Půjdete zákopem na frontě. Jihočeské muzeum ukazuje hrůzy první světové války

19. listopad 2017

První světová válka, léta zkázy a bolesti. Tak zní název nové výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Stovky dobových předmětů včetně zbraní doplňuje model válečné krajiny v reálné velikosti a také zvukové efekty připomínající bojiště.

Návštěvníci udělají jenom pár kroků a najednou jsou na válečné frontě. Projdou zákopem, spatří kráter po bombě a kořeny zničených stromů. Dojem dotváří velká fotografie po horizontu pochodujících vojáků.

Podobu expozice si pochvaluje garant výstavy, historik Jiří Petráš. „Architekti to krásně vymysleli, zákop je působivý,“ říká.

Ostnatým drátem, zvukovými efekty a také fotografiemi z fronty chce lidem ukázat hrůzy války. „To utrpení bylo nezměrné, a to i v týle, kde se pak zhroutilo zásobování, nebylo co jíst, byly hladové bouře. To si nikdo do té doby nedovedl představit, vždyť v Čechách se naposledy do té doby bojovalo v roce 1866 a navíc to byla úplně jiná válka, na kterou se generálové nepřipravovali,“ připomíná.

Sbírkové předměty na výstavě v Jihočeském muzeu pocházejí z desítek muzeí celé republiky i od soukromých sběratelů.

Mnoho předmětů a dokumentů se týká přímo vojáků z jižních Čech. „Byly to osudy nelehké, lidé se vraceli z fronty zlomení. Byl to vlastně první globální konflikt tohohle druhu, kdy za den na bojišti padly i desetitisíce lidí, to si nikdo nedovedl představit,“ dodává Jiří Petráš.

Časovou osu první světové války lemují dvě repliky busty Josefa II., která stávala v parku Na Sadech. Na začátku stojí pomník celý a na konci leží busta rozbitá na zemi. Právě tak ji poničili před sto lety obyvatelé Českých Budějovic na oslavu vyhlášení samostatného státu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio