Půjčky na energie? Vytloukání klínu klínem. Obraťte se na okolí, nebo prodejte věci, doporučují poradny

Vysoké zálohy za elektřinu a plyn odebírané od dodavatelů poslední instance trápí české domácnosti. Některé se už teď začaly obracet na pobočky Poradny při finanční tísni s prosbami o rady. Většinou si totiž chtějí vzít půjčky, aby zálohy mohli zaplatit. Před takovým postupem ovšem poradny varují, lidé se tím mohou dostat do dluhových pastí.

Zoufalých lidí zvažujících půjčku na vysoké zálohy za energie podle Poradny při finanční tísni rychle přibývá. V poradních jim radí hlavně vyhnout se jakýmkoliv půjčkám, jelikož je to jen vytloukání klínu klínem: Nebudou sice dlužit dodavateli, ale společnosti, od které si půjčili.

Čtěte také

Ve stresu si lidé navíc mohou vzít i velmi nevýhodnou nebankovní půjčku.

O půjčce na zaplacení záloh za energie přemýšlí i paní Karolína. „Doufám, že nám nějakou půjčku schválí, abychom vystavěli krbová kamna. Doufám, že postupem času se to prostě vrátí. Pokud to neuneseme, tak z toho budu muset zaplatit i tu zálohu,“ popisuje své plány.

Předvánoční past

Poradny při finanční tísni doporučují hledat pomoc raději ve svém okolí.

„Snažíme se s klientem najít tu minutku a rozebrat příjmy a výdaje, rozebrat rozpočet trochu zeshora, případně najít i jiné zdroje. Ať už v rámci částečného prodeje majetku, pokud je k dispozici, nebo u známých a u příbuzných,“ předestírá David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Upozorňuje navíc na blížící se Vánoce, tedy dobu, kdy si lidé častěji půjčují na dárky. Letos bude takových lidí víc i kvůli rostoucím cenám zboží v obchodech a pohonných hmot. Lidé se tak velmi rychle mohou dostat do dluhových pastí.

Kde hledat úspory?

Úsporu na energiích může zajistit výběr dodavatele. Vyplatí se věnovat čas pečlivému porovnávání jednotlivých tarifů a ceny fixovat na delší dobu. Podle Lukáše Přikryla ze společnosti Ušetřeno.cz je další možností investovat do úsporných spotřebičů.

„Pokud pořizujete nový spotřebič, tak už při výběru zohledněte jeho energetickou spotřebu. Třeba u ledniček, které běží celý rok, neustále, může být úspora v řádech vyšších stokorun, klidně až tisíců,“ počítá.

To samé platí i pro úsporné žárovky. Samozřejmostí by mělo být nevětrat při puštěném topení.

autoři: Barbora Kladivová , jkh
Spustit audio

Související