Psychoterapie nemusí být lehká, ale funguje. Co lidem brání se léčit?

11. říjen 2022

„Do terapie přivádí člověka změna nebo když je jeho stav neudržitelný,” říká pro Balanc psycholog a psychoterapeut Daniel Wagner. O duševním zdraví se hovoří stále víc, zejména mezi mladšími lidmi. Proto častěji chodí do terapie a otevřeně o tom mluví. Stále je ale mnoho překážek, které před začátkem terapie stojí. Jsou to předsudky, strach i finanční překážky –⁠ psychoterapie často není levná.

„Stále existuje mýtus, že změny půjdou rychle.“ Psychoterapie může být krátkodobá i dlouhodobá. Není neobvyklé, že si klienti po prvním nebo úvodních sezeních spolupráci rozmyslí. Ale do terapie se mnohdy vrátí, třeba i po letech.

Někdy jim odborník nemusí sednout a i tom by se mělo na sezení mluvit. Dobrý psychoterapeut ví, že je možné, že konkrétnímu klientovi nepomůže. To neznamená, že psychoterapie nefunguje. Z výzkumů vyplývá, že je jedno, jakým směrem je psychoterapie zaměřená. Většina odborníků a odbornic si poradí s tématy, se kterými klienti přichází. Někteří jsou zaměřeni na užší oblast nebo typ obtíží.

Daniel Wagner

O Danielu Wagnerovi

Daniel Wagner je ředitel a zakladatel Terapeutického přístavu, psycholog a psychoterapeut vycvičený v rogeriánském přístupu a terapeut v terapeutické komunitě Kaleidoskop. Vystudoval Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy.

„Je hrozně důležité být na psychoterapii připraven a motivován.„ Neznamená to, že máte předem na papíru sepsáno, jaké problémy chcete řešit a co o nich máte nastudováno. Nezřídka se tzv. zakázka v terapii mění.

Psychoterapie však nefunguje, když nemáme motivaci. Nejdeme si nechat pomoci, ale přijdeme kvůli někomu jinému. Abychom měli klid nebo si potvrdili, že duševní pomoc pro nás není.

Poslechněte si celý záznam pořadu o bariérách vstupu do psychoterapie, jejím předčasném ukončování i alternativních směrech duševní pomoci.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka