během anexe Krymu tvrdili, že tam nejsou žádní ruští vojáci, a oni tam ve své podstatě nebyli, protože neměli insignie,“ připomíná.

Spustit audio