Půr: Nejsem objektivní. Snažím se dostat prezidentovu agendu k lidem, kteří by se k ní jinak nedostali

17. duben 2023

Podcast prezidenta Petra Pavla s názvem Podhradí měl hned s prvním dílem úspěch u mnoha posluchačů. Zároveň vyvolal silnou kontroverzi a kritiku, hlavně kvůli osobnosti moderátora Michala Půra, který sám sebe označil za hybridního novináře, jenž spojuje marketing a novinařinu. „Mluvím o tom, jaké názory zastávám. Jsem bývalý veřejnoprávní novinář a jedním z důvodů, proč jsem odešel, je, že chci svoje názory říkat,“ uvádí v Interview Plus.

Že podcastem vyvolá rozruch, prý očekával – v současnosti se podle něj veřejná debata posunula tak, že kontroverze vznikají kvůli tomu, co si lidé myslí o jednotlivých mluvčích: „Je to v některých ohledech nefér, takzvaný argument ad hominem, kdy se snažíte někoho shodit za nějakou myšlenku tím, co je nebo co představuje.“

Čtěte také

Půr přiznává, že Podhradí není komerční projekt, ale že je mu sympatické to, co prezident ztělesňuje, a zároveň se domnívá, že mu může pomoci oslovit jinou skupinu lidí, než kterou tradičně oslovuje: „Určitě je to především marketing. Způsob, jak dostat prezidentovu agendu k lidem, kteří by se k ní jinak nedostali.“

Poukazuje přitom na to, že s Pavlem v minulosti vedl řadu rozhovorů, a to i konfrontačních. „Jeden z našich prvních byl hodně konfrontační a bylo vidět, že on se v naší přítomnosti necítí vůbec špatně. Mohl jsem mu položit kritickou otázku a on to bral tak, že je to fér a nesnažím se do něj kopat,“ doplňuje.

Podcasty umím

Server Info.cz, který vede jako šéfredaktor, i stanice CNN Prima News, kde působí jako moderátor, jsou prý do určité míry zaměřené na konzervativnější spektrum příjemců. Ve svém dalším podcastu s názvem Insider se pak snaží propichovat bubliny a zvát lidi z pravicové i levicové části spektra.

V každém svém projektu říkám, co je a co není novinářské, aby to posluchači věděli.

„Insider má dokonce takové desatero, kde se píše, že to není novinářský formát. Je to rozhovor, který vede bývalý novinář a majitel PR agentury. Chápu, že se to někomu nelíbí, ale je férové přistupovat k lidem transparentně. Já nejsem objektivní, nepochybně nejsem, ale říkám to a to je podle mě fér hra,“ míní.

Čtěte také

Zdůrazňuje také, že při moderování na Primě se snaží nikomu nestranit a vést rozhovory podle standardních novinářských pravidel, jak nařizuje kodex stanice. „Proto v každém svém projektu říkám, co je a co není novinářské, aby to posluchači věděli. Myslím si, že to poznají,“ dodává.

V druhém dílu podcastu Podhradí hodlá s prezidentem mluvit o věcech, o kterých se příliš nemluví, jako je například segregace ve školství nebo obecně situace v odlehlejších regionech.

„Jsou to témata, která nejsou tak atraktivní a nikdo by je v tradičních médiích neposlouchal. A já věřím, že jsem schopen je otevírat, třeba i svojí kontroverzností a protože podcasty umím, a dostat ta témata k posluchačům,“ deklaruje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související