Psychoterapie v Česku je dostupná, ne každý si ji ale může dovolit. Pomoci umí zdravotní pojišťovny

9. září 2022

Podle stávající legislativy může psychoterapii v Česku poskytovat klinický psycholog nebo psychiatr s patřičným psychoterapeutickým vzděláním. Zahraniční trendy však dávají prostor i lidem s akademickým vzděláním v příbuzných oborech. Dočkáme se toho i u nás?

Kapacity psychoterapeutických služeb ve zdravotnictví, tedy těch, které jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění, jsou vyčerpány a na sezení u psychoterapeuta mohou někteří lidé čekat i měsíce. K soukromému psychoterapeutovi se člověk dostane dřív, pro někoho jsou však tyto služby s ohledem na přímou úhradu z finančních důvodů nedostupné.

Dominika Čechová

Psychoterapeutka a členka výboru České asociace pro psychoterapii Dominika Čechová, která byla hostem Diagnózy F, proto vítá spolupráci státního a soukromého sektoru, kdy může zdravotní pojišťovna za určitých podmínek částečně hradit i sezení u psychoterapeuta mimo zdravotnictví. „Ročně díky tomu dosáhne na terapii až osm tisíc lidí,“ doplňuje pro představu rozsah projektu.

Jaké máme záruky, že psychoterapeut, ke kterému jdeme, nám neublíží? Jak se v terapii zachází s doteky? A co by se na terapii určitě dělat nemělo? Poslechněte si rozhovor s Dominikou Čechovou z České asociace pro psychoterapii.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.